Συνεχίζεται η εκτόξευση στις τιμές της βενζίνης

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κοντά στα 90 δολάρια το βαρέλι έχουν εκτοξευθεί οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, καταγράφοντας μια άνοδο της τάξεως των 20 δολαρίων ανά βαρέλι μέσα σε ένα διάστημα δύο μηνών.

Πρόκειται για μια εξέλιξη που έχει βάλει «φωτιά» στις τιμές της βενζίνης, η οποία κινείται πάνω από τα 2 ευρώ το λίτρο, κάνοντας απαγορευτικές ακόμα και τις μικρές μετακινήσεις των πολιτών. Είναι χαρακτηριστικό πως σε 30 νομούς της χώρας η τιμή της απλής αμόλυβδης υπερβαίνει τα 2 ευρώ το λίτρο, με την κυβέρνηση να «κωφεύει» στις εκκλήσεις των καταναλωτών για μια παρέμβαση στις τιμές των καυσίμων.

Χωρίς επιδότηση

«Με βάση τις σημερινές τιμές, η διανομή του πετρελαίου θέρμανσης θα ξεκινούσε στο 1,5 ευρώ το λίτρο» σημειώνουν παράγοντες της αγοράς καυσίμων. Εφόσον επιβεβαιωθεί αυτή η εκτίμηση, ο φετινός χειμώνας θα μετατραπεί σε έναν νέο εφιάλτη για τους καταναλωτές και επανέρχονται οι φόβοι ότι ο κόσμος θα παγώσει μέσα στα σπίτια του. Υπενθυμίζεται πως πέρυσι η κυβέρνηση έχει φέρει μια έκτακτη επιδότηση, η οποία μαζί με μια έκπτωση από τα διυλιστήρια είχε «ξεφουσκώσει» την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στο 1,10 ευρώ το λίτρο. Συγκεκριμένα, πέρυσι υπήρχε επιδότηση 25 λεπτών ανά λίτρο μαζί με τον ΦΠΑ από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και πρόσθετη επιδότηση 7,5 λεπτών το λίτρο στην αντλία από τα διυλιστήρια. Ωστόσο, για φέτος δεν φαίνεται να υπάρχει αντίστοιχη πρόθεση για τη στήριξη των νοικοκυριών.

Οι χαμένοι

Φέτος χαμένοι θα βγουν όσοι πέρυσι γύρισαν την πλάτη στο ρεύμα και το φυσικό αέριο και επέλεξαν κάποιο εναλλακτικό καύσιμο θέρμανσης. Αυτοί οι καταναλωτές κέρδισαν την περσινή χειμερινή σεζόν διπλό επίδομα, που έφτανε έως και τα 1.600 ευρώ. Ωστόσο, όπως διευκρινίζουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, το συγκεκριμένο μέτρο ήταν έκτακτο λόγω της ενεργειακής κρίσης και δεν πρόκειται να επαναληφθεί, ενώ την ίδια ώρα αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο οριακών αλλαγών στο επίδομα, χωρίς να αλλάζουν περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια. Υπενθυμίζεται πως πέρυσι το επίδομα άρχιζε από τα 100 ευρώ και έφτανε ως και τα 800 ευρώ, ανάλογα με την περιοχή και τη σύνθεση του νοικοκυριού, με προσαύξηση στα 1.000 ευρώ ειδικά για κατοίκους περιοχών με πολύ κρύο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ