Οι χώρες BRICS συμφωνούν να επεκτείνουν την ομάδα με νέα μέλη

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η υπουργός Εξωτερικών της Νότιας Αφρικής Ναλέντι Παντόρ δήλωσε σήμερα, Τετάρτη, ότι η ομάδα ‘BRICS’, η οποία αποτελείται από τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική, ενέκρινε ένα έγγραφο που καθορίζει κατευθυντήριες γραμμές και αρχές για τη διεύρυνση της ομάδας.

Η συμφωνία για τη διεύρυνση της ομάδας ανοίγει το δρόμο σε δεκάδες νέες χώρες που ενδιαφέρονται να ενταχθούν σε αυτήν και να αποτελέσουν την ηγέτιδα ομάδα ανάπτυξης του Νότου του Κόσμου.

Η διεύρυνση των BRICS ήταν στην κορυφή της ατζέντας της συνόδου κορυφής στο Γιοχάνεσμπουργκ, την εμπορική πρωτεύουσα της Νότιας Αφρικής. Όλα τα κράτη μέλη των BRICS έχουν εκφράσει δημόσια την υποστήριξή τους για την επέκταση της ομάδας, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν διχασμοί μεταξύ των ηγετών των κρατών σχετικά με την έκταση και την ταχύτητα αυτής της διεύρυνσης.

«Συμφωνήσαμε για το θέμα της διεύρυνσης της Ομάδας», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Νότιας Αφρικής σε ραδιοφωνικό σταθμό που διευθύνεται από το υπουργείο της.

Και συνέχισε, «έχουμε ένα έγγραφο που εγκρίναμε το οποίο καθορίζει κατευθυντήριες γραμμές, αρχές και διαδικασίες για την αναζήτηση των αρχείων των χωρών που θέλουν να ενταχθούν στο BRICS. Αυτό είναι πολύ θετικό».

1 172

Ανέφερε ότι οι ηγέτες της ομάδας θα κάνουν μια πιο λεπτομερή δήλωση για την επέκταση πριν από την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής αύριο, Πέμπτη.

Νοτιοαφρικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι περισσότερες από 40 χώρες έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να ενταχθούν στους BRICS και 22 χώρες έχουν ζητήσει επίσημα να ενταχθούν, συμπεριλαμβανομένων του Ιράν, της Βενεζουέλας και της Αλγερίας.

Ο Ινδός πρωθυπουργός, Ναρέντρα Μόντι, είχε εκφράσει νωρίτερα, σήμερα Τετάρτη, την υποστήριξή του στη διεύρυνση της ομάδας «BRICS», που περιλαμβάνει πέντε χώρες αυτή τη στιγμή, ενώ αρκετές χώρες έχουν εκφράσει την επιθυμία τους να ενταχθούν στο μπλοκ.

Ο Μόντι είπε στην εναρκτήρια σύνοδο της συνόδου κορυφής, η οποία διεξάγεται στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής, μεταξύ 22 και 24 Αυγούστου, ότι η Ινδία υποστηρίζει πλήρως το θέμα της διεύρυνσης του μπλοκ.

Ο Ινδός πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι η χώρα του προσβλέπει στο «βήμα επέκτασης» της ομάδας μέσω συναίνεσης.

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ