Τα λόγια του Αλίεφ για την Κατεχόμενη Κύπρο πανικοβάλαν τους Ελληνοκύπριους (τούρκικο δημοσίευμα)

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα λόγια του ηγέτη του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ ότι  «Η σημαία της ‘ΤΔΒΚ’ πρέπει και θα κυματίζει στην εκδήλωσή μας» στη συνάντηση διαχείρισης φυσικών καταστροφών του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών (TDT) που πραγματοποιήθηκε στο Μπακού τις προάλλες, προκάλεσαν πανικό στην ελληνοκυπριακή διοίκηση ότι «το Αζερμπαϊτζάν μπορεί να αναγνωρίσει την ΤΔΒΚ», γράφει η Hurriyet.

Την είδηση αυτή υποδέχτηκαν με χαρά οι Τουρκοκύπριοι.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε ότι αντέδρασαν σκληρά μέσω της ΕΕ επειδή δεν έχουν πρεσβεία στο Αζερμπαϊτζάν. Ο εκπρόσωπος του κυπριακού υπουργείου Εξωτερικών Θεόδωρος Γκότσης δήλωσε:

«Το Αζερμπαϊτζάν δεν σέβεται τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να μην αναγνωρίσει την ΤΔΒΚ. Δείχνουμε την αντίδρασή μας σε διαφορετικά επίπεδα τόσο εντός της ΕΕ όσο και στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών».

Τατάρ: Ευχαριστώ

Τα λόγια του Αλίεφ έγιναν δεκτά με χαρά στους Τουρκοκύπριους. Ο Πρόεδρος Ερσίν Τατάρ δήλωσε:

«Ενώ η ΤΔΒΚ, ένα τουρκικό κράτος στην Ανατολική Μεσόγειο με την έννοια ενός έθνους, τριών κρατών, συνεχίζει την ύπαρξή του με αυτή την κατανόηση, είναι η μεγαλύτερη επιθυμία μας  η ενότητα της καρδιάς, των αξιών και της σχέσης μας με το Αζερμπαϊτζάν ως Αναπόσπαστο τμήμα του ιδίου Έθνους που θα αυξηθεί σταδιακά».

 «Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Αλίεφ για τις δηλώσεις του και ελπίζω ότι η αδελφοσύνη και η συνεργασία μας θα διαρκέσουν για πάντα», είπε.

Επί του παρόντος, δεν υπάρχει άλλη χώρα στον κόσμο που να αναγνωρίζει την ΤΔΒΚ εκτός από την Τουρκία. Η ένταξη της ΤΔΒΚ στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών ως παρατηρητής πέρυσι αύξησε τις προσδοκίες για αναγνώριση.

Η ελληνοκυπριακή πλευρά, από την άλλη, θεωρεί επικίνδυνη την επίσημη αναγνώριση της ΤΔΒΚ όσον αφορά τη νομιμοποίηση του status quo, καταλήγει το τούρκικο δημοσίευμα.

 —

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ