Το  φάσμα  της  ανέχειας

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κώστα  Δημ  Χρονόπουλου*

Το φάσμα της δυσβάσταχτης ανέχειας είναι προ των πυλών (οι πρόσφατες πλημμύρες δημιούργησαν έλλειψη αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, συνεπώς αύξηση τιμών, κάτι που θα επιδεινώσει το πρόβλημα).

Το Κράτος , ως φιλανθρωπικό καθίδρυμα, προσπαθεί με επιδόματα , και παντοειδή καλάθια νοικοκυριού, που αφορούν σε πολλά είδη διατροφής και καθημερινής χρήσης, να βοηθήσει (…….με ασπιρίνες τους καρκινοπαθείς). Θεωρώ πως όσο καλή διάθεση και να υπάρχει, όσο εργώδης επίπονη και επίμονη προσπάθεια ηνιόχησης/συγκράτησης των τιμών επιχειρείται , το κακό δεν πρόκειται να σταματήσει.

Ακόμη και αν η καλαθοπλεκτική /καλαθοποιία , καθιερωθεί ως έδρα επαγγελματικού προσανατολισμού στα ΤΕΙ και ΑΕΙ, πενιχρά θα αποβούν τα αποτελέσματα. Οι λόγοι είναι βαθύτεροι, γνωστοί, χιλιοειπωμένοι, χιλιοκαυτηριασμένοι –πλην  απολύτως παραδεκτοί και εδραιωμένοι παραδοσιακά πλέον.  Οι άθλιοι μεσάζοντες, οι αισχροί αισχροκερδίζοντες , οι πωρωμένοι διαφθοροδιαπλεκόμενοι , οι ακατάλληλοι πολιτικάντηδες, η αρρωστημένη πρακτική της ελεύθερης –και φυσικά ανεξέλεγκτης –οικονομίας της αγοράς, η οποία επιτρέπει την απεριόριστη εκμετάλλευση των πολλών και αδύναμων από τους λίγους και ισχυρούς, ζουν και βασιλεύουν (… δημοκρατικά βέβαια).

Μακάρι να είχαμε ένα «κάλαθο αχρήστων»: απατεώνων, σαδιστών, μισανθρώπων, ανάλγητων και άθεων χριστιανών και λοιπών φιλανθρώπωνβασανιστών,  και να ρίχνουμε μέσα εκεί όλον ετούτο τον εσμό των αντικοινωνικών όντων που διαφεντεύουν τις τύχες μας και καθορίζουν το βιοτικό μας επίπεδο.  Δυστυχώς δεν το διαθέτουμε. Αυτούς όλους όμως τους διαθέτει –εν αφθονία, παρανομία, αλητεία, κακή τύχη –η κοινωνία μας, και πρέπει να τους αντιμετωπίσουμε  όλοι μας. Κυρίως η πολιτεία, Κράτος , αλλά και εμείς. Ας αντιληφθούν επιτέλους οι κρατούντες, ότι σε λίγο το πράγμα δεν θα μαζεύεται. Ότι το φάσμα /φάντασμα της πείνας, θα επεκταθεί και θα ενταθεί πέραν από κάθε ανεκτό /υποφερτό όριο.  Έγραφα πάντοτε –και επανέρχομαι μήπως και ξυπνήσω τους, εκάστοτε, αρμόδιους, ή έστω τον εαυτό μου, που ματαιοπονεί πως ούτε οι αυξήσεις ή τα επιδόματα , τα δώρα /φιλοδωρήματα κλπ, καθώς και τα καλάθια τελευταία, λύνουν οριστικά το πρόβλημα .

Όταν ένα προϊόν π.χ αγροτικό, διατίθεται 20 λεπτά από τον παραγωγό και αγοράζεται 2 € από τον καταναλωτή, η διάπραξη –νόμιμης; -ληστείας είναι προφανής. Αν υπολογίσουμε το μεταφορικό κόστος, το κέρδος του πωλητή (10-15-20%), ακόμα και ένα θεμιτό του άθλιου μεσάζοντα (ο οποίος πρέπει να καταργηθεί επιτέλους) τότε, και πάλι, η τιμή πώλησης είναι απαράδεκτη. Τι να κάνουν τα καλάθια, οι παραινέσεις, οι συστάσεις, οι επισκέψεις στις αγορές των Υπουργών  και των Γραμματειών , τα ευχολόγια, ή τα επιδόματα;. Οι τιμές δεν συγκρατούνται /χαλιναγωγούνται , δεν πέφτουν.  Απαιτούνται σκληρά μέτρα. Λήψη γενναίων αποφάσεων που ενδείκνυνται για κρίσιμες ώρες έκτακτης ανάγκης.  Φαντάζομαι πως οι καθ’ ύλην αρμόδιοι, δεν περιμένουν να δουν την πλήρη οικονομική εξαθλίωση του κόσμου  ή την εκλογική τους αποδοκιμασία προκειμένου να παρέμβουν.  Απαιτείται ολοκληρωτική πάταξη της αισχροκέρδειας, με επιβολή πλαφόν /συγκεκριμένου ποσοστού κέρδους. Κατάργηση των μεσαζόντων , αντιμετώπιση της κ α ρ τ ε λ ο κ ρ α τ ί α ς(=καρτέλ που ρυθμίζουν –ανοδικά πάντοτε – την αγορά παρασκηνιακά , ενώ –στο προσκήνιο – υποτίθεται ότι η «ελεύθερη αγορά», δρα ευεργετικά, αφού υπάρχει … «ανταγωνισμός», και ο καταναλωτής επωφελείται. Υπάρχει πολιτική βούληση, πυγμή , ικανότητα, δυνατότητα να αποφασίσει κάποια Κυβέρνηση  (η παρούσα τώρα), να τα βάλει και να κατατροπώσει όλους όσους ευθύνονται για την ανέχεια, την κατακρήμνιση του βιοτικού μας επιπέδου;. Ταυτόχρονα – και παράλογα – συμβαίνουν αδιανόητα πράγματα (για ανακούφισή μας;) όπως: το να επιτρέπει το Κράτος την αύξηση των τιμολογίων στις τηλεπικοινωνίες (κινητά κλπ) . Συζητεί το αίτημα για αύξηση των –ήδη δυσβάσταχτων –διοδίων. Οι τιμές των καυσίμων εκτοξεύονται.  Δεν μειώνονται οι φόροι κατανάλωσης, με συνέπεια να έχουμε από τα ακριβότερα καύσιμα στην Ε.Ε. Γιατί; . Μήπως λόγω υψηλότατου εισοδήματός μας; . Οι τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα έχουν ξεφύγει, αλλά συζητείται να παύσει ή να μειωθεί δραστικά η κρατική επιδότηση (!). Εδώ θα ήθελα να τονίσω κάτι: Το όριο (διευκολύνσεων) μέχρι 500 Kwh πρέπει να αλλάξει και να φθάσει στις 800Kwh. Ο λόγος είναι πως αυξάνεται η κατανάλωση ρεύματος υποχρεωτικά,δεδομένου ότι χρησιμοποιούνται πλέον περισσότερο ηλεκτρικά σώματα και A/C,αντί πετρελαίου και φυσικού αερίου  για θέρμανση, αλλά και οι καύσωνες θα μας επισκέπτονται συχνότερα τους θερινούς μήνες. Όση οικονομία ρεύματος και αν επιχειρηθεί, δεν γίνεται να μην ξεπεραστούν κατά πολύ οι 500kwh/μήνα.        

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν την ευχέρεια, (πέραν από την «τυχόν» φοροαποφυγή και φοροκλοπή του ΦΠΑ), να ανεβάζουν κατά το δοκούν τις τιμές τους. Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι όχι.  Ποιος –εκτός από την ανήμπορη, αδιάφορη  και ανάλγητη πολιτεία /Κράτος –θα τους συντρέξει;. Ομιλούν ανερυθρίαστα οι πολιτικάντηδες περί Δημοκρατίας, ισοτιμίας, μέριμνας   κ. α φληναφήματα για ψηφοθηρική κατανάλωση. Όμως η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Ηλικιωμένοι με συντάξεις , ψιχία, προσπαθούν να επιβιώσουν , μάταια.  Πότε άραγε θα καταργηθεί η συμμετοχή στα φάρμακα και στις εξετάσεις;.  Νέοι άνθρωποι αποφεύγουν να κάνουν οικογένεια, γιατί γνωρίζουν πως δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά . Βέβαια οι επιπτώσεις στο ήδη ανατριχιαστικό εθνοκτόνο  δημογραφικό μας πρόβλημα είναι δυσπερίγραπτες /εφιαλτικές. Σημαντική μερίδα του «πολιτικού» μας κόσμου προτείνει ανεύθυνα την εισαγωγή και ελληνοποίηση αλλοδαπών, κάτι που θα αυξήσει τον πληθυσμό , αλλά θα επιφέρει αφελληνισμό !!!.

ΥΓ Οι εξουσιαστές μας (οι οποίοι αμείβονται ικανοποιητικά) οφείλουν να αφήσουν τις αναμεταξύ τους γελοίες κοκορομαχίες, και να βρουν λύσεις, οι οποίες θα ανακουφίσουν τον ταλαιπωρημένο λαό! Το συντομότερο δυνατό.                                                                            Οι καιροί ου μενετοί !……

Ιατρού

ΔΗΜΟΦΙΛΗ