Σοκαρουν οι τιμές των ενοικίων: Οκτώ στα 10 σπίτια στο κέντρο της Αθήνας έχουν μίσθωμα πάνω από 400 € τον μήνα – Δύσκολο να βρουν φθηνό σπίτι οι φοιτητες

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Με την κυβέρνηση να παρακολουθεί απαθής τη συνεχόμενη αύξηση των τιμών των ενοικίων, η αναζήτηση φτηνής στέγης, ειδικά για κατοικίες κατάλληλες για φοιτητές, είναι πραγματικά ανέφικτη. Ο λόγος είναι ότι, ενώ τα προηγούμενα χρόνια επιβλήθηκε -ως οφειλόταν- πλαφόν στις αυξήσεις των επαγγελματικών ενοικίων, κάτι τέτοιο δεν έγινε για τα σπίτια, με αποτέλεσμα κάθε ιδιοκτήτης να χρεώνει πραγματικά… ό,τι του κατέβει! Ετσι, έφτασε η στέγαση να αποτελεί το νούμερο ένα πρόβλημα για μεγάλη μερίδα της κοινωνίας, για όσους δηλαδή δεν ανήκουν στους τυχερούς που έχουν στην ιδιοκτησία τους σπίτι ή για όσους αναγκάζονται να αλλάξουν τόπο κατοικίας λόγω σπουδών ή δουλειάς.

Η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο δραματική στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα,Αθήνα και Θεσσαλονίκη, καθώς πρακτικά η φοιτητική στέγη έχει πάψει να υπάρχει. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο φοιτητής που θα επιλέξει να αναζητήσει κατοικία στο κέντρο της πρωτεύουσας πρέπει να γνωρίζει ότι τη φετινή χρονιά το 78,68%, δηλαδή σχεδόν οκτώ στις 10 κατοικίες έως 50 τετραγωνικά μέτρα, έχουν ζητούμενο μίσθωμα άνω των 400 ευρώ. Επιπλέον, τη φετινή χρονιά σχεδόν πέντε στις 10 κατοικίες έχουν ζητούμενο μίσθωμα άνω των 501 ευρώ ανά μήνα, όταν πέρυσι ήταν μόλις μία στις 10 κατοικίες. Σωρευτικά, η αύξηση από το 2017 έως σήμερα αγγίζει το 55% έως 60% στην Αθήνα.

Πέρυσι, την ίδια χρονική περίοδο, η διαθεσιμότητα φοιτητικών κατοικιών με ζητούμενο μίσθωμα έως 300 € ήταν 10% στις περιοχές του κέντρου της Αθήνας. Τη φετινή χρονιά, σύμφωνα με τα δεδομένα που προκύπτουν από τις αναρτημένες αγγελίες ακινήτων σε ιστοσελίδες, η αναζήτηση φοιτητικής κατοικίας άνω του 1ου ορόφου έως 50 τετραγωνικά μέτρα, με ζητούμενο μίσθωμα έως 300 € στην Αθήνα και ιδιαίτερα στις φοιτητικές περιοχές, καταγράφεται σχεδόν μηδενική.

Συγκεκριμένα, στις περιοχές του κέντρου των Αθηνών, οι κατοικίες άνω του 1ου ορόφου έως 50 τ.μ. που διατίθενται με ζητούμενο μίσθωμα έως 300 € αποτελούνμόλις το 2,89% (12,47% το 2022) επί του συνόλου των διαθέσιμων προς μίσθωση κατοικιών άνω του 1ου ορόφου έως 50 τ.μ.

Παρόμοια εικόνα καταγράφεται και στις περιοχές των δυτικών προαστίων, όπου μόλις το 3,7% των κατοικιών άνω του 1ου ορόφου έως 50 τ.μ. διατίθενται με μίσθωμα έως 300 € τη φετινή χρονιά, έναντι 14,29% πέρυσι.

Στις περιοχές των νότιων προαστίων, η διαθεσιμότητα φοιτητικών κατοικιών με μίσθωμα έως 300 € είναι μηδενική (0,3%), ενώ στον Πειραιά είναι 0,94%.

ΑΘΗΝΑ, ΚΕΝΤΡΟ: Οκτώ στα 10 διαθέσιμα προς μίσθωση ακίνητα έχουν ζητούμενο μίσθωμα άνω των 400 €/μήνα: Σύμφωνα με τα δεδομένα που προκύπτουν από τους παρακάτω πίνακες, ο ενδιαφερόμενος φοιτητής που θα επιλέξει να αναζητήσει κατοικία στο κέντρο της Αθήνας πρέπει να γνωρίζει ότι τη φετινή χρονιά το 78,68%, δηλαδή σχεδόν οκτώ στις 10 κατοικίες έως 50 τ.μ., έχουν ζητούμενο μίσθωμα άνω των 400 €. Το μεγαλύτερο πλήθος κατοικιών (80%) είναι κατασκευής έως το 1980, δηλαδή τουλάχιστον 43 ετών. Αξίζει να αναφέρουμε ότι τη φετινή χρονιά σχεδόν πέντε στις 10 κατοικίες έχουν ζητούμενο μίσθωμα άνω των 501 €/μήνα, όταν πέρυσι ήταν μόλις μία στις 10 κατοικίες. Ανάλογα με το ζητούμενο μίσθωμα και την περιοχή, το ακίνητο ενδέχεται να είναι μερικώς ή/και ολικώς ανακαινισμένο.

ΑΘΗΝΑ, ΔΥΤΙΚΑ ΠΡΟΑΣΤΙΑ: Εξι στα 10 διαθέσιμα προς μίσθωση ακίνητα έχουν ζητούμενο μίσθωμα άνω των 400 €/μήνα: Ο ενδιαφερόμενος φοιτητής που θα επιλέξει να αναζητήσει κατοικία στα δυτικά προάστια της Αττικής, και κυρίως στο Αιγάλεω και το Περιστέρι, πρέπει να γνωρίζει ότι η διαθεσιμότητα φοιτητικών κατοικιών με ζητούμενο μίσθωμα έως 300 € είναι μηδενική, με ελάχιστες εξαιρέσεις σε ακίνητα μη ανακαινισμένα, κατασκευής του 1970. Η διαθεσιμότητα φοιτητικών κατοικιών είναι σχεδόν μηδενική με ζητούμενο μίσθωμα έως 300 €/μήνα. Περιμετρικά του Μπαρουτάδικου στο Αιγάλεω, τα τελευταία χρόνια έχουν κατασκευαστεί δώματα (πρώην πλυσταριά) 15 τ.μ. – 20 τ.μ., 3ου και 4ου ορόφου, χωρίς ασανσέρ, που διατίθενται με μίσθωμα 200 € – 250 €.

ΑΘΗΝΑ, ΝΟΤΙΑ ΠΡΟΑΣΤΙΑ: Εννέα στα 10 διαθέσιμα προς μίσθωση ακίνητα έχουν ζητούμενο μίσθωμα άνω των 450 €/μήνα: Σύμφωνα με τα δεδομένα που προκύπτουν από τους πίνακες, ο ενδιαφερόμενος φοιτητής που θα επιλέξει να αναζητήσει κατοικία στα νότια προάστια της Αττικής, και κυρίως στην Καλλιθέα και στου Ζωγράφου, πρέπει να γνωρίζει ότι η διαθεσιμότητα φοιτητικών κατοικιών με ζητούμενο μίσθωμα έως 300 € είναι μηδενική. Φέτος, σχεδόν μία στις 10 κατοικίες έχουν ζητούμενο μίσθωμα από 451 € έως 500 €, γεγονός που καταδεικνύει τη μικρή διαθεσιμότητα ακινήτων με οικονομικότερο μίσθωμα. Το 74,9% των διαθέσιμων κατοικιών έχει μίσθωμα άνω των 501 €/μήνα.

Η μόνη περιοχή που καταγράφει διαθεσιμότητα ακινήτων έως 300 €/μήνα, και μάλιστα πάρα πολύ μικρή, είναι η Καλλιθέα (ακίνητα κυρίως έως 30 τ.μ.).

ΑΘΗΝΑ, ΒΟΡΕΙΑ ΠΡΟΑΣΤΙΑ: Οκτώ στα 10 διαθέσιμα προς μίσθωση ακίνητα έχουν ζητούμενο μίσθωμα άνω των 500 €/μήνα: Οποιος επιλέξει να αναζητήσει κατοικία στις περιοχές των βόρειων προαστίων της Αττικής πρέπει να γνωρίζει ότι οκτώ στις 10 κατοικίες έχουν ζητούμενο μίσθωμα άνω των 500 €/μήνα. Η μόνη περιοχή που καταγράφει διαθεσιμότητα ακινήτων έως 300 €/μήνα, και μάλιστα πάρα πολύ μικρή, είναι η Αγία Παρασκευή (ακίνητα κυρίως έως 20 τ.μ.).

ΠΕΙΡΑΙΑΣ: Επτά στα 10 διαθέσιμα προς μίσθωση ακίνητα έχουν ζητούμενο μίσθωμα άνω των 500 €/μήνα: Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο ενδιαφερόμενος φοιτητής που θα επιλέξει να αναζητήσει κατοικία στον Πειραιά με ζητούμενο μίσθωμα έως 300 € πρέπει να γνωρίζει ότι η διαθεσιμότητα πλέον είναι μηδενική. Οι διαθέσιμες προς μίσθωση κατοικίες 21 τ.μ. – 30 τ.μ. με ζητούμενο μίσθωμα έως 350 €/μήνα την περίοδο Ιουνίου – Ιουλίου πλέον έχουν μισθωθεί. Παράλληλα, τη φετινή χρονιά, μία στις 10 κατοικίες, έχουν ζητούμενο μίσθωμα από 401 € έως 450 €. Η μόνη διαθεσιμότητα καταγράφεται στα υψηλότερα ζητούμενα μισθώματα.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Εξι στα 10 διαθέσιμα προς μίσθωση ακίνητα έχουν ζητούμενο μίσθωμα άνω των 400 €/μήνα: Οσοι επιλέξουν να αναζητήσουν κατοικία στις περιοχές του κέντρου της Θεσσαλονίκης πρέπει να γνωρίζουν ότι τη φετινή χρονιά το 56,93%, δηλαδή σχεδόν έξι στις 10 κατοικίες έως 50 τ.μ., έχουν ζητούμενο μίσθωμα άνω των 400 €.

pin00

Χαρτογράφηση των ζητούμενων μισθωμάτων σε 13 περιοχές της Αθήνας

ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ: Τη φετινή χρονιά η διαθεσιμότητα μη επιπλωμένων κατοικιών είναι σχεδόν μηδενική. Το κόστος μίσθωσης γκαρσονιέρας έως 35 τ.μ. στον Νέο Κόσμο κυμαίνεται από 460 €/μήνα έως 500 €/μήνα για διαμερίσματα πλήρως επιπλωμένα και εξοπλισμένα με το σύνολο των οικοσυσκευών. Στην ίδια περιοχή το ζητούμενο κόστος μίσθωσης κατοικίας 40-50 τ.μ. κυμαίνεται από 500 €, αν πρόκειται για πλήρως ανακαινισμένο διαμέρισμα ή/και νεόδμητο, έως 700 €, αν πρόκειται για κατοικία πλήρως ανακαινισμένη, επιπλωμένη και με το σύνολο των οικοσκευών. Αξίζει να αναφέρουμε ότι στον Νέο Κόσμο είναι εγγεγραμμένες σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης 781 κατοικίες (όχι ιδιωτικά δωμάτια).

ΚΑΛΛΙΘΕΑ: Στην Καλλιθέα το κόστος μίσθωσης διαμερίσματος 40-50 τ.μ. κυμαίνεται από 450 €/μήνα έως 700 €/μήνα, αν πρόκειται για επιπλωμένο και πλήρως εξοπλισμένο με οικοσκευές. Το ζητούμενο μίσθωμα για γκαρσονιέρα έως 35 τ.μ. στην Καλλιθέα κυμαίνεται από 380 €/μήνα έως 550 €/μήνα, αν πρόκειται για κατοικία πλήρως ανακαινισμένη, επιπλωμένη και με το σύνολο των οικοσκευών. Η Καλλιθέα έχει 281 ακίνητα εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης.

ΠΕΤΡΑΛΩΝΑ: Το κόστος μίσθωσης κατοικίας 40-50 τ.μ. τη φετινή χρονιά κυμαίνεται από 500 €/μήνα έως 700 €/μήνα (κατοικία πλήρως ανακαινισμένη και επιπλωμένη). Για κατοικία έως 35 τ.μ. το κόστος μίσθωσης αγγίζει ακόμη και τα 600 €/μήνα, αν πρόκειται για κατοικία πλήρως ανακαινισμένη και επιπλωμένη. Τα Πετράλωνα έχουν 275 ακίνητα εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης.

ΚΟΛΩΝΑΚΙ – ΜΕΤΣ: Το κόστος μίσθωσης κατοικίας 40-50 τ.μ. τη φετινή χρονιά κυμαίνεται από 590 €/μήνα έως 1.200 €/μήνα (κατοικία πλήρως ανακαινισμένη και επιπλωμένη). Για κατοικία έως 35 τ.μ. το κόστος μίσθωσης ξεκινά από 520 €/μήνα. Το Κολωνάκι έχει 348 ακίνητα εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης.

ΚΟΥΚΑΚΙ: Στο Κουκάκι καταγράφεται μικρή διαθεσιμότητα κατοικιών έως 35 τ.μ., με το κόστος μίσθωσης να ξεκινά από 480 €/μήνα. Οσον αφορά κατοικίες 40-50 τ.μ. το ζητούμενο μίσθωμα κυμαίνεται από 580 € έως 950 €/μήνα, με την ανώτερη τιμή να αφορά επιπλωμένο και πλήρως εξοπλισμένο με οικοσκευές διαμέρισμα. Το Κουκάκι έχει 984 ακίνητα εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης.

ΝΕΑΠΟΛΗ, ΜΟΥΣΕΙΟ, ΕΞΑΡΧΕΙΑ: Οι ζητούμενες τιμές μίσθωσης στις περιοχές του κέντρου, όπως Νεάπολη, Μουσείο και Εξάρχεια, για κατοικίες έως 35 τ.μ. κυμαίνονται από 500 €/μήνα έως 550 €/μήνα για πλήρως ανακαινισμένα ή/και νεόδμητα ακίνητα. Οσον αφορά κατοικίες 40-50 τ.μ., το ζητούμενο μίσθωμα αγγίζει ακόμη και τα 650 €/μήνα, αν πρόκειται για διαμέρισμα πλήρως ανακαινισμένο ή/και νεόδμητο, επιπλωμένο και με το σύνολο των οικοσκευών. Στις περιοχές Εξάρχεια, Μουσείο και Νεάπολη 658 ακίνητα είναι εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης.

32enoikiazetai

ΓΟΥΔΗ: Το Γουδή επιλέγουν φοιτητές κυρίως της Ιατρικής, Νοσηλευτικής και της Οδοντιατρικής. Οι ζητούμενες τιμές μίσθωσης για κατοικία πλήρως ανακαινισμένη ή/και νεόδμητη έως 35 τ.μ., πλήρως επιπλωμένη με το σύνολο των οικοσκευών, κυμαίνονται από 460 €/μήνα έως 500 €. Οι κατοικίες 40-50 τ.μ. μη επιπλωμένες αλλά πλήρως ανακαινισμένες καταγράφουν ζητούμενο μίσθωμα που κυμαίνεται από 500 έως 700 €/μήνα. Στο Γουδή είναι 172 ακίνητα εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης.

ΠΑΓΚΡΑΤΙ: Στο Παγκράτι τη φετινή ακαδημαϊκή χρονιά το κόστος μίσθωσης κατοικίας έως 35 τ.μ. κυμαίνεται από 380 €/μήνα έως 550 €/μήνα, ενώ για κατοικία 40-50 τ.μ. κυμαίνεται από 450 €/μήνα έως 750 €/μήνα. Οι ανώτερες ζητούμενες τιμές μίσθωσης αφορούν ακίνητα πλήρως ανακαινισμένα ή/και νεόδμητα, επιπλωμένα, με το σύνολο των οικοσκευών. Στο Παγκράτι 356 ακίνητα είναι εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ: Στην κατεξοχήν φοιτητική περιοχή το κόστος μίσθωσης κατοικίας έως 35 τ.μ. τη φετινή χρονιά κυμαίνεται από 340 έως 450 €/μήνα, ενώ για κατοικία 40-50 τ.μ. κυμαίνεται από 450 έως 650 €/μήνα. Οι ανώτερες ζητούμενες τιμές μίσθωσης αφορούν ακίνητα πλήρως ανακαινισμένα ή/και νεόδμητα, επιπλωμένα, με το σύνολο των οικοσκευών. Στου Ζωγράφου 106 ακίνητα είναι εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης.

ΚΥΨΕΛΗ: Το κόστος μίσθωσης κατοικίας έως 35 τ.μ. τη φετινή χρονιά κυμαίνεται από 320 έως 450 €/μήνα, ενώ για κατοικία 40-50 τ.μ. κυμαίνεται από 350 έως 600 €/μήνα. Οι ανώτερες ζητούμενες τιμές μίσθωσης αφορούν ακίνητα πλήρως ανακαινισμένα ή/και νεόδμητα, επιπλωμένα, με το σύνολο των οικοσκευών. Στη Κυψέλη 164 ακίνητα είναι εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ