Φούσκωσε ο Πηνειός: Εκκενώνονται χωριά στη Λάρισα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δραματική παραμένει η κατάσταση στον κάμπο της Θεσσαλίας, με το Δήμο Λαρισαίων να προχωρά  στην εκκένωση των χωριών Μάνδρα, Κουτσόχερο και Αμυγδαλέα ενώ ο Πηνειός έχει φουσκώσει επικίνδυνα, ενώ οι τεράστιες ποσότητες νερού συνεχίζουν να ρέουν με κατεύθυνση τη Λάρισα.

Τραγική εξακολουθεί να είναι η κατάσταση στη Θεσσαλία, όπου ολόκληρες περιοχές έχουν πλημμυρίσει και θαφτεί κάτω από τόνους λάσπης, παρασύροντας στο θάνατο έξι ανθρώπους, ενώ τουλάχιστον άλλοι τόσοι είναι επίσημα οι αγνοούμενοι.

Στον Παλαμά Καρδίτσας, ο οποίος έχει «εξαφανιστεί» σχεδόν ολοκληρωτικά από προσώπου γης, καθώς τα περισσότερα σπίτια του χωριού έχουν βυθιστεί στο νερό, η κάτοικος του χωριού, Χαρά Πετροπούλου, εκπέμπει κραυγή αγωνίας, κάνοντας λόγο για συμπολίτες της που έχουν εγκλωβιστεί μέσα στα σπίτια τους. Σύμφωνα με τη μαρτυρία της, ακούει γυναίκες να ουρλιάζουν, ζητώντας βοήθεια. «Ακούω φωνές, ακούω γυναικείες φωνές, “βοήθεια, βοήθεια πνιγόμαστε μια βάρκα”. Αυτές οι φωνές ακούγονται από το τρίτο δημοτικό κοντά. Πρέπει να υπάρχουν άνθρωποι εγκλωβισμένοι και δεν μπορούν να φύγουν και φωνάζουν απεγνωσμένα μέσα στην ηρεμία του σκοταδιού. Είναι καινούργιες οι φωνές που ακούω…», αναφέρει και ξεσπά σε κλάματα.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός, μιλώντας στο OPEN, διαβεβαίωσε ότι οι επιχειρήσεις διάσωσης στον Παλαμά συνεχίζονται με πλωτά μέσα. Πράγματι, οι εικόνες που έρχονται στο «φως» τις τελευταίες ώρες από Βόλο, Λάρισα και Καρδίτσα από τις επιχειρήσεις απεγκλωβισμού πολιτών που παγιδεύτηκαν στα ίδια τους τα σπίτια, είναι πραγματικά αδιανόητες.

Ηλικιωμένοι, μικρά παιδιά, ακόμα και έγκυες, που είδαν τόνους νερού να πλημμυρίζουν τα χωριά τους, και να εισβάλουν στα σπίτια τους, αναγκάζοντάς τους να ανέβουν στις στέγες για να γλιτώσουν, διασώθηκαν με βάρκες ή από αέρος.

Αρκετοί από τους ανθρώπους που παραμένουν εγκλωβισμένοι, είναι ηλικιωμένοι ή άνθρωποι με κινητικά προβλήματα, οι οποίοι (είτε οι ίδιοι, είτε οι συγγενείς τους) κάνουν συνεχείς εκκλήσεις στον κρατικό μηχανισμό για βοήθεια, καθώς έχουν μείνει για αμέτρητες ώρες χωρίς τροφή και νερό.

Πλημμύρισε ο Φαρκαδόνας, κινδυνεύουν Αγιά και Αλεξανδρινή

Τρεις φορές ήχησε το 112 μέσα στο τελευταίο τρίωρο, για την ευρύτερη περιοχή της Λάρισας, καθώς, παρά τις προσπάθειες κατοίκων και μηχανημάτων, οι μεγάλοι υδάτινοι όγκοι δεν κατάφεραν να συγκρατηθούν από τα αναχώματα που υπάρχουν στον Πηνειό και τους παραποτάμους του, με αποτέλεσμα υδάτινοι όγκοι να πλημμυρίζουν τις παραποτάμιες περιοχές.

Το πιο πρόσφατο μήνυμα αφορούσε στους οικισμούς της Αλεξανδρινής και της Αγιάς, οι κάτοικοι των οποίων κλήθηκαν να τους εκκενώσουν, με κατεύθυνση προς τον παραθαλάσσιο οικισμό Στόμιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ