Ρωσική εφημερίδα: Ο Άσαντ χάνει τον έλεγχο στη νότια Συρία;

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 Σε άρθρο του ο Ιγκόρ Σουμπούτιν στη ρωσική εφημερίδα «Nezavisimaya Gazeta», σημειώνει ότι η απώλεια του ελέγχου στη νότια Συρία θεωρείται μεγάλη ντροπή για την ασφάλεια της Δαμασκού, ειδικά με το ξέσπασμα διαδηλώσεων στην περιοχή εναντίον του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, υπό το φως της συνεχιζόμενης λαθρεμπορίας ναρκωτικών από την περιοχή.

Η κυβέρνηση της Δαμασκού ελέγχει την περιοχή από το 2018, σημειώνοντας ότι αυτό δείχνει την αναξιοπιστία της κυβέρνησης αφού δεν έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της για τις οποίες έγινε δεκτή η επιστροφή της στον Αραβικό Σύνδεσμο.

Στο άρθρο του Ο Σουμπότιν που έχει τον τίτλο «Οι Σύροι λαθρέμποροι αποτελούν πλέον εναέρια απειλή για την Ιορδανία» σημειώνει το πρόβλημα που δημιουργείται στο γειτονικό κράτος.

 «Η Ιορδανία είναι απασχολημένη με απόπειρες Σύρων λαθρέμπορων, την τρίτη μέσα σε ένα μήνα, να περάσουν τα σύνορα χρησιμοποιώντας drones» και σημειώνει ότι «η καταπολέμηση του λαθρεμπορίου ναρκωτικών, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, είναι μέρος των δεσμεύσεων που έπρεπε να αναλάβει η επίσημη Δαμασκός για να την επανεντάξει στον Αραβικό Σύνδεσμο».

Πρόσθεσε ότι το συριακό καθεστώς δεν έχει κάνει πολλά στον τομέα του ελέγχου των ναρκωτικών, ενώ το Αμμάν έχει ήδη δείξει την προθυμία του να εξαπολύσει αεροπορικές επιδρομές σε στόχους λαθρεμπόρων και όπως τόνισαν τα ιορδανικά ΜΜΕ, το Αμμάν μπορεί να καταφύγει ξανά σε αυτό το σενάριο.

Ο συγγραφέας πίστευε ότι η νότια Συρία είναι μεγάλη ντροπή για το συριακό καθεστώς ασφαλείας παρά την επιστροφή του ελέγχου πάνω του από το 2018, και είπε: «Υπάρχει ένας άλλος παράγοντας, που είναι οι Δρούζοι που διαδηλώνουν ενάντια στο καθεστώς για δεύτερη εβδομάδα κατά σειρά».

2 2

Διαδηλώσεις στην As-Suwayda στη νότια Συρία για την επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών φωτο al Hurra

Συνέχισε, «Κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων που οδήγησαν στο κλείσιμο των συγκοινωνιακών κέντρων και των κυβερνητικών ιδρυμάτων, πολιτικά συνθήματα ζητούσαν την ανατροπή του Μπασάρ αλ Άσαντ, καθώς οι τοπικοί ηγέτες διαδηλώσεων πιστεύουν ότι το καθεστώς δεν τηρεί τις δεσμεύσεις του και θέλουν να δημιουργήσει μια προσωρινή κυβέρνηση».

Πρόσθεσε, «Η σοβαρότητα της κατάστασης αντικατοπτρίζεται στο γεγονός ότι η σταθερότητα της κατάστασης στο νότο, σύμφωνα με την κοινή αντίληψη, ήταν ένας από τους σημαντικότερους όρους για την απόφαση τον περασμένο Μάιο να επιστρέψει η Δαμασκός στον Αραβικό Σύνδεσμο».

Ο Ρώσος συντάκτης αναφέρθηκε σε όσα δημοσιεύθηκαν από το αμερικανικό περιοδικό «National Interest», ότι δεν έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος όσον αφορά τη σταθερότητα του νότου και συνεχίζει:

 «Η Ιορδανία έχει σημειώσει κάποια πρόοδο στον αγώνα κατά του λαθρεμπορίου ‘Captagon’ κατά μήκος των συνόρων με τη Συρία, και ομοίως, το Ιράκ αντιμετωπίζει ένα αυξανόμενο πρόβλημα λαθρεμπορίου κατά μήκος των συνόρων του και ότι τα δυτικά σύνορά του με τη Συρία είναι πολύ διαπερατά.

Ο δημοσιογράφος επέστησε την προσοχή στο άρθρο του στο γεγονός ότι η Σαουδική Αραβία έχει σταματήσει, μέχρι τώρα, τη διαδικασία διπλωματικής προσέγγισης με τον Μπασάρ αλ Άσαντ.

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ