Το Ερεβάν απαντά στις ανησυχίες της Μόσχας: «Οι στρατιωτικές ασκήσεις Αρμενίων και Αμερικανών είναι κυρίαρχη απόφαση της Αρμενίας»

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παρά τις ανησυχίες από τη Μόσχα και την έντονη κριτική των Αρμενίων αξιωματούχων, το Ερεβάν ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει ένταση στις σχέσεις Αρμενίας-Ρωσίας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Παρούιρ Χοβανισιάν /Paruyr Hovhannisyan, διατύπωσε διπλωματικά σήμερα στην αρμενική βουλή ότι υπάρχουν διαφωνίες, οι οποίες συζητούνται.

 «Είναι δύσκολο να σχολιάσω την ένταση. Έχουμε εργασιακές σχέσεις με τη Ρωσία και, όπως πάντα, έχουμε πάντα διαφωνίες και συζητήσεις με όλους τους επιχειρηματικούς εταίρους. Δεν σημαίνει ότι μπορεί να ερμηνευθεί ως ένταση».

Εν τω μεταξύ, η Ρωσία συνεχίζει να εκφράζει ανησυχίες σχετικά με τη διαδικασία επικύρωσης του Καταστατικού της Ρώμης και τις αρμενιοαμερικανικές στρατιωτικές ασκήσεις. Την ίδια ώρα, το λεξιλόγιο με το οποίο κοντράρονται τα υψηλόβαθμα στελέχη της Αρμενίας και της Ρωσίας σκληραίνει, προφέροντας ακόμη και προσβλητικές εκφράσεις.

Παρά την κατάσταση αυτή, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων Εθνοσυνέλευσης της Αρμενία,  Σαργκίς Χαντανιάν, ισχυρίζεται ότι τίποτα νέο δεν συμβαίνει στις αρμενορωσικές σχέσεις, υπάρχουν απλώς ερωτήματα προς τον στρατηγικό σύμμαχο, στα οποία η Αρμενία δεν έχει λάβει απάντηση εδώ και πολύ καιρό.

«Το κλείσιμο του διαδρόμου του Λατσίν από τον Δεκέμβριο και ο πλήρης αποκλεισμός του Ναγκόρνο Καραμπάχ από τον Ιούνιο και τα ζητήματα που σχετίζονται με την ποιότητα των δραστηριοτήτων της ρωσικής ειρηνευτικής δύναμης εκεί, καθώς και οι καταπατήσεις του Αζερμπαϊτζάν στο κυρίαρχο έδαφος της Αρμενίας τα τελευταία δύο χρόνια, η επιθετικότητα και η έλλειψη απάντησης από τη Ρωσία και τους εταίρους του CSTO».

 «Η Αρμενία ως κράτος θα πάψει να υπάρχει», λέει Ρώσος βουλευτής

Ο Χαντανιάν απάντησε στο ερώτημα της «Ελευθερίας» εάν η αδράνεια της Ρωσίας είναι η αιτία των τεταμένων σχέσεων.

  «Δεν θέλω να δώσω στη σχέση έναν τεταμένο χαρακτήρα, αλλά λέω ότι τα γεγονότα καταγράφονται. Αυτά τα στοιχεία καταγράφηκαν όχι μόνο σήμερα, αλλά και χθες και τους προηγούμενους μήνες.

Δεν υπάρχει διαδικασία αποχώρησης από τον CSTO

Σύμφωνα με τα αρμενικά μέσα ενημέρωσης, ο Σαργκίς Χαντανιάν αναφέρθηκε στις αρμενοαμερικανικές στρατιωτικές ασκήσεις που θα ξεκινήσουν την ερχόμενη Δευτέρα και στις ανησυχίες της Ρωσίας για αυτές.

«Η απόφαση να διεξαχθούν στρατιωτικές ασκήσεις με την αμερικανική πλευρά στο έδαφος της Αρμενίας είναι μια σπάνια απόφαση της Αρμενίας, και ως μέλος του CSTO, η Αρμενία δεν χάνει την κυριαρχία της με κανέναν τρόπο».

 «Κατανοώ ότι διαφορετικά κόμματα μπορεί να έχουν ανησυχίες και να εκφράζουν παράπονα, αλλά αυτή είναι η κυρίαρχη απόφαση της Αρμενίας. Πιστεύω επίσης ότι αυτό είναι επίσης μια αντίδραση και αποτέλεσμα της εμβάθυνσης των αρμενιο-αμερικανικών σχέσεων», δήλωσε χαρακτηριστικά.

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ