Ορατός ο κίνδυνος για νέα πλημμύρα στις παραποτάμιες περιοχές του Πηνειού

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το ισοπεδωτικό πέρασμα της φονικής κακοκαιρίας «Daniel» από τη Θεσσαλία, έχει αφήσει πίσω 15 -μέχρι στιγμής- νεκρούς ανθρώπους, δεκάδες χιλιάδες «ξεριζωμένους» και ανείπωτες καταστροφές στην ευρύτερη περιοχή του θεσσαλικού κάμπου, με τους κατοίκους του να φοβούνται μια νέα πλημμύρα, αλλά και τους σοβαρούς κινδύνους που ελλοχεύουν, πλέον, για τη δημόσια υγεία.

«Διασκορπισμένοι» σε χώρους φιλοξενίας και συγγενικά σπίτια οι περισσότεροι, στις πλημμυρισμένες περιοχές κάποιοι λιγοστοί, οι κάτοικοι των πληγέντων περιοχών προσπαθούν να κάνουν κουράγιο μετά τη «βιβλική» καταστροφή που τούς βρήκε ολότελα απροετοίμαστους. Και αν κάποιος σκέφτεται ότι τα πράγματα δεν μπορεί να γίνουν χειρότερα, έρχεται η ΕΡΤ να τούς διαψεύσει, υποστηρίζοντας πως οι παραποτάμιες περιοχές σε όλο, σχεδόν, το μήκος του Πηνειού εξακολουθούν να βρίσκονται σε κατάσταση «κόκκινου συναγερμού».

Γειτονιές της Λάρισας έχουν ήδη «πνιγεί» στα νερά, με τα συνεργεία αποκατάστασης να τοποθετούν αναχώματα και να εγκαθιστούν μηχανήματα άντλησης, για να μην πλημμυρίσει και το κέντρο της θεσσαλικής πρωτεύουσας, που παραμένει αποκλεισμένη τόσο οδικώς, όσο και σιδηροδρομικώς. Όλος ο μηχανισμός, πάντως, είναι σε επιφυλακή, για το ενδεχόμενο μιας νέας πλημμύρας.
Τα συνεργεία διάσωσης δεν σταματούν τις επιχειρήσεις σε όλη τη Θεσσαλία, ενώ οι κάτοικοι εγκαταλείπουν τα πλημμυρισμένα χωριά με ελάχιστα υπάρχοντα στα χέρια και με κάθε δυνατό μέσο. Μετά τα ελικόπτερα και τις βάρκες, σήμερα Κυριακή έγιναν πολλές επιχειρήσεις με κόσμο να μεταφέρεται πάνω σε «κουβά» μπουλντόζας.

Οι ζημιές είναι τεράστιες, με τις εικόνες από ψηλά να «κόβουν την ανάσα», καθώς ολόκληρα χωριά έχουν «εξαφανιστεί» από τον χάρτη, βρισκόμενα θαμμένα κάτω από τόνους λάσπης. Την ίδια ώρα, οι κάτοικοι των πληγέντων περιοχών που διασώθηκαν, προσπαθούν να προσαρμοστούν στους χώρους φιλοξενίας. Όσον αφορά στους αγνοούμενους, κάθε μέρα που περνάει όλο και λιγοστεύουν οι ελπίδες να βρεθούν ζωντανοί, όπως άλλωστε, συνέβη και με τον 42χρονο που είχε παρασυρθεί από χείμαρρο στον Βόλο, η σορός του οποίου περισυνελλέγει σήμερα από τον Παγασητικό Κόλπο, όπου βρέθηκε να επιπλέει.

Την ίδια ώρα, οι Αρχές δίνουν συμβουλές στον κόσμο να παραμένει μακριά από το νερό που είναι πλέον μολυσμένο από τα νεκρά ζώα και φερτά υλικά. Ειδικά στον Βόλο, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα εξακολουθεί να είναι το κατεστραμμένο δίκτυο υδροδότησης, με τις συνοικίες να υδροδοτούνται εκ περιτροπής με νερό από γεωτρήσεις που δεν είναι πόσιμο και τους κατοίκους να στήνονται στις ουρές για να προμηθευτούν εμφιαλωμένο νερό για τις ανάγκες τους. Και όλα αυτά με την πόλη να παραμένει «πνιγμένη» στις λάσπες.
Πυροσβεστική: 4.486 διασώσεις – Πάνω από 10.300 κλήσεις στο Κέντρο Επιχειρήσεων

Συνολικά 4.486 διασώσεις – απομακρύνσεις ανθρώπων, που μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία, έχουν γίνει από τις 7 το πρωί της Τρίτης έως και τις 8 το βράδυ της Κυριακής, σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής.

Παράλληλα, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έλαβε 10.313 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και κοπές δέντρων σε ολόκληρη την χώρα. Συγκεκριμένα, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας έγιναν 7.981 κλήσεις, στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας 945 κλήσεις, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας 40 κλήσεις, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου 152 κλήσεις και στην Περιφέρεια Αττικής 1.195 κλήσεις.
Επίσης, από την Πέμπτη μέχρι και την Κυριακή έγιναν συνολικά 774 διασώσεις – απομακρύνσεις ατόμων από εναέρια μέσα. Ταυτόχρονα, τα εναέρια και επίγεια μέσα καθώς και Σ.μη.Ε.Α. του Π.Σ. μεταφέρουν τρόφιμα, νερό, φάρμακα και είδη κλινοστρωμνής, σε πληγέντες των περιοχών της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Σημειώνεται ότι όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας παραμένουν σε γενική επιφυλακή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ