Ανεξέλεγκτη για 15η μέρα η Φωτια στον Εβρο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ασταμάτητη, καίγοντας ότι βρει στο πέρασμά της συνεχίζει την μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή στον Έβρο, η φωτιά που καίει ανεξέλεγκτη για 15η μέρα.

Οι προσπάθειες των δυνάμεων πυρόσβεσης και των εθελοντών είχαν επικεντρωθεί, κατά τη διάρκεια της νύχτας, στο ρέμα της Δαδιάς, γνωστό και ως «Διαβολόρεμα», όπου και έχει δημιουργηθεί μια τεράστια αντιπυρική ζώνη. Η φωτιά πέρασε χθες μέσα στο μικρό «πυρήνα» του δάσους της Δαδιάς μετατρέποντας σε στάχτη ότι δεν είχε κάψει τις προηγούμενες μέρες.

Η μεγάλη ανησυχία όλων ήταν να μην περάσει η φωτιά στους οικισμούς και εκεί επικεντρώθηκαν όλες οι προσπάθειες. Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν ξανά και οι ρίψεις από τα εναέρια μέσα.

Δείτε φωτογραφία από το πύρινο μέτωπο χθες τη νύχτα:

Πύρινες εστίες υπάρχουν όμως και σε άλλα σημεία όπως βορειότερα, στο χωριό Σιδήρω, το οποίο απειλείται από τις φλόγες, ενώ αν οι φλόγες περάσουν πλαγιά που υπάρχει στο σημείο, θα απειληθούν και τα χωριά Κυριακή, Πρωτοκλήσι και Αγριάνη.

Δείτε βίντεο από τις χθεσινές προσπάθειες των πυροσβεστών:

Στα μέτωπα της φωτιάς στον Έβρο επιχειρούν 582 πυροσβέστες με 122 οχήματα και 16 πεζοπόρα τμήματα.

«Το δάσος της Δαδιάς θα χαθεί από τον χάρτη»

Μεγαλύτερη βάση στη νότια πλευρά του νομού όπου υπάρχουν οικισμοί παρά στο δάσος της Δαδιάς έδωσαν οι συντονιστές της επιχείρησης κατάσβεσης με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να αφανιστεί από τον χάρτη είναι η εκτίμηση του Διευθυντή Δασών Έβρου, Πέτρου Ανθόπουλου.

«Όπως βλέπουμε να εξελίσσεται η κατάσταση, δυστυχώς, μάλλον θα πρέπει να περιμένουμε να… βρέξει, για να σβήσει η φωτιά. Νομίζω ότι δε θα καταστεί δυνατό να σωθεί ούτε ο μικρός πυρήνας αυτού του μοναδικού οικοσυστήματος. Φαίνεται ότι θα τον χάσουμε και αυτόν.

Από τις 21 Αυγούστου, που πήρε εδώ η φωτιά διαστάσεις, αποφασίστηκε να δοθεί το βάρος της κατάσβεσης στο νοτιότερο τμήμα του Έβρου, όπου υπάρχουν πολλοί οικισμοί και άφησαν το δάσος. Το ίδιο έγινε και τις τελευταίες τρεις–τέσσερις ημέρες, όταν η φωτιά έφτασε στη Γιάννουλη και στα άλλα χωριά.

Αν επενέβαιναν εδώ περισσότερες  δυνάμεις και πιο δυναμικά, πιθανότατα θα είχαν καταφέρει να περιορίσουν την καταστροφή. Εμείς ανοίγαμε δρόμους και αντιπυρικές, όμως, δεν υπήρχαν οι δυνάμεις, για να μας υποστηρίξουν. Το αποτέλεσμα ήταν να έχουμε αυτήν την τεράστια καταστροφή σε αυτό το μεγάλης αξίας οικοσύστημα. Νομίζω ότι έπρεπε να γίνει από τα κεντρικά καλύτερος συντονισμός, ώστε να καταστεί δυνατό να σωθεί το δάσος της Δαδιάς», τονίζει στο ethnos.gr κ. Ανθόπουλος.

Όσο για το τι πρέπει να γίνει την επόμενη μέρα μετά την τεράστια καταστροφή, ο κ. Ανθόπουλος τονίζει ότι απαιτείται πολύ μεγάλη προσπάθεια και η συνδρομή ειδικών επιστημόνων, προκειμένου να παρουσιάσει μετά από χρόνια ένα μέρος – μικρό ή μεγάλο- από την εικόνα που είχε πριν την καταστροφή.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ακόμα και μέσα στη στάχτη έχουν μείνει κάποιες νησίδες πρασίνου και υποστηρίζει πως αν σε αυτές δοθεί η κατάλληλη προσοχή και κινηθούν με μεθοδικότητα οι αρμόδιοι, ίσως αποτελέσουν τόπο συγκέντρωσης έστω και ενός μέρους της πανίδας που είχε, αλλά και τη βάση για να αναγεννηθεί το δάσος στο μέλλον.

«Δεν υιοθετώ τις απόψεις ότι θα χρειαστούν 150 χρόνια, προκειμένου να αναγεννηθεί το δάσος. Σίγουρα η καταστροφή είναι πολύ μεγάλη και κανένας δεν μπορεί να ξέρει, αν θα επιστρέψουν εδώ τα πουλιά ή έστω ένα μέρος τους. Όμως, έχουν απομείνει νησίδες πρασίνου που δημιουργούν ελπίδες. Χρειάζεται συστηματική παρακολούθηση των πουλιών, στελέχωση των υπηρεσιών και πολύ μεγάλη βοήθεια από τους επιστήμονες, για να μη χάσουμε οριστικά το οικοσύστημα.

Πέρυσι κάηκε ένα σημαντικό μέρος του μεγάλου πυρήνα του δάσους. Έγιναν διάφορες ουσιαστικές παρεμβάσεις και είδαμε κάποιο αποτέλεσμα. Βέβαια, τώρα η καταστροφή είναι πολλαπλάσιου βαθμού. Αν και η κατάσταση δε μας επιτρέπει να είμαστε αισιόδοξοι, θα πρέπει να διατηρήσουμε ένα βαθμό αισιοδοξίας, κυρίως για το καλό της τοπικής κοινωνίας και της τοπικής οικονομίας», υποστηρίζει ο κ. Ανθόπουλος.

Ο κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς – κατηγορίας 4 – για τις περιοχές των δασαρχείων Αλεξανδρούπολης και Σουφλίου και κατηγορίας 3 για τις περιοχές των δασαρχείων Διδυμοτείχου και Σαμοθράκης, προβλέπεται για σήμερα, σύμφωνα με τον σχετικό χάρτη της γ.γ. Πολιτικής Προστασίας.

Με ανακοίνωσή της η αντιπεριφέρεια Έβρου εφιστά την προσοχή των πολιτών, ώστε να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών, ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων κ.ά.. Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Επίσης, με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Έβρου, Δημήτρη Πέτροβιτς, από σήμερα το πρωί στις 7.30 έως τις 7.30 το πρωί της Κυριακής, απαγορεύεται η διέλευση, παραμονή και η κυκλοφορία προσώπων και οχημάτων στις δασικές περιοχές: Αναδασώσεις Κίρκης-Συκορράχης, χώρος αναψυχής Συκορράχης, αναδασώσεις Λουτρού, περιαστικό δάσος Νίψας, περιαστικό δάσος ‘Αβαντα, χώρος αναψυχής ‘Αβαντα – Αισύμης, αναδασώσεις και χώρος αναψυχής Μεσημβρίας, αναδασώσεις Κομάρου – Ατάρνης, δασική περιοχή Δερβένι – Σλίβα (Παλιά Νίψα), χώροι αναψυχής Λεπτοκαρυάς (3 χώροι), χώρος αναψυχής Καλλιθέας, δάσος και χώρος αναψυχής Ιάνα, περιαστικό δάσος Παλαγίας (βόρεια, νότια και γήπεδο Παλαγίας), χώρος αναψυχής Λουτρών, δασική περιοχή Αετοχωρίου-Πεύκων-Λουτρού, κατασκήνωση Μάκρης, αναδασώσεις έναντι Κ.Α.Α.Υ. Μάκρης, πλατανότοπος Μαΐστρου, περιαστικό δάσος Πυλαίας, περιαστικό δάσος Μελίας, περιαστικό δάσος Φερών, άλσος γαλλικού σταθμού Ο.Σ.Ε., καταφύγιο ‘Αγριας Ζωής Καβησού (Κ.Α.Ζ.), περιοχή συμπλέγματος Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου (Προβατώνας – Λευκίμμη – Δαδιά – Γιαννούλη – Κοτρωνιά) δασική περιοχή Λευκίμης – Βυρίνης – Κιτρινόπετρας, χώρος αναψυχής «Κατρατζήδες», χώρος αναψυχής «Τρεις Βρύσες» και περιαστικό δάσος Χώρας Σαμοθράκης

Σημειώνεται ότι για τις περιοχές του δασαρχείου Διδυμοτείχου (κατηγορία κινδύνου πυρκαγιάς 3) ισχύει το μέτρο από τις 8:00 το πρωί της 2ης Σεπτεμβρίου 2023 έως τις 22:00 το βράδυ της ίδιας μέρας, στις αναδασώσεις-χώρος αναψυχής Τσίγγλας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ