Κυριακή, 24 Σεπτεμβρίου, 2023

Σπειρα διακινούσε παράνομα και επικίνδυνα σκευάσματα για την στυτική δυσλειτουργία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας εξάρθρωσε κύκλωμα διακίνησης παράνομων σκευασμάτων για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας, το οποίο μάλιστα έκανε και κατ’ οίκον delivery.

Το κύκλωμα δραστηριοποιούνταν στην κατ’ επάγγελμα διακίνηση των σκευασαμάτων μέσω Διαδικτύου.

Για την υπόθεση διακίνησης παράνομων σκευασμάτων για την στυτική δυσλειτουργία συνελήφθησαν χθες (1.9.2023), δύο άτομα ως μέλη του κυκλώματος και σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για –κατά περίπτωση– παράβαση των διατάξεων που αφορούν στα επιβλαβή φάρμακα, τηΝ φαρμακευτική νομοθεσία και τον τελωνειακό κώδικα.

Όπως προέκυψε από την έρευνα της Αστυνομίας, τα μέλη του κυκλώματος τουλάχιστον από τον Αύγουστο του 2022 εισήγαγαν τα παράνομα φαρμακευτικά σκευάσματα για την στυτική δυσλειτουργία από το εξωτερικό -μέσω εταιρειών ταχυμεταφορών– και στην συνέχεια το ένα μέλος τα διακινούσε, ενώ το έτερο είχε ρόλο διανομέα (delivery).

Η διαφήμιση και διάθεση των παράνομων προϊόντων γινόταν μέσω προφίλ που διατηρούσε ένα από τα μέλη του κυκλώματος σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ενώ για την περαιτέρω προώθησή τους χρησιμοποιούσε και δικτυακό τόπο αγγελιών.

Προκειμένου να δυσχεράνει τον εντοπισμό του, ανά διαστήματα διέγραφε τις παλιές αγγελίες, άλλαζε τα στοιχεία επικοινωνίας και την επωνυμία της υποτιθέμενης επιχείρησης, ενώ επιπλέον χρησιμοποιούσε και τηλεφωνικές συνδέσεις καταχωρισμένες σε ανύπαρκτα πρόσωπα (αχυράνθρωποι).

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στις οικίες των συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • 500 τεμάχια παράνομων φαρμακευτικών σκευασμάτων για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας (χάπια – τζελ),
  • 4.710 ευρώ και 100 δολάρια Η.ΠΑ.,
  • πλήθος χειρόγραφων σημειώσεων και εγγράφων,
  • 4 κινητά τηλέφωνα και
  • 830 γραμμάρια λαθραίου καπνού.

Η δράση του κυκλώματος δεν περιοριζόταν στην Ελλάδα, αλλά επεκτεινόταν και στην Κύπρο, με τα έσοδα από την παράνομη δραστηριότητά τους να εκτιμάται ότι ξεπερνούν τα 150.000 ευρώ.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή, ενώ τα κατασχεθέντα σκευάσματα θα αποσταλούν στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) για εργαστηριακή εξέταση και φύλαξη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ