Πολλοί πράκτορες της CIA κατά την εποχή του Ψυχρού Πολέμου δεν ήταν άνθρωποι

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ (CIA) αποχαρακτήρισε δεκάδες αρχεία από τις δοκιμές της εποχής του ψυχρού πολέμου. Φαίνεται ότι η CIA δεν στοιχημάτιζε μόνο σε ανθρώπους.

Τα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα, όπως αναφέρει το AFP, αποκαλύπτουν ότι η CIA προσπάθησε να εκπαιδεύσει γάτες, σκύλους, δελφίνια ακόμη και πτηνά – από περιστέρια ως κοράκια – ως πράκτορες πεδίου.

Συγκεκριμένα, ένας «ανώτερος πράκτορας της CIA» ήταν ένα κοράκι που ονομαζόταν Do Da το οποίο θα γινόταν κορυφαίος «επιχειρησιακός πράκτορας» στην κατασκοπεία. Το πουλί – μια κεντρική φιγούρα σε ένα δεκαετές μυστικό πρόγραμμα της CIA εκπαίδευσης ζώων ως πράκτορες – εξαφανίστηκε, εντούτοις, στη μέση της κατασκοπευτικής του εκπαίδευσης στις αρχές του 1974.

Για το πρόγραμμα των πουλιών, η CIA αναφέρεται ότι ζήτησε από επαγγελματίες ορνιθολόγους να προσπαθήσουν να προσδιορίσουν ποια πουλιά περνούσαν συχνά μέρος της χρονιάς στην περιοχή Shikhany στη λεκάνη του ποταμού Βόλτα νοτιοανατολικά της περιοχής της Μόσχας.

Σύμφωνα με τα έγγραφα, η CIA είδε τα μεταναστευτικά πτηνά ως «ζωντανούς αισθητήρες» τα οποία – με βάση τη σίτιση τους – θα αποκάλυπταν ποιες ουσίες δοκίμαζαν μυστικά οι Ρώσοι εξετάζοντας τη σάρκα τους.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1970, η CIA στράφηκε σε αρπακτικά και κοράκια, ελπίζοντας ότι θα μπορούσαν να εκπαιδεύονται για αποστολές «τοποθετήσεως», βάζοντας μια συσκευή ακρόασης σε παράθυρο και αποστολές φωτογραφιών.

Το κοράκι Do Da ήταν ο πιο υποσχόμενος υποψήφιος για τη σοβιετική αποστολή, το «αστέρι αυτού του πρότζεκτ», ανέφερε το AFP, επικαλούμενο τα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα. Αλλά σε μια εκπαιδευτική αποστολή, φέρεται να δέχθηκε επίθεση από άλλα κοράκια και κανείς δεν το ξαναείδε.

Αργότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, η CIA απέκτησε εκατοντάδες περιστέρια, δοκιμάζοντάς τα με συνημμένες κάμερες σε περιοχές γύρω από τις Ηνωμένες Πολιτείες για να δει αν μπορούσαν να εκπαιδευτούν σε συγκεκριμένες διαδρομές. Ο απώτερος στόχος τους ήταν τα ναυπηγεία στο Λένινγκραντ (τώρα Αγία Πετρούπολη). Μερικά πουλιά κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης κατάφεραν να πάρουν τέλειες φωτογραφίες. Η πλειοψηφία τους, ωστόσο, πέταξε μακριά παίρνοντας μαζί και τον ακριβό εξοπλισμό. Τα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα, ωστόσο, δεν αποκαλύπτουν εάν επιχειρήθηκε τελικά η αποστολή στο Λένινγκραντ.

Δεν ήταν μόνο πουλιά που «εγγράφηκαν» στο μυστικό πρόγραμμα εκπαίδευσης κατασκοπείας. Η CIA επίσης μελέτησε και εξέτασε τις γάτες ως πιθανά «οχήματα παρακολούθησης ήχου». Σύμφωνα με τα αρχεία, σκυλιά με ηλεκτρικά εμφυτεύματα εγκεφάλου – για να διευκολύνουν τον τηλεχειρισμό τους – ήταν επίσης στη μελέτη.

Η μεγαλύτερη προσπάθεια επικεντρώθηκε στην εκπαίδευση «δελφινιών μάχης» ως πιθανών σαμποτέρ σε μια προσπάθεια αποτροπής της ανάπτυξης από την Σοβιετική Ένωση ενός πυρηνικού υποβρυχίου στόλου. Συγκεκριμένα, τα ζώα αυτά θα έμπαιναν στα σοβιετικά λιμάνια, θα τοποθετούσαν ακουστικά πτερύγια ή μονάδες ανίχνευσης πυραύλων ή θα έπρεπε να κολυμπήσουν μαζί με υποβρύχια σκάφη για τη συλλογή ακουστικών δεδομένων.

Σύμφωνα με τα έγγραφα της CIA, κανένα από αυτά τα προγράμματα δεν πέτυχε…

Πηγή: sputniknews.com

Επιμέλεια-Μετάφραση: olympia.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ