Ο αρχηγός του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Στρατού επισκέφθηκε την Κατεχόμενη Κύπρο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατηγός Μετίν Γκιουράκ πραγματοποίησε την πρώτη του επίσκεψη στην Κατεχόμενη Κύπρο, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

Τουρκοκυπριακά δημοσιεύματα επισημαίνουν την πρώτη επίσκεψη του Γκιουράκ ως συμβολική πριν από την Ημέρα της Νίκης που γιορτάζεται στις 30 Αυγούστου.

Ο Μετίν Γκιουράκ συναντήθηκε με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Ερσίν Τατάρ.

Ο πρόεδρος των Τουρκοκυπρίων δήλωσε ότι οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις εκπαίδευσαν στρατιωτικά  τους Τουρκοκύπριους και δημιούργησαν την Τουρκική Οργάνωση Αντίστασης κατά τη διάρκεια της βρετανικής κυριαρχίας στην Κύπρο και ότι συνέβαλαν τα μέγιστα στην ύπαρξη των Τουρκοκυπρίων με την αντίσταση.

Υπενθύμισε ότι η Τουρκία χρησιμοποίησε το ρόλο της εγγυήτριας δύναμης στην Κύπρο για πρώτη φορά το 1964 κατά τη διάρκεια της Αντίστασης στα Κόκκινα (Erenköy). Μάλιστα,  ο Τατάρ δήλωσε ότι η επέμβαση της Τουρκίας στην Κύπρο που έλαβε χώρα το 1974 ήταν ένα σημείο καμπής στη διαδικασία.

Αναφερόμενος στην αντίδραση των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για τον δρόμο Pile-Yiğitler (Πύλας- Άρσους) , που ήθελε να δημιουργήσει ο τουρκικός στρατός, ο Πρόεδρος Τατάρ είπε: «Πού ήταν τα Ηνωμένα Έθνη όταν σκοτώθηκε ο πιλότος Cengiz Topel και διαπράχθηκαν σφαγές στα χωριά όπου σκότωσαν Τούρκους;».

Ο Τατάρ δήλωσε ότι ήθελαν να εξαλείψουν τα παράπονα των πολιτών στην Πύλα και να φτιάξουν δρόμους για ανθρωπιστικό σκοπό, και σημείωσε ότι οι Έλληνες έχτισαν δρόμους, κτίρια και πανεπιστήμια στην Πύλα, αλλά όταν οι Τούρκοι ήθελαν να φτιάξουν δρόμους, αντέδρασαν και εκεί υπήρξαν διπλά πρότυπα.

Ο Πρόεδρος Τατάρ, γράφει το τούρκικο δημοσίευμα, είπε ότι στόχος της άλλης πλευράς ήταν να μειωθεί ο τουρκικός πληθυσμός στην Πύλα και να γίνει το μικτό χωριό ένα εντελώς ελληνικό χωριό.

Δηλώνοντας ότι το καθεστώς στην Κατεχόμενη Κύπρο, είναι ένα τουρκικό κράτος στην Ανατολική Μεσόγειο, έχει προστεθεί στη γαλάζια πατρίδα, πλούσιο με πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άλλα θέματα ασφάλειας, ο Τατάρ τόνισε ότι εάν υπάρξει συμφωνία στην Κύπρο, το τουρκοκυπριακό «κράτος»  θα είναι μέρος της συμφωνίας.

 Ο Τατάρ δήλωσε ότι βρίσκονται πάντα σε διαβούλευση με τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τον καθορισμό της νέας πολιτικής στην Κύπρο.

Εκφράζοντας ότι βρίσκονται σε αρμονία με την Τουρκία, ο Τατάρ επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι το τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα διευθετηθεί με την αποδοχή της κυριαρχίας, της ισότητας και της ισότητας.

Σημείωσε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά είπε «ναι» στο Σχέδιο Ανάν, αλλά παρόλο που η ελληνοκυπριακή πλευρά είπε «όχι», έγιναν δεκτοί στην Ευρωπαϊκή Ένωση μονομερώς και τα εμπάργκο που είχαν επιβληθεί στους Τουρκοκύπριους δεν άρθηκαν.

Ο Τατάρ σημείωσε ότι η Τουρκία και ο τουρκικός κόσμος βρίσκονται πίσω από τους Τουρκοκύπριους και ότι το καθεστώς της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» αυξήθηκε αφότου έγινε μέλος παρατηρητής του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών.

«Η Κύπρος είναι εθνική υπόθεση για την Τουρκία»

Στην ομιλία του στη δεξίωση, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Τουρκίας, Γκιουράκ, τόνισε ότι «η Κύπρος είναι εθνική υπόθεση για την Τουρκία» και εξέφρασε ότι στέκονται πάντα στο πλευρό των Τουρκοκυπρίων, θα συνεχίσουν να είναι δίπλα στον τουρκοκυπριακό λαό και να στηρίζουν τη δίκαιη υπόθεση.

Ο Γκιουράκ σημείωσε ότι η στάση της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ ήταν απαράδεκτη και ενάντια στην αρχή της ουδετερότητας έναντι των έργων οδοποιίας που ξεκίνησαν καθαρά για ανθρωπιστικές ανάγκες στην Πύλα.

Επιπλέον, ο Γκιουράκ υπογράμμισε ότι καταδικάζει έντονα την αποτρόπαια επίθεση στο τέμενος «Köprülü Hacı İbrahim Ağa» στη Λεμεσό.

Ανέφερε ότι έκανε την πρώτη του επίσκεψη στο εξωτερικό στην Κατεχόμενη Κύπρο, αφού έγινε Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου, και τόνισε ότι φέρνει χαιρετισμούς από όλο τον τουρκικό λαό, ιδιαίτερα τον Πρόεδρο Ερντογάν και τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας  Γιασάρ Γκιουλέρ, καταλήγει το τούρκικο δημοσίευμα.

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ