Τεράστιες ουρές για λίγο πόσιμο νερό στο Βόλο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συνθήκες εμπόλεμης ζώνης βίωσαν σήμερα το πρωί κάτοικοι του Βόλου, οι οποίοι σχημάτισαν τεράστιες ουρές έξω από το δημαρχείο της πόλης, προκειμένου να εξασφαλίσουν λίγο πόσιμο νερό για τις ανάγκες τους, καθώς η κακοκαιρία Daniel έχει θέσει εκτός μάχης το δίκτυο υδροδότησης της πόλης.

Ως εκ τούτου ο Βόλος παραμένει χωρίς πόσιμο νερό για τρίτη συνεχή ημέρα, με τον υπεύθυνο της ΔΕΥΑΜΒ να τονίζει πως θα χρειαστεί να περάσουν πολλές ημέρες, μέχρι να ξανατρέξει κανονικά το νερό στις βρύσες των νοικοκυριών.

Μέσα στην ημέρα, πάντως, αναμένεται να υπάρξει προσωρινή λύση στην υδροδότηση από γεωτρήσεις που θα ανοίγουν για τρεις ώρες. Καθημερινά οι ώρες θα αλλάζουν και οι κάτοικοι θα ενημερώνονται σχετικά. Ωστόσο, το συγκεκριμένο νερό δεν θα είναι πόσιμο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Ο δήμαρχος του Βόλου Αχιλλέας Μπέος, που βρέθηκε στο δημαρχείο για να επιβλέπει τη διανομή του νερού στους πολίτες, έκανε λόγο για «κατάσταση βιβλικής καταστροφής». Όπως εξήγησε, το σημαντικό πρόβλημα είναι το νερό, καθώς οι πηγές που βρίσκονται στο βουνό έχουν καταστραφεί, προσθέτοντας πως δεν μπορεί να υπάρξει ακριβής εκτίμηση για τον χρόνο αποκατάστασης. «Θα δοθεί νερό στις 6:30 το απόγευμα στις περιοχές από Γ. Δήμου και κάτω, από Άναυρο μέχρι Κραυσίδωνα. Αυτό το νερό είναι από άντληση από τέσσερις γεωτρήσεις. Δεν φτάνει. Θα δοθεί με μέτρο. Θα λειτουργεί 3 ή 4 ώρες το νερό, θα κόβεται και θα ξαναλειτουργεί, για να μπορέσουμε να καλύψουμε τις πρώτες ανάγκες. Από 11 μμ τη νύχτα θα κόβεται. Γιατί αυτό το νερό είναι προσωρινό», ανέφερε σχετικά.

Καλύτερα, ωστόσο, είναι τα νέα αναφορικά με την ηλεκτροδότηση της πόλης, καθώς από απόψε το βράδυ αναμένεται ότι θα δοθεί εκ νέου ρεύμα σε ολόκληρο τον Βόλο. Ειδικότερα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η ηλεκτροδότηση αποκαθίσταται σταδιακά στο πολεοδομικό συγκρότημα.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ κ. Τόρης απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να δείξουν υπομονή. Όπως παραδέχθηκε, μιλώντας στην ΕΡΤ Βόλου, «θα περάσουν πολλές ημέρες μέχρι να τρέξει νερό στις βρύσες των κατοίκων του δήμου Βόλου, καθώς οι ζημιές στο δίκτυο ύδρευσης, κυρίως στους αγωγούς που κατεβάζουν το νερό από το Πήλιο και περνούσαν μέσα από το χείμαρρο Κραυσίδωνα, αλλά και στις δεξαμενές, έχουν καταστραφεί. Το νερό θα επανέρχεται σταδιακά, θα είναι ελάχιστο και οι πολίτες θα πρέπει να επιδείξουν υπομονή».

Ο διευθυντής της ΔΕΥΑΜΒ, Δημήτρης Κουτσιφέλης, διευκρίνισε με τη σειρά του πως το νερό δεν θα είναι πόσιμο. «Θα είναι χλωριωμένο αλλά το δίκτυο θα έχει φερτές ύλες» εξήγησε και πρόσθεσε ότι «ο αγωγός που φέρνει 800 κυβικά νερό είναι δύσκολο να λειτουργήσει, γιατί από τα 12 χιλιόμετρα έχουν φτιάξει 200 μέτρα. Δεν ξέρουμε το μέγεθος της βλάβης».

«Πέντε ευρώ η εξάδα το νερό;»

Αυξάνονται την ίδια ώρα οι καταγγελίες για φαινόμενα αισχροκέρδειας στην περιοχή, με μία από αυτές να κάνει λόγο για καταστηματάρχες που πωλούν τέσσερα ή ακόμη και πέντε ευρώ μία εξάδα νερά, εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι ο Βόλος παραμένει χωρίς υδροδότηση και πόσιμο νερό για τρίτο σερί 24ωρο.

Ο δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος, έκανε λόγο για «σύγχρονο μαυραγοριτισμό» και κάλεσε τους πολίτες να καταγγείλουν και εκείνοι επίσημα το φαινόμενο. «Έχει χαθεί η μπάλα», πρόσθεσε. Ο Δήμος Βόλου με συνεργεία διανέμει χιλιάδες μπουκάλια πόσιμου νερού στους πολίτες με οργανωμένη διανομή σε διάφορα σημεία της πόλης, ενώ ο δήμαρχος Αχιλλέας Μπέος κατήγγειλε ότι ορισμένοι πωλούν νερό σε υψηλές τιμές χαρακτηρίζοντάς τους ως μαυραγορίτες.

Τον εκνευρισμό του δεν έκρυψε ο δημοσιογράφος Παναγιώτης Στάθης στον «αέρα» του Open. Ο παρουσιαστής, με αφορμή τα μηνύματα που πήρε για την αισχροκέρδεια που επικρατεί, μεταξύ άλλων, σε Καρδίτσα και Βόλο, προχώρησε σε ένα δημόσιο ξέσπασμα. «Πέντε ευρώ η εξάδα το νερό. Ρε δε ντρέπεστε λιγάκι; Ξεφτίλες! Ντροπή ρε παιδί μου. Μα για όνομα του Θεού!», είπε και πρόσθεσε «πέντε ευρώ η εξάδα το νερό; Όταν ο άλλος πνίγεται; Ρε δεν ντρέπονται λιγάκι;».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ