Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου, 2024

Σκιάθος: Πλημμύρισε το Σπίτι Μουσείο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εκτεταμένες υλικές ζημιές υπέστη το Σπίτι Μουσείο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη στην Σκιάθο που πλημμύρισε κατά τηn διάρκεια της κακοκαιρίας Daniel. Σύμφωνα με το τοπικό skiathoslife.gr, το υπόγειο του κτηρίου, που χρησιμοποιείται ως πωλητήριο βιβλίων και αναμνηστικών, πλημμύρισε. Ευτυχώς τα κειμήλια και υποδομές του Μουσείου δεν επηρεάστηκαν.

papadiam

Στο εν λόγω κτήριο έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του ο μεγάλος λογοτέχνης. Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης γεννήθηκε στις 4 Μαρτίου 1851 στην Σκιάθο, στην οποία και επέστρεψε τον Μάρτιο του 1908. Πέθανε τον Ιανουάριο του 1911 από πνευμονία και οι κάτοικοι της Σκιάθου έδωσαν το όνομά του στον κεντρικό δρόμο που διασχίζει την καρδιά της Παλιάς Πόληςμέχρι το λιμάνι.

papadiam1

Το Σπίτι Mουσείο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη στη Σκιάθο χτίστηκε γύρω στο 1860 από τον παπά – Αδαμάντιο, πατέρα του συγγραφέα, ενώ το κτήριο ανήκει στον Δήμο Σκιάθου από το 1954. Το 1965 χαρακτηρίστηκε από το υπουργείο Πολιτισμού ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο που χρειάζεται ειδική κρατική προστασία.

papadiam2

Το 1990 πραγματοποιήθηκαν εργασίες επισκευής και στερέωσης του κτηρίου. Σήμερα, ο όροφος του σπιτιού διατηρείται ως η κατοικία του Παπαδιαμάντη με αυθεντικά έπιπλα και αντικείμενα της εποχής, ενώ το ισόγειο λειτουργεί ως εκθεσιακός χώρος παλαιών και νέων εκδόσεων του Παπαδιαμάντη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ