Η ανακοίνωση του Κρεμλίνου για τη συνάντηση Πούτιν – Ερντογάν στο Σότσι

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Σότσι.

Στο τέλος των συνομιλιών σε διευρυμένη μορφή με τη συμμετοχή μελών των αντιπροσωπειών, η συνομιλία συνεχίστηκε κατ’ ιδίαν σε μορφή πρωινού εργασίας.

Επιπλέον, ο Βλαντιμίρ Πούτιν και  ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκαναν δηλώσεις στα ΜΜΕ και απάντησαν σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

* * *

Βλαντίμιρ Πούτιν:

 Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε! Αγαπητοί φίλοι και φίλες!

Σας καλωσορίζω στη Ρωσία, στο Σότσι.

Συμφωνήσαμε για αυτή τη συνάντηση για πολύ καιρό, αλλά μετά τις εκλογές στην Τουρκία, αυτή είναι η πρώτη μας προσωπική συνάντηση. Είχα ήδη τη χαρά να σας συγχαρώ για τα αποτελέσματά σας – θα ήθελα να το πω ξανά αυτοπροσώπως, παρόλο που έχουν περάσει αρκετοί μήνες.

7

Ο ρυθμός ανάπτυξης των σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας, που αποκτήθηκε με την άμεση συμμετοχή σας, διατηρείται. Θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή σας στο γεγονός ότι πέρυσι το εμπόριο μας αυξήθηκε περισσότερο από 80 τοις εκατό – κατά 86, κατά τη γνώμη μου. Το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, η θετική τάση συνεχίζεται. Δεν είναι τόσο δυνατό όσο πέρυσι, αλλά εξακολουθεί να είναι θετική.

Επιπλέον, οι σχέσεις διαφοροποιούνται: αυτοί δεν είναι μόνο οι παραδοσιακοί τομείς της αλληλεπίδρασής μας, συμπεριλαμβανομένης της γεωργίας, της ενέργειας, αναπτύσσονται και άλλοι τομείς, γεγονός που με κάνει πολύ χαρούμενο.

Έχουμε σημειώσει πρόοδο και ελπίζω ότι σύντομα θα ολοκληρώσουμε τις διαπραγματεύσεις για τη δημιουργία ενός κόμβου φυσικού αερίου στην Τουρκία, προκειμένου να καταστήσουμε την ενεργειακή κατάσταση στην περιοχή πιο σταθερή και ισορροπημένη. Νομίζω ότι αυτό θα είναι ωφέλιμο.

Στον τομέα της γεωργίας, όπως έχω ήδη πει, έχουμε επεκτείνει τις δυνατότητες προμήθειας γεωργικών προϊόντων από Τούρκους παραγωγούς στη ρωσική αγορά και εδώ αυξάνεται ένας πολύ καλός όγκος.

2 12

Στον τομέα της μεταλλουργικής βιομηχανίας αναπτύσσονται σχέσεις και έχουν πολύ καλή προοπτική για αυτό.

Εμείς στον τομέα της ενέργειας, όπως είπα, κινούμαστε με μεγάλη αυτοπεποίθηση. Έχουν επιτευχθεί συμφωνίες μεταξύ των κύριων προμηθευτών και καταναλωτών και από τις δύο πλευρές, και ελπίζω ότι αυτό θα συμβεί και ότι θα το δούμε στο εγγύς μέλλον.

3 6

Η κατασκευή των πυρηνικού σταθμού στο Akkuyu συνεχίζεται. Τώρα η Τουρκία με την πλήρη έννοια της λέξης έχει γίνει μέλος της διεθνούς λέσχης των πυρηνικών κρατών – μετά την παράδοση της πρώτης παρτίδας ρωσικών πυρηνικών καυσίμων στο Akkuyu.

Του χρόνου – όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο – θα ξεκινήσουμε το πρώτο μπλοκ. Υπάρχουν ενδιαφέρουσες πιθανές επιλογές για τη συνέχιση της συνεργασίας μας. Τώρα μια πολύ μεγάλη εξειδικευμένη ομάδα συνεχίζει να εργάζεται στο σταθμό – περίπου 25 χιλιάδες άτομα.

Έχουμε κάτι να μιλήσουμε από την άποψη της διασφάλισης της ασφάλειας στην περιοχή. 

Φυσικά, δεν θα αγνοήσουμε τα θέματα που σχετίζονται με την ουκρανική κρίση.

Ξέρω ότι σκοπεύετε να θέσετε ερωτήσεις σχετικά με τη συμφωνία για τα σιτηρά. Είμαστε ανοιχτοί σε διαπραγματεύσεις για αυτό το θέμα.

Συρία, Λιβύη

Φυσικά, έχουμε κάνει πολλά για την κατάσταση στη Συρία. Ξέρω πόσο ευαίσθητο είναι αυτό το θέμα για τη Δημοκρατία της Τουρκίας, είμαστε μαζί σας στην πράξη.

 Το πιο βασικό πράγμα που έγινε στο πλαίσιο του σχήματος της Αστάνα, πρέπει να εμπεδώσουμε, όπως και αυτή η ίδια η πλατφόρμα, κατά τη γνώμη μου.

Φυσικά και άλλες χώρες της περιοχής, εννοώ τη Λιβύη. Υπάρχουν πολλά άλλα ζητήματα διμερούς και διεθνούς χαρακτήρα που σίγουρα θα βρεθούν στο επίκεντρο της προσοχής μας σήμερα.

Σας ευχαριστώ πολύ που αποδεχτήκατε την πρόσκληση και ήρθατε στο Σότσι σήμερα.

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν :

Κύριε Πρόεδρε!

Καταρχάς, θέλω να σημειώσω ότι αυτή η πρόσκληση είναι ήδη μια διαφορετική περίοδος μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας. Ο πόλεμος μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, η κατάσταση που αναπτύσσεται ως προς αυτό – σε αυτό το πλαίσιο, γίνεται αυτή η επίσκεψη. Και η πρόσκλησή σας — καλωσορίζουμε αυτήν την πρόσκληση, η αντιπροσωπεία μου χαιρετίζει αυτήν την πρόσκληση.

6

Οι σχέσεις μας μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τον τζίρο εξωτερικού εμπορίου: έχουν φτάσει τα 62 δισ. δολάρια. Και το καθήκον που έχουμε θέσει – να φτάσουμε τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια σε τζίρο εξωτερικού εμπορίου – μας κάνει πολύ χαρούμενους.

Οι επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών [της Τουρκίας και της Ρωσίας] είναι επίσης εδώ σήμερα, θα συναντηθούν εδώ, θα συναντηθούν χωριστά. Αυτό δείχνει ότι αυτό θα είναι ένα σημαντικό βήμα στις εμπορικές σχέσεις μεταξύ των χωρών μας για το εμπόριο σε εθνικά νομίσματα.

Σχετικά με το πυρηνικό εργοστάσιο στο Akkuyu. Οι εξελίξεις εκεί συνεχίζονται πολύ θετικά. Επί του παρόντος, προχωράει το έργο, οι εργασίες συνεχίζονται. Όπως σημειώσατε, εκεί απασχολούνται περίπου 25.000 άτομα.

Όσον αφορά το πρώτο μπλοκ, υπήρξε πολύ καλή εξέλιξη των γεγονότων, όπως μιλήσαμε και πριν.

 Για το πυρηνικό εργοστάσιο στην πόλη της Σινώπης: Πιστεύω ότι θα υπάρξει ένα τέτοιο βήμα μεταξύ μας σχετικά με την κατασκευή ενός νέου πυρηνικού σταθμού.

 Όσο για τη [δημιουργία] κόμβου φυσικού αερίου στην περιοχή της Θράκης,αυτό θα εμπλουτίσει ξεχωριστά τις σχέσεις μας.

Από την άλλη, ένα από τα σημαντικά βήματα μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας είναι φυσικά ο τουριστικός τομέας.

 Επί του παρόντος, σε αυτόν τον τομέα, στον τουρισμό, οι Ρώσοι τουρίστες καταλαμβάνουν την πρώτη θέση μεταξύ των επισκεπτών μας.

Η συμφωνία για τα σιτηρά

Μαζί με όλα αυτά τα δεδομένα, θέλω να σημειώσω ότι το πιο σημαντικό βήμα… Μπορούμε να πούμε ότι όλος ο κόσμος κοιτάζει τη συμφωνία για τα σιτηρά:

τι θα συμβεί, ποιο θα είναι το αποτέλεσμα;

Όλοι έχουν μια προσδοκία. Πιστεύω, πιστεύω ότι μετά τις επαφές μας και κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μας, θα δώσουμε στον κόσμο το απαραίτητο μήνυμα, ιδιαίτερα στις υπανάπτυκτες αφρικανικές χώρες – ένα τέτοιο βήμα από αυτή την άποψη θα έχει μεγάλη σημασία.

Στρατιωτική αμυντική βιομηχανία και ενεργειακός τομέας

Ένα άλλο σημαντικό χαρακτηριστικό είναι η στρατιωτική αμυντική βιομηχανία, ο ενεργειακός τομέας. Υπάρχουν βήματα μεταξύ μας, ειδικά όσον αφορά το φυσικό αέριο. Εξαιρετικής σημασίας από αυτή την άποψη για εμάς είναι το γεγονός ότι έχουμε καλές, σημαντικές σχέσεις με τη Ρωσία όσον αφορά το φυσικό αέριο. Πιστεύω ότι θα αναπτύξουμε αυτές τις σχέσεις.

Βοήθεια στις δασικές πυρκαγιές

Από την άλλη, θέλω επίσης να σημειώσω: όπως ξέρετε, την καλοκαιρινή περίοδο, δασικές πυρκαγιές – μας στείλατε δύο αεροπλάνα για να καταπολεμήσουμε τις πυρκαγιές. Βοήθησε πραγματικά πολύ την κατάσβεσή τους. Εάν μπορούμε να αυξήσουμε αυτόν τον αριθμό αεροσκαφών, τουλάχιστον άλλα δύο, επειδή αυτή η απειλή συνεχίζεται, οι πυρκαγιές αποτελούν μεγάλη απειλή για εμάς. Αυτά τα αεροσκάφη είναι πολύ χρήσιμα για την καταπολέμηση πυρκαγιών.

Θα ήθελα να εκφράσω για άλλη μια φορά την ευγνωμοσύνη μου προς εσάς εξ ονόματος των νέων υπουργών μου στο Υπουργικό μας Συμβούλιο και ελπίζω ότι η συνάντηση και οι επαφές μας θα ωφελήσουν τις χώρες και τις περιφέρειές μας.

Σας ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας.

Βλαντιμίρ Πούτιν:

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε, αναφέρατε την καταπολέμηση των πυρκαγιών.

Θέλω να πω ότι μετά τον τρομερό σεισμό που αντιμετώπισε ο τουρκικός λαός, ήμασταν από τους πρώτους που προσπαθήσαμε να βάλουμε τον ώμο στον τουρκικό λαό, να βοηθήσουμε τους απλούς ανθρώπους που υπέφεραν. Το ίδιο ισχύει και για την καταπολέμηση πυρκαγιών.

Όλα αυτά υποδηλώνουν ότι έχουμε φέρει τις ρωσοτουρκικές σχέσεις σε πολύ καλό, υψηλό επίπεδο και αυτό επηρεάζει όλους τους τομείς της αλληλεπίδρασής μας.

Προτείνω να οργανώσουμε το έργο μας με τον εξής τρόπο: δώστε το λόγο στους προέδρους της διακυβερνητικής επιτροπής, στους υπουργούς των Εξωτερικών, να δώσουν μια γενική εικόνα του τι συμβαίνει στις σχέσεις μας, κυρίως εμπορικές και οικονομικές.

<…>

Kremlin

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ