Εκτελέστηκαν οι 3 δράστες της βομβιστικής επίθεσης του ISIS το 2016 στο Ιράκ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τρεις άνθρωποι εκτελέστηκαν στο Ιράκ επειδή καταδικάστηκαν για συμμετοχή στη βομβιστική επίθεση του 2016 στην οποία σκοτώθηκαν  περισσότεροι από 300 άνθρωποι και τραυματίστηκαν εκατοντάδες.

Σημειώνεται ότι στην πρωτεύουσα Βαγδάτη, στην περιοχή Καράντα, όπου ζουν κυρίως Σιίτες, πραγματοποιήθηκε επίθεση με φορτηγό φορτωμένο με βόμβες στις 3 Ιουλίου 2016, που συνέπεσε με τον μήνα Ραμαζάνι, δίπλα σε ένα εμπορικό κέντρο. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η τρομοκρατική οργάνωση Daesh(ISIS). Έχει καταγραφεί ως η πιο φονική επίθεση στη χώρα μετά την εισβολή υπό την ηγεσία των ΗΠΑ το 2003.

Είναι γνωστό ότι το ISIS εξακολουθεί να είναι ενεργό, αν και δεν υπάρχει έδαφος που ελέγχει στη χώρα.

Σε δήλωση του γραφείου του ιρακινού πρωθυπουργού Μοχάμεντ Σιά αλ-Σουντάνι, ανέφερε ότι οι εκτελέσεις πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή και τη Δευτέρα, αλλά τα ονόματα των δραστών δεν δόθηκαν.

«Τρεις βασικές προσωπικότητες που προσδιορίστηκαν ότι έπαιξαν ρόλο στην τρομοκρατική επίθεση καταδικάστηκαν δίκαια σε θάνατο», ανέφερε ο πρωθυπουργός σε ενημερωτικό σημείωμα που εστάλη στις οικογένειες των εκτελεσθέντων δραστών.

Τα περισσότερα θύματα οφείλονται στη φωτιά στο εμπορικό κέντρο μετά την έκρηξη της βόμβας. Μετά την επίθεση, ο υπουργός Εσωτερικών του Ιράκ Μοχάμεντ Γκαμπάν παραιτήθηκε. Κατά τη διάρκεια μιας περιόδου της δεκαετίας του 2010, όταν το ISIS ήταν στην ισχύ του, έλεγχε τα εδάφη 8 εκατομμυρίων ανθρώπων σε μια περιοχή 88.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων που εκτείνεται από το ανατολικό Ιράκ έως τη δυτική Συρία.

Η οργάνωση ηττήθηκε στο Ιράκ το 2017 και στη Συρία το 2019, αλλά εκτιμάται ότι υπάρχουν ακόμα χιλιάδες μαχητές και στις δύο χώρες.

Σύμφωνα με τη δήλωση των Ηνωμένων Εθνών τον Μάρτιο, υπολογίζεται ότι υπάρχουν 5-7 χιλιάδες μέλη ή υποστηρικτές του ISIS στο Ιράκ και τη Συρία, εκ των οποίων οι μισοί είναι μαχητές.

Türkçe BBC

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ