Γιατί συνεχίζονται οι αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Την ανιούσα έχουν πάρει από τον Ιούνιο οι τιμές των καυσίμων χωρίς προς το παρόν να φαίνονται σημάδια αποκλιμάκωσης.

Πρόκειται βεβαίως για μια αγορά που μεταβάλλεται ραγδαία ανάλογα με τις εξελίξεις και τις συνθήκες σε διεθνές επίπεδο, οπότε κάθε πρόβλεψη για την πορεία των τιμών ακόμη και για το αμέσως επόμενο διάστημα είναι παρακινδυνευμένη. Γεγονός, πάντως, παραμένει ότι από τον Ιούνιο έως σήμερα η τιμή της βενζίνης έχει ανέβει περί τα 20 λεπτά και του πετρελαίου κίνησης κατά 28 λεπτά, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος, Μιχάλης Κιούσης.

Η μείωση της παραγωγής από πλευράς Σαουδικής Αραβίας και Ρωσίας οδήγησε από την πρώτη στιγμή τις διεθνείς τιμές προς τα πάνω και στη συνέχεια συνέχισαν ανοδικά, σύμφωνα με τον κ. Κιούση, ο οποίος υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα σε κάθε περίπτωση παραμένει στην τρίτη θέση με τις ακριβότερες τιμές βενζίνης στην Ευρώπη λόγω των υψηλών της φόρων.

Μολονότι, όπως εξηγεί, δεν μπορεί να γίνει πρόβλεψη για την διακύμανση των τιμών το επόμενο 15ήμερο, προς το παρόν ο ίδιος βλέπει «σταθεροποίηση» στα σημερινά (υψηλά) επίπεδα τις αμέσως επόμενες μέρες, επισημαίνοντας παράλληλα το «ψυχολογικό φράγμα» των 2 ευρώ που «κρατούν» οι πρατηριούχοι στα αστικά κέντρα.

Από την άλλη πλευρά, σε πολλά νησιά οι οδηγοί βρίσκουν την βενζίνη πάνω από τα 2 ευρώ το λίτρο, με τον κ. Κιούση να επισημαίνει ότι δεν πρόκειται για «φαινόμενο» του καλοκαιριού καθώς και τον χειμώνα στις νησιωτικές περιοχές της χώρας, οι τιμές βρίσκονταν ήδη πάνω από το συγκεκριμένο όριο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ