Επίθεση του Συριζα σε Μητσοτακη για τις πυρκαγιές

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 για την αυριανή συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για τις καταστροφικές πυρκαγιές αυτού του καλοκαιριού, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Στέργιος Καλπάκης, απηύθυνε συγκεκριμένα ερωτήματα προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Ο κ. Μητσοτάκης αύριο οφείλει να απαντήσει σε μια σειρά από ερωτήματα:

Γιατί από το 2020 ο νόμος για την πολιτική προστασία είναι σε αναστολή;
Γιατί το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας είναι χωρίς οργανόγραμμα;
Γιατί από το Ταμείο Ανάκαμψης έχει αξιοποιηθεί μόλις το 0,5% των πόρων για τις δράσεις πολιτικής προστασίας;
Γιατί από το 2019 έχει παγώσει το πρόγραμμα δασοπροστασίας με 5.000 ανθρώπους, ενώ πάγωσαν και οι προγραμματισμένες από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2019, 550 προσλήψεις δασολόγων και δασοπόνων;»
«Η συζήτηση αύριο στη Βουλή δεν μπορεί απλά να είναι άλλη μία συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών. Θα γίνει υπό τη σκιά της μεγαλύτερης περιβαλλοντικής καταστροφής από πυρκαγιά στην Ευρώπη τουλάχιστον την τελευταία 20ετία. Είναι η φωτιά στον Έβρο που καίει για 12η ημέρα», δήλωσε ακόμα ο κ. Καλπάκης.

«Έχοντας αυτό υπόψη του πρέπει να προσέλθει στη Βουλή ο κ. Μητσοτάκης και υπό αυτό το πρίσμα πρέπει να γίνει η αυριανή συζήτηση. Βέβαια, από τα μέχρι τώρα επικοινωνιακά παιχνίδια της κυβέρνησης, δεν φαίνεται να υπάρχει αυτή η πρόθεση. Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία έχει καταθέσει πρόταση για συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών ήδη από τις 24 Ιουλίου και η κυβέρνηση λέει ότι η αυριανή συζήτηση θα γίνει “με πρωτοβουλία” του κ. Μητσοτάκη», σημείωσε.

Κάνοντας λόγο για μια εθνική υπόθεση που αφορά τις επόμενες γενιές, υπογράμμισε: «Σε αυτήν την υπόθεση είμαστε υποχρεωμένοι να εμπλέξουμε ουσιαστικά τους επιστήμονες, να τους ακούσουμε, και όχι να τους κάνουμε επίθεση όπως η κ. Βούλτεψη προχθές, η οποία, αναφερόμενη στα στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, μίλησε για “προπαγάνδα των αριθμών”. Περιμένουμε τουλάχιστον μια διαφοροποίηση από την κυβέρνηση για αυτό».

«Για να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση των δασικών πυρκαγιών, χρειάζεται ένα εθνικό σχέδιο με ορίζοντα δεκαετίας. Για να υπάρξει ένα τέτοιο σχέδιο χρειάζεται συνεννόηση και σε πολιτικό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο επιστημονικών φορέων και τοπικών κοινωνιών», κατέληξε ο Στέργιος Καλπάκης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ