Το Εθνικο Αστεροσκοπείο αποστομώνει την κυβέρνηση για τις πυρκαγιές

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Την τακτική που υιοθετεί τις τελευταίες ημέρες το κυβερνητικό επιτελείο και τα φιλικά προσκείμενα ΜΜΕ αποδομεί πλήρως το Εθνικό Αστεροσκοπείο με ανακοίνωση απάντηση στις συντονισμένες αιτιάσεις ότι κάνει αντιπολίτευση με αντικείμενο τις καταστροφικές πυρκαγιές. Αφορμή οι τελευταίες δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, Στέλιου Πέτσα, περί «πολιτικοποίησης» της συζήτησης.

Το Μέγαρο Μαξίμου και το μιντιακό σύμπλεγμα που το στηρίζει έχουν καταφερθεί με ζήλο αυτό το διάστημα κατά του τμήματος της επιστημονικής κοινότητας που τοποθετείται στον δημόσιο διάλογο με αντικειμενικά επιστημονικά δεδομένα, χωρίς ωστόσο να κάνει σχόλια εναντίον της κυβέρνησης.

Το αφήγημα γνωστό, η κυβέρνηση τα έχει κάνει όλα σωστά και οποιαδήποτε αμφισβήτηση από φορείς ή την αντιπολίτευση είναι «μικροπολιτικά παιχνίδια». Κατά τους «αρίστους», τα επιστημονικά δεδομένα που αποκαλύπτουν την πραγματική διάσταση των επιπτώσεων των πυρκαγιών είναι αναληθή ή στην καλύτερη ανακριβή.

Χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του κ. Πέτσα, που στοχοποίησε ευθέως το Εθνικό Αστεροσκοπείο απλά και μόνο επειδή κάνει την δουλειά του σε μια κρίσιμη στιγμή για την χώρα, κατά την οποία οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν την εικόνα γύρω από τις πυρκαγιές:

«Ξέρετε τι βλέπω; Και δεν το βλέπω τώρα, το βλέπω από την εποχή που είχαμε χιονοπτώσεις και πλημμυρικά φαινόμενα, βλέπω μια… πολιτικοποίηση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, που δεν μου αρέσει καθόλου… Λέω για πολιτικοποίηση. Δεν είναι η πρώτη φορά και το καταγράφω σαν παρατήρηση, δεν κάνω κριτική. Ότι έχει πολιτικοποιηθεί ο ρόλος του (σ.σ. του Εθνικού Αστεροσκοπείου» ανέφερε ο Στέλιος Πέτσας.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο καθηγητής Μανώλης Πλειώνης, Διευθυντής και πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Αστεροσκοπείου:

«Το Εθνικό Αστεροσκοπείο ως εθνικός ερευνητικός φορέας προφανώς δεν πολιτικοποιεί αλλά αντίθετα στηρίζει διαχρονικά την πολιτεία και την κοινωνία με την παραγωγή νέας επιστημονικής γνώσης επιστημονικών δεδομένων καινοτόμων εργαλείων.

…Όμως, η αίγλη της επιστήμης και της επιστημονικής γνώσης λαβώνεται και απαξιώνεται όταν αμφισβητείται από επίσημα χείλη όταν χρησιμοποιείται για να στηριχθούν ή να καταρριφθούν πολιτικά αφηγήματα όταν γίνεται μήλον της έριδος ανάμεσα σε πολιτικές διαμάχες.

Δυστυχώς διαχρονικά έχουν χρησιμοποιηθεί τα επιστημονικά στοιχεία και η γνώση που παρέχουμε από τα ΜΜΕ ή από πολιτικούς για να υποστηρίξουν ή να καταγγείλλουν στάσεις πολιτικές.

Θυμίζω ότι αντίστοιχα τα ΜΜΕ το 2017 ανακοίνωσαν «Το αστεροσκοπείο διαψεύδει τον Τσίπρα» σε μία ανάλογη παρουσίαση από το ΕΑΑ επιστημονικών δεδομένων για πυρκαγιές»

Η μοναδική πολιτική που μας αφορά ως φορέα είναι η πολιτική της έρευνας για την οποία έχουμε θεσμικά την υποχρέωση να συνεισφέρουμε με τις απόψεις μας μέσω θεσμοθετημένων διαύλων».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ