Τετάρτη, 20 Σεπτεμβρίου, 2023

Έρχονται νέες ανατιμήσεις και ελλείψεις τροφίμων εξαιτιας της κακοκαιρία Daniel

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ανυπολόγιστες είναι οι συνέπειες της κακοκαιρίας «Daniel» τόσο στην αγροτική όσο και κτηνοτροφική παραγωγή της χώρας. Το μεγαλύτερο μέρος του θεσσαλικού κάμπου έχει πληγεί, ενώ οι ζημιές είναι σημαντικές.

Η κακοκαιρία «χτύπησε» και το πορτοφόλι των καταναλωτών που διαπιστώνουν μια εβδομάδα μετά ότι οι τιμές σε βασικά προϊόντα που πωλούνται στη λαϊκή έχουν διπλασιαστεί ή και τριπλασιαστεί με τις τιμές κυριολεκτικά να ζαλίζουν. Οι παραγωγοί κάνουν λόγο για τιμές που διαμορφώνονται λόγω των ελλείψεων αλλά οι πολίτες να αγανακτούν για τις ανατιμήσεις που αγγίζουν την αισχροκέρδεια.

Την ίδια ώρα μεγάλο μέρος του ζωικού κεφαλαίου έχει χαθεί, κάτι που θα έχει συνέπειες στην παραγωγή κρέατος και γαλακτοκομικών – τυροκομικών προϊόντων, συνέπειες που θα πλήξουν τους παραγωγούς, τη βιομηχανία τροφίμων, αλλά και τους καταναλωτές, καθώς παράγοντες της αγοράς δεν μπορούν να αποκλείσουν την πυροδότηση νέου κύματος ανατιμήσεων. Οι ανατιμήσεις που έρχονται αναμένονται να είναι μεγάλες, και σύντομα θα φανούν και στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Ελλείψεις σε βασικά είδη

Την ίδια ώρα εμφανίστηκαν και τα πρώτα κενά στην τροφοδοσία της αγοράς, δηλαδή:

ελλείψεις σε προϊόντα όπως κορυφαίας γαλακτοβιομηχανίας με έδρα τα Τρίκαλα
εταιρεία φυσικού μεταλλικού νερού με έδρα την Καρδίτσα
τυροκομική εταιρία στην Μαγνησία
αλλά και μονάδες μεταποίησης φρούτων και λαχανικών
Βασικά είδη που παρήγαγε ο Θεσσαλικός κάμπος όπως γάλα, κρέας, σιτηρά, όσπρια, οινοστάφυλα, αμύγδαλα, ακτινίδια, μήλα, λαχανικά, ζωοτροφές είτε καταστράφηκαν στα χωράφια ή στις αποθήκες είτε είναι αδύνατο σύντομα να καλλιεργηθούν. Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής η Περιφέρεια Θεσσαλίας τροφοδοτούσε την εγχώρια κατανάλωση με το 43,5% των μήλων, το 63% των αχλαδιών, το 34% του σκληρού σιταριού για την παραγωγή ζυμαρικών, το 18,3% του βόειου κρέατος, το 10% της εγχώριας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, προϊόντα τα οποία καλλιεργούνται στον θεσσαλικό κάμπο και αναμένεται να ακριβύνουν είναι:

52,8% βιομηχανικής ντομάτας
38% βαμβακιού
54,7% αχλάδια
51,7% αμύγδαλα
39,5% κάστανα
26,3% καρύδια
19,4% εγχώριου πρόβειου γάλακτος
13,7% εγχώριου αιγείου γάλακτος
18,5% βόειου κρέατος
19,7% βόειου γάλακτος
10% χοιρινού κρέατος
40% των μαλακών τυριών
25% των σκληρών τυριών

ΔΗΜΟΦΙΛΗ