Οι μυστικές συνομιλίες με το Ισραήλ στοίχισαν ακριβά στην ΥΠΕΞ της Λιβύης

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Αμπντέλ Χαμίντ αλ Ντμπεϊμπά, ο επικεφαλής της λιβυκής κυβέρνησης με έδρα την Τρίπολη, αποφάσισε να αναστείλει την υπουργό Εξωτερικών του,Ναζλά αλα Μανγκούς, από τη θέση της, όταν δημοσιεύτηκε την Κυριακή μια συνάντηση μεταξύ της με τον Ισραηλινό ομόλογό της, Έλι Κοέν, την περασμένη εβδομάδα.

 Η κυβέρνηση του Ντμπεϊμπά ανέφερε σε δήλωση που αναρτήθηκε στο Facebook το βράδυ της Κυριακής ότι αποφάσισε να αναστείλει την Μανγκούς από την «εφεδρική εργασία» υπό τον όρο ότι «παραπέμφθηκε σε έρευνα», σημειώνοντας ότι θα σχηματιστεί μια επιτροπή έρευνας με επικεφαλής τον υπουργό Δικαιοσύνης.

Αυτό έγινε αφού το Ισραήλ, την Κυριακή 27 Αυγούστου, ανακοίνωσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών του, Έλι Κοέν συναντήθηκε με την Λίβυα ομόλογό του στην Ιταλία την περασμένη εβδομάδα, παρά την έλλειψη επίσημων σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, προσθέτοντας ότι συζήτησαν πιθανά μέσα συνεργασίας.

Από το 2020, το Ισραήλ έχει προχωρήσει στην εξομάλυνση των σχέσεων με τα ΗΑΕ, το Μπαχρέιν, το Μαρόκο και το Σουδάν μέσω των λεγόμενων «Συμφωνιών του Αβραάμ» με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Μίλησα με τον υπουργό Εξωτερικών για τις μεγάλες δυνατότητες που μπορούν να προσφέρουν οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας», είπε ο Κοέν σε δήλωσή του.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Εξωτερικών της Λιβύης είπε ότι η Ναζλά αλ Μανγκούς αρνήθηκε να πραγματοποιήσει οποιεσδήποτε συναντήσεις με εκπροσώπους του Ισραήλ και ότι αυτό που συνέβη στη Ρώμη ήταν «μια άτυπη και απροετοίμαστη περιστασιακή συνάντηση κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Ιταλό Υπουργό Εξωτερικών».

Το υπουργείο πρόσθεσε σε ανακοίνωσή του ότι η συνάντηση δεν περιελάμβανε «οποιεσδήποτε συζητήσεις, συμφωνίες ή διαβουλεύσεις» και ότι το υπουργείο «επιβεβαιώνει την πλήρη δέσμευσή του στις εθνικές σταθερές για τα ζητήματα των αραβικών και ισλαμικών εθνών, μεταξύ των οποίων το παλαιστινιακό ζήτημα, και τονίζει την προσήλωσή της στην Ιερουσαλήμ ως την αιώνια πρωτεύουσα της Παλαιστίνης, και αυτή είναι μια σταθερή θέση που δεν μπορεί να ανακληθεί».

Η Λιβύη δεν αναγνωρίζει το Ισραήλ και υποστηρίζει την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους.

Οποιαδήποτε προσπάθεια του Ισραήλ να ενισχύσει τις σχέσεις με τη Λιβύη μπορεί να γίνει μάρτυρας επιπλοκών λόγω της σύγκρουσης στη Λιβύη και των έντονων εσωτερικών διχασμών σχετικά με τον έλεγχο της κυβέρνησης και τη νομιμότητα οποιωνδήποτε κινήσεων της κυβέρνησης της Τρίπολης.

Σημειώνεται ότι το Κοινοβούλιο της Λιβύης, έχει απορρίψει προηγούμενες κινήσεις εξωτερικής πολιτικής από την κυβέρνηση εθνικής ενότητας, συμπεριλαμβανομένων των συμφωνιών που συνήψε με την Τουρκία, οι οποίες αντιμετωπίζουν νομικές προκλήσεις.

france24, al araby,

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ