Δύσκολη νύχτα: Μαχη με τις φλόγες σε Έβρο, Ροδόπη και Άνδρο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ολονύχτια αναμένεται να είναι η μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων με τις φλόγες σε Έβρο, Ροδόπη και Άνδρο, όπου βρίσκονται τα πιο κρίσιμα πύρινα μέτωπα, ενώ συνεχείς είναι οι αναζωπυρώσεις στην Πάρνηθα.

Για όγδοη ημέρα η Πυροσβεστική προσπαθεί να τιθασεύσει την πύρινη λαίλαπα στην ευρύτερη περιοχή της Αλεξανδρούπολης και ειδικά στο δάσος της Δαδιάς όπου οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς και δυσκολεύουν το έργο των πυροσβεστών.

Η φωτιά εξακολουθεί να καταστρέφει τα πάντα στο πέρασμά της με τις προσπάθειες των πυροσβεστών να εστιάζουν στις περιοχές Αύρα, Πλάκα, Τρεις Βρύσες, Αισύμη, Κασσιτέρα, Λευκίμμη και Δαδιά όπου υπάρχουν δύο μεγάλα μέτωπα.

Νωρίτερα εστάλησαν από το 112 μηνύματα για εκκενώσεις των περιοχών Αύρα, Ατάρνη και Πλάκα στον Έβρο, καθώς επίσης και στους κατοίκους της περιοχής Κασσιτέρα στη Ροδόπη.

Μαίνεται η φωτιά στην Άνδρο

Σε εξέλιξη είναι η πυρκαγιά πολλών χιλιομέτρων που ξέσπασε στις περιοχές Βιτάλι και πλησίον της Ιεράς Μονής Ζωοδόχου Πηγής στην Άνδρο λόγω της έντονης κεραυνικής δραστηριότητας το πρωί του Σαββάτου.

Στο νησί πνέουν πνέουν ισχυροί άνεμοι, ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρας οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύθηκαν. Ειδικότερα, επιχειρούν 21 πυροσβέστες με 7 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων 8 πυροσβεστών με δύο οχήματα που μετέβησαν ακτοπλοϊκώς από την Τήνο και τη Σύρο. Από Ραφήνα 16 πυροσβέστες με 4 οχήματα και εθελοντές από τη Γαλλία όπως και οχήματα. Μέχρι να νυχτώσει από αέρος ρίψεις νερού πραγματοποιούσαν ένα ελικόπτερο και δύο αεροσκάφη.

Το μεσημέρι, περίπου στις 14.30, οι πολίτες που μένουν στην περιοχή Γίδες που είναι κοντά στο μοναστήρι έλαβαν μήνυμα στα κινητά τους τηλέφωνα να εκκενώσουν το χωριό και να κατευθυνθούν προς το λιμάνι του Γαυρίου.

Συνεχείς αναζωπυρώσεις στην Πάρνηθα

Στην Πάρνηθα επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις και αντιμετωπίζουν αναζωπυρώσεις, κυρίως στη νοτιοδυτική πλευρά της, κοντά στο Φρούριο της Φυλής.

Με ανακοίνωσή της η Πυροσβεστική διευκρινίζει ότι η διερεύνηση για τα αίτια πρόκλησης πυρκαγιάς συνεχίζεται χωρίς μέχρι τώρα να έχει προκύψει κάποιο σχετικό στοιχείο.

«Αναφορικά με σημερινό δημοσίευμα στον Τύπο που επικαλείται “στοιχεία” αξιωματικών της πυροσβεστικής βάσει των οποίων η φωτιά στην Πάρνηθα πλησίον της Μονής Κλειστών σχετίζεται με πυλώνα υπερυψηλής τάσης, διευκρινίζεται ότι η προανακριτική διαδικασία διερεύνησης των αιτιών εκδήλωσης πυρκαγιάς είναι σε εξέλιξη, χωρίς μέχρι τώρα να έχει προκύψει κάποιο σχετικό στοιχείο», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Σημειώνεται ότι αναζωπυρώσεις αντιμετωπίζονται στις περιοχές Δίστομο και Στείρι Βοιωτίας.

Πρόστιμα σε Πέλλα και Χίο

Στο μεταξύ, επιβλήθηκαν διοικητικά πρόστιμα από ανακριτικούς υπαλλήλους της Π.Υ. Γιαννιτσών, σε άνδρα, για πρόκληση πυρκαγιάς σε απορρίμματα και πλαστικά σε αύλειο χώρο, στο Μελίσσι Πέλλας και από από ανακριτικούς υπαλλήλους της ΔΙ.Π.Υ.Ν. Χίου, σε άνδρα, για χρήση συσκευής έψησης με ξυλοκάρβουνα, σε υπαίθριο χώρο, πλησίον δασικής έκτασης στην περιοχή Θολοποταμίου Χίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ