Κόλαφος το Politico για τη «μεγαλύτερη φωτιά στην Ευρώπη»: «Στην Ελλάδα ψάχνουν αποδιοπομπαίους τράγους»

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Την αντιμετώπιση της «μεγαλύτερης φωτιάς στην Ευρώπη» από την κυβέρνηση Μητσοτάκη σχολιάζει με δημοσίευμα του το Politico, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι στην Ελλάδα «ψάχνουν για αποδιοπομπαίους τράγους».

 

«Κορυφαίοι Έλληνες πολιτικοί προσπαθούν να μεταθέσουν την προσοχή των πολιτών στην σύλληψη εμπρηστών και κάποιοι φτάνουν να διαδίδουν θεωρίες συνωμοσίας για το ποιος βάζει τις φωτιές», σημειώνεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα, με το παράδειγμα που δίδεται να είναι η πρωτοφανής σε ύφος και λόγο παρουσία του υπουργού Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια μπροστά στις κάμερες, υπογραμμίζοντας τα λόγια του «Διαπράττετε έγκλημα κατά της χώρας, δεν θα ξεφύγετε, θα σας βρούμε και θα λογοδοτήσετε».

Στη συνέχεια, επισημαίνεται ότι «Ενώ ο θυμός μεγαλώνει για τις ανεπαρκείς προσπάθειες πρόληψης και οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης εκλιπαρούν για ενισχύσεις, μεγάλο μέρος της Ελλάδας ασχολείται με το να βρει κάποιον να κατηγορήσει.»

Διαβάστε επίσης:

Επιπλέον, αναφέρεται και στους αυτόκλητους «σερίφηδες» που φυλακίζουν μετανάστες στον Έβρο τονίζοντας ότι «Μερικοί ντόπιοι κυριολεκτικά κυνηγούσαν αποδιοπομπαίους τράγους, σε μια περίπτωση που έκλεισαν 13 αιτούντες άσυλο που κατηγορούσαν για εμπρησμό σε ένα φορτηγό. Η εισαγγελία Αλεξανδρούπολης απήγγειλε κατηγορίες στα 13 άτομα για απόπειρα εμπρησμού. αργότερα αφέθηκαν ελεύθεροι. Οι αιχμάλωτοι τους περιμένουν τη δίκη».

Όπως σημειώνεται στο ίδιο άρθρο, στην Ελλάδα δεκάδες έχουν συλληφθεί ως εμπρηστές, αλλά οι περισσότεροι στη συνέχεια απελευθερώνονται.

«Τρεις από τους τέσσερις προσαχθέντες την περασμένη Πέμπτη απελευθερώθηκαν. Οι αναπτήρες που βρέθηκαν αποδείχθηκαν άδειοι, ενώ θεωρούντο ενοχοποιητικό στοιχείο. Τα “ύποπτα σπρέι” ήταν αποσμητικά αυτοκινήτου. Ο τέταρτος έχει σοβαρές ψυχολογικές διαταραχές» αναφέρεται.

Ο Ισπανός καθηγητής Δασολογίας Βίκτορ Ρέσκο ντε Ντίος σχολίασε στο Politico ότι η εστίαση στο ποιος μπορεί να βάζει φωτιές επιτρέπει στις κυβερνήσεις να ρίχνουν την ευθύνη σε πρόσωπα αντί για την αποτυχία των πολιτικών που εφαρμόζουν.

«Γιατί, αν η συζήτηση μετατεθεί στο γιατί εξαπλώθηκε η φωτιά, τότε πρέπει να συζητήσουμε για το ποιος είναι ο υπεύθυνος διαχείρισης των δασών – και σε αυτή την περίπτωση, η ευθύνη πιθανώς βαρύνει τους πολιτικούς … Γι’ αυτό συχνά η συζήτηση μετατίθεται από την διαχείριση του δάσους στο πώς άναψε η πρώτη σπίθα» σημειώνει χαρακτηριστικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ