Συναγερμός ασφαλείας στην Τρίπολη λόγω εκκλήσεων για ανατροπή της κυβέρνησης Ντμπεϊμπά

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η πρωτεύουσα της Λιβύης και τα περίχωρά της βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού λόγω της λαϊκής έντασης που προκλήθηκε από ισραηλινές διαρροές σχετικά με τη συνάντηση του Ισραηλινού Έλι Κοέν στη Ρώμη και της Υπουργού Εξωτερικών της Λιβύης  Ναζλά αλ Μανγκούς, η οποία απολύθηκε από τη θέση της και θεωρείται από πολλούς ως

αποδιοπομπαίος τράγος που παρουσίασε ο απερχόμενος επικεφαλής της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης, Αμπντούλ Χαμίντ αλ Ντμπεϊμπά, για να περιορίσει την κρίση και το κύμα βίας που αρχίζει να εξαπλώνεται.

Εικόνες και βίντεο που κυκλοφόρησαν από ακτιβιστές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειξαν έντονη παρουσία των δυνάμεων ασφαλείας της κυβέρνησης ενότητας στην πρωτεύουσα, Τρίπολη, και γύρω από τις εισόδους της για να αποτρέψουν διαδηλώσεις που απορρίπτουν οποιαδήποτε ομαλοποίηση με το Ισραήλ.

Ο αλ Ντμπεϊμπά ανησυχεί για την επέκταση αυτών των διαδηλώσεων και προσπαθεί να περιορίσει τις λαϊκέςαντιδράσεις καθώς οι επικριτές του θεώρησαν ως προσπάθεια να αποσπάσουν την προσοχή από την άμεση ευθύνη του για τη διοργάνωση της συνάντησης Μανγκούς- Κοέν στη Ρώμη, με σκοπό να κερδίσει αμερικανική και ξένη υποστήριξη για να τον στηρίξουν στις επερχόμενες εκλογές στη χώρα.

Η εξομάλυνση ή οι επαφές με την ισραηλινή πλευρά είναι ένα πολύ ευαίσθητο θέμα στη Λιβύη.

Αυτό σημαίνει ότι η αποκάλυψη της ευθύνης του αλ Ντμπεϊμπά να κανονίσει μια συνάντηση με την υπουργό Εξωτερικών του και τον Ισραηλινό ομόλογό της θα μπορούσε να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τις πιθανότητές του στις επερχόμενες εκλογές και τη σημερινή θέση του, ως πρωθυπουργός, που ούτως ή άλλως αμφισβητείται η νομιμότητα του από τον  διορισμένο από το λιβυκό κοινοβούλιο στα ανατολικά της χώρας.

1 10

Σε πολλές πόλεις της Λιβύης έγιναν διαδηλώσεις και δημιουργήθηκε χάος μετά την υποτιθέμενη προσέγγιση με το Ισραήλ.

Την Πέμπτη, αρκετοί δήμοι από διάφορες πόλεις της χώρας επιβεβαίωσαν την απόρριψή τους για την ομαλοποίηση με το Ισραήλ, εκφράζοντας την πλήρη αλληλεγγύη τους στον παλαιστινιακό λαό, σύμφωνα με ανακοίνωση σε βίντεο των δημάρχων των δήμων της Λιβύης, που δημοσιεύτηκε από το Υπουργείο Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Κυβέρνησης. Εθνικής Ενότητας μέσω του επίσημου λογαριασμού του στο Facebook, χωρίς να αναφέρει τα ονόματά τους.

Η δήλωση ανέφερε ότι τα μέρη «καταδικάζουν και καταγγέλλουν τη συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών (ενεπίγραφη) με τον Υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ και τη θεωρούν παραβίαση των λιβυκών εθνικών αρχών και αξιών για την παλαιστινιακή υπόθεση».

Middle East Online

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ