Μεγάλος ο κίνδυνος ελλείψεων σε αντιβιοτικά και παιδιατρικά φάρμακα τον χειμώνα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τον μεγάλο κίνδυνο να υπάρξουν σοβαρές ελλείψεις σε αντιβιοτικά και παιδιατρικά φάρμακα, το Φθινόπωρο και τον χειμώνα, εντοπίζεται σε γραπτή ερώτηση ευρωβουλευτών προς την Κομισιόν.

Παρά τις πρωτοβουλίες που ανακοινώθηκαν νωρίτερα εφέτος (επέκταση της εντολής του EMA, ενίσχυση των λειτουργιών του HERA και πραγματοποίηση βασικών αλλαγών στην αναδιάρθρωση του φαρμακευτικού νόμου) και τους πολυσυζητημένους τρόπους επίλυσης της έλλειψης φαρμάκων στην Ευρώπη, η κατάσταση δεν βελτιώνεται και η έλλειψη και η απουσία φαρμάκων γίνονται ολοένα και πιο σοβαρή πρόκληση για την Υγεία στην ΕΕ.

Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να προκύψει μια κατάσταση αυτό το φθινόπωρο και τον χειμώνα κατά την οποία σημαντικά αντιβιοτικά και άλλα ζωτικής σημασίας φάρμακα θα είναι διαθέσιμα σε πολύ μικρή ποσότητα.

Αυτός ο κίνδυνος θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα υψηλός όταν πρόκειται για όλα τα παιδιατρικά φάρμακα.

Η Κομισιόν ερωτάται ποιες πρόσθετες προφυλάξεις σχεδιάζει να λάβει το επόμενο διάστημα, έως το φθινόπωρο και τον χειμώνα για να αποτραπούν ελλείψεις παιδιατρικών φαρμάκων.

Πότε μπορούν τα κράτη μέλη να αναμένουν σύσταση για τα προτεινόμενα μέτρα λαμβάνοντας υπόψιν ότι πριν από το σύστημα προετοιμασίας πρέπει να προηγηθεί ένα buffer αρκετών μηνών, προκειμένου να θεσπιστούν διαδικασίες ασφάλειας των φαρμάκων.

Σχεδιάζει η Επιτροπή να καταρτίσει κατάλογο επειγόντων παιδιατρικών φαρμάκων για το φθινόπωρο και τον χειμώνα 2023-24 και αν υπάρχουν συστάσεις για μια ισότιμη και δίκαιη διαδικασία για την συγκέντρωση των φαρμάκων που χρειάζονται στα κράτη μέλη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ