Φεμινισμός στη Λιβύη: Μια ξεχασμένη ιστορία!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εδώ και χρόνια, η Λιβύη έχει βυθιστεί σε μια σύγκρουση ασφάλειας και πολιτικής που έχει επηρεάσει αρνητικά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις συνθήκες διαβίωσης των γυναικών και των κοριτσιών, γράφει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

 Τον Μάιο του 2023, η Υπηρεσία Εσωτερικής Ασφάλειας στη Λιβύη, ένα όργανο που συνδέεται με το Γραφείο του Πρωθυπουργού στην Τρίπολη, άρχισε να ζητά από τις γυναίκες της Λιβύης που ταξιδεύουν χωρίς αρσενικό συνοδό να συμπληρώσουν ένα έντυπο που εξηγεί τους λόγους του ταξιδιού, τον λόγο του ταξιδιού τους, δίνοντας λεπτομέρειες για τα προηγούμενα ταξίδια τους, σύμφωνα με την οργάνωση Human Rights Watch.

Τον περασμένο Ιούλιο, εμπειρογνώμονες από τα Ηνωμένα Έθνη καταδίκασαν επίσης την απόφαση της κυβέρνησης της Τρίπολης με επικεφαλής τον Αμπντούλ Χαμίντ αλ Ντμπεϊμπά να εμποδίσει τις γυναίκες της Λιβύης να ταξιδεύουν χωρίς «μάχραμ» [άνδρας κηδεμόνας ή συνοδός της γυναίκας], θεωρώντας ότι αυτή η απόφαση εμπίπτει στο πλαίσιο «μιας μεροληπτικής πολιτικής έναντι των γυναικών και έρχεται σε αντίθεση με τα βασικά τους δικαιώματα και την αρχή της ελευθερίας».

2 34

Υπό το πρίσμα αυτής της πραγματικότητας, γράφει το δημοσίευμα, ρίχνουμε φως στον φεμινισμό στη Λιβύη με βάση ένα άρθρο με τίτλο «Libyan Feminism…A Forgotten History» του συγγραφέα και δημοσιογράφου που ενδιαφέρεται για τον λιβυκό πολιτισμό, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα ζητήματα φύλου και τις σεξουαλικές μειονότητες, Tazer.

 Στη Λιβύη, υπάρχει μια ιστορία φεμινιστικού αγώνα με ένα διάλειμμα στη δεκαετία του εβδομήντα με την έλευση του Μουαμάρ Καντάφι στην εξουσία, για να επιστρέψει στο προσκήνιο μετά την επανάσταση του Φεβρουαρίου του 2011.

Ωστόσο, η επιδείνωση των συνθηκών ασφάλειας και των πολιτικών με το διχασμό που έχει δημιουργηθεί στη χώρα, αυξήθηκε ο εξτρεμιστικός θρησκευτικός λόγος που ευνοεί το ανδρικό στοιχείο, έκανε εξαιρετικά δύσκολη τη δραστηριότητα των γυναικείων κινημάτων και των φεμινιστριών.

Σημειώνεται ότι η Λιβύη είναι χωρισμένη σε τρία γεωγραφικά μέρη στα οποία υπάρχουν ξεχωριστές ιδιαιτερότητες για την κοινωνική δραστηριότητα των γυναικών.

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ