Τουρκία: Ξεκίνησε έρευνα εναντίον βουλευτή της αντιπολίτευσης που κατηγόρησε τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Γενική Εισαγγελία της Άγκυρας ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε έρευνα εναντίον του βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης- CHP του Σεζγκίν Τανρικουλου που εκλέγεται στο Ντιγιαρμπακίρ  για δύο διαφορετικά αδικήματα λόγω της ομιλίας του σε μια εκπομπή που μεταδόθηκε στην TV100, γράφουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Στην ανακοίνωση της Γενικής Εισαγγελίας,  αναφέρεται ότι η έρευνα ξεκίνησε μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του Τανρικουλού με τη ζωντανή μετάδοση του Προγράμματος Ελεύθερης Έκφρασης που μεταδόθηκε στο TV100 στις 8 Σεπτεμβρίου, για τα αδικήματα της «προσβολής του τουρκικού Έθνους, του κράτους της Δημοκρατίας της Τουρκίας, τους θεσμούς και τα όργανα του κράτους» και «Υποκίνηση ή προσβολή του κοινού σε μίσος και εχθρότητα».

Ο Τανρικουλού επέκρινε τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις (TAF) στην εκπομπή του TV100 και είπε:

«Ό,τι κάνουν οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν είναι απαλλαγμένες από κριτική. Είμαστε μέλη του κοινοβουλίου, τα αμφισβητούμε», αναφερόμενος σε δολοφονίες Κούρδων που χαρακτηρίστηκαν ‘τρομοκράτες’ και συνέχισε ως εξής:

«Δεν είναι αυτές οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις που έκαναν το φασιστικό πραξικόπημα της 12ης Σεπτεμβρίου; Αυτός δεν είναι ο στρατός που επιχείρησε πραξικόπημα στις 15 Ιουλίου, που έκαψε χωριά… που έκανε δεκάδες ανεξιχνίαστες δολοφονίες, υπάρχουν περιπτώσεις που παρακολουθώ. Δεν είναι οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις που πέταξαν 15 χωρικούς από ελικόπτερο; Τι διορθώθηκε με την απόφαση της ΕΔΔΑ…»

1 80

Επεσήμανε ότι πρέπει να είναι επικριτικοί ως βουλευτές, ο Τανρικουλού είπε:

«Κάνουμε ερωτήσεις, αμφισβητούμε αν είναι αλήθεια ή όχι. Το ρωτάμε για να εξαλείψουμε τουλάχιστον τέτοιες αμφιβολίες για τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις… Έκαψε τόσα χωριά, σκότωσε τόσους στο Ουλούντερε…»

Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έκανε επίσης δήλωση, χαρακτηρίζοντας αυτό που ειπώθηκε ως «συκοφαντία» και χωρίς να κατονομάσει τον Τανρικουλού, είπε: «Όσοι διαδίδουν αυτές τις συκοφαντίες και όσοι είναι καθοριστικοί σε αυτές είναι, τουλάχιστον, αδιάφοροι και άστοχοι».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του CHP  Φαΐκ Οζτράκ ανέφερε σε δήλωσή του στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι αυτό το θέμα θα συζητηθεί στα εξουσιοδοτημένα όργανα του κόμματος.

Ο Οζτράκ είπε, «Οι δηλώσεις του βουλευτή Σεζγκίν Τανρικουλού του Ντιγιαρμπακίρ που κατηγορεί τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, την κόρη του οφθαλμού του έθνους μας, είναι απαράδεκτες. Αυτό το θέμα θα συζητηθεί στα εξουσιοδοτημένα όργανά μας.»

Ο Τανρικουλού αναφέρθηκε σε δύο αποφάσεις του ΕΔΑΔ

Σε δήλωσή του στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά την έναρξη της έρευνας, ο Τανρικουλού είπε ότι υπάρχουν αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) σχετικά με τα γεγονότα που ανέφερε στην ομιλία του.

Αναφερόμενος σε «δύο υποθέσεις στις οποίες το ΕΔΑΔ καταδίκασε την Τουρκία», ο Τανρικουλού είπε,

 «Η πρώτη είναι η απόφαση για το πώς εξαφανίστηκαν 11 χωρικοί σε ένα χωριό στην περιοχή Kulp του Ντιγιαρμπακίρ τον Οκτώβριο του 1993.

Το κράτος αρνήθηκε ότι αυτοί οι χωρικοί εξαφανίστηκαν μετά τη μεταφορά τους με ελικόπτερο.

 Ωστόσο, οι εξαφανισμένοι συγγενείς 11 ατόμων είδαν να επιβιβάζονται συγγενείς τους στο ελικόπτερο. Χωρικοί εξαφανίστηκαν βίαια», είπε.

«Η δεύτερη υπόθεση είναι η απόφαση του ΕΔΑΔ σχετικά με τον βομβαρδισμό των χωριών Kuşkonar και Koçağıllı του Σιρνάκ με πολεμικά αεροσκάφη και τη δολοφονία 33 χωρικών. Αυτές δεν είναι δικές μου κρίσεις, αλλά αποφάσεις του ΕΔΑΔ».

Ισχυριζόμενος ότι τα μέλη του AKP ξεκίνησαν μια εκστρατεία συλλογικού λυντσαρίσματος, ο Τανρικουλού δήλωσε ότι «ασπάστηκαν αυτές τις σοβαρές παραβιάσεις «εναντίον των Κούρδων», που έγιναν πριν από την ίδρυση του AKP και προσδιορίστηκαν από τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ ως έγκλημα κατά της ανθρωπότητας «…. «με την αρχή ότι η συνέχεια στο κράτος είναι απαραίτητη.»

Το χαρακτήρισε ως ομολογία για άλλη μια φορά ότι «το βαθύ κράτος είναι ο νέος ιδιοκτήτης του βαθέως κράτους».

Ο Τανρικουλού κατηγόρησε τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ότι χρησιμοποιούν χημικά όπλα κατά των Κούρδων κατά το έτος 2021 στο βόρειο Ιράκ.

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας διέψευσε αυτούς τους ισχυρισμούς με τη δήλωση ότι «είναι εντελώς αβάσιμοι και εξωπραγματικοί».

Το Κέντρο Λαϊκής Άμυνας (HSM), που συνδέεται με το PKK, ισχυρίστηκε τον Οκτώβριο ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις χρησιμοποίησαν «διεθνώς απαγορευμένες βόμβες και χημικά όπλα που παράγουν δηλητηριώδη αέρια» σε αυτές τις επιχειρήσεις.

bbc turkce, ntv.com.tr,

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ