Κύριε Μητσοτάκη, φταίει ο κακός καιρός, ή ο… κακός σας ο καιρός;

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Για όλα τα δεινά στην αρχή  μας λένε ειναι «διαχρονικές οι ευθύνες» και στο τέλος μαθαίνουμε πως δεν ευθύνεται κανείς.

ΑΡΘΡΟ

Νίκου Νικολόπουλου

Και τώρα ακόμα  αυτές  τις ώρες της τεράστιας καταστροφής και της ανείπωτης τραγωδίας,  πάλι ακούγεται απο τα στόματα των ανευθυνουπεύθυνων  ως επωδός, η ίδια φράση: Είναι δεδομένη η «αποζημίωση των πληγέντων» και η αποκατάσταση των ζημιών . Τώρα όμως, ποιος πιστεύει τον πολιτικό που έδωσε υποσχέσεις μετά τον “Ιανό”, οι οποίες όμως έμειναν υποσχέσεις. Μετά τον «Ιανό» ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΕ!

A064449A FF68 4C4B A3D1 723354298B36
Ο Νίκος Νικολόπουλος

Αποτέλεσμα; Aνυπολόγιστος αριθμός Ελλήνων, να μην έχει πλέον ούτε σπίτι, ούτε εισόδημα. ΝA ΜΗΝ ΕΧΕΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΕ!

Ακόμα και τώρα, που δημιουργείται η «βαριά» λίστα της επόμενης μέρας, δεν ζητά κανείς από την κυβέρνηση. μια συγνώμη. Δεν παραιτείται κανείς αυτοβούλως και βέβαια, ούτε ίχνος αυτοκριτικής δεν υπάρχει στο δημόσιο λόγο.

Από τις φονικές πυρκαγιές περάσαμε τις φονικές πλημμύρες.

Πόλεις και χωριά χωρίς ηλεκτρικό και νερό, κατεστραμμένοι δρόμοι, πεσμένες γέφυρες, ζημιές σε όλες τις δημόσιες υποδομές, γκρεμισμένα σπίτια, πλημμυρισμένα χωράφια και άστεγοι φιλοξενούμενοι πρόχειρα, σε σχολεία και γήπεδα συνθέτουν την εικόνα στο πεδίο.

Είναι πάνδημη η αποδοκιμασία της κυβέρνησης, για την αποτυχία της να αντιμετωπίσει τις πλημμύρες.

Η κλιματική κρίση δεν έπεσε από τον ουρανό. Η κυβέρνηση δεν επέδειξε καμία ιδιαίτερη πρόνοια, παρά τις προηγούμενες  καταστροφικές πλημμύρες  και τις δολοφονικές πυρκαγιές των τελευταίων χρόνων.

Εικόνες βιβλικού κατακλυσμού και καταστροφής στη Θεσσαλία, που αποκαλύπτουν τις αδυναμίες και την αναποτελεσματικότητα του “επιτελικού κράτους”, δημιουργώντας και πολιτικό θέμα.

Πέρα από τον πόνο για τα θύματα της θεομηνίας, οι κάτοικοι έχουν να αντιμετωπίσουν καταστροφές στην παραγωγή, απώλειες στο ζωικό κεφάλαιο, «στείρα» χωράφια, ακόμη και κινδύνους ασθενειών.

Σημειώνεται, ότι η Περιφέρεια αυτή κατέχει το 12% των γεωργικών εκτάσεων της Ελλάδας, χαρακτηρισμένη και ως “σιτοβολώνας” της Ελλάδας. Συγκεκριμένα διαθέτει: 

Σε σιτηρά, (κύρια σκληρό σιτάρι και κριθάρι) το 18% των εκτάσεων.

Σε ζαχαρότευτλα, το 15,6% εκτάσεων.

Σε φρούτα- λαχανικά, το 9,5% εκτάσεων.

Να σημειωθεί, ότι στις περιοχές αυτές υπάρχει σχεδόν η μισή παραγωγή σε μήλα, αχλάδια, που μάλιστα τώρα είναι η περίοδος συγκομιδής, αλλά και το ⅓ περίπου της παραγωγής σε φακές, όσπρια, σκληρό σιτάρι αλλά και μεγάλες καλλιέργειες σε κριθάρι.

Παράλληλα, στη Θεσσαλία, με βάση πάντα την ΕΛΣΤΑΤ, συγκεντρώνεται το 10% περίπου του ζωικού κεφαλαίου (πρόβατα, βοοειδή, χοιρινά, πουλερικά).

Είναι γνωστό, ότι η πολιτική προστασία ανήκει στην εκάστοτε κυβέρνηση. Ο Μητσοτάκης έπεισε τον ελληνικό λαό πως αυτος και οι Α(Χ)ΡΙΣΤΟΙ που μάζεψε από τα αριστερά, είναι ικανοί να κάνουν αυτή τη δουλειά καλύτερα από τον Τσίπρα και τους λοιπούς προηγούμενους.

Ο Μητσοτάκης κυβερνάει ήδη πέντε χρόνια, με ανύπαρκτη αντιπολίτευση και τη μεγάλη πλειονότητα των ΜΜΕ να τον στηρίζει ανεπιφύλακτα!

Δυστυχώς πέντε χρόνια μετά και δυο φορές εκλεγμένος Πρωθυπουργός, αποδεικνύεται ίδιος και χειρότερος μετά απόκάθε καταστροφική θεομηνία.

Οι απανωτές τραγωδίες ανέδειξαν την παντελή ανικανότητα του κρατικού μηχανισμού, όχι μόνο να αντιμετωπίσει τα ακραία φαινόμενα της κλιματικής κρίσης (από τις πυρκαγιές έως τις πλημμύρες), αλλά να φέρει σε πέρας τα στοιχειώδη καθήκοντα του, από την απώθηση των Κροατών ναζί χούλιγκανς, έως την περιφρούρηση της νομιμότητας στις παραλίες. 

Η προσπάθεια του συστήματος Μητσοτάκη και ΣΙΑ, να φορτώσει τα προβλήματα στους προηγούμενους ή στους Δήμους και στις Περιφέρειες ακριβώς φανερώνει, πως δεν μπορεί να ανασυγκροτήσει τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες. 

Για παράδειγμα στα Τρίκαλα, στην «έξυπνη» πόλη, έχουν:

5 G !
Λεωφορεία χωρίς οδηγό !
Ρομπότ που μοιράζουν εφημερίδες !
Δήμαρχο που έγινε (λόγω των παραπάνω) Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης !

Έχουν όμως και 1,5 μέτρα νερό, διότι ΔΕΝ έχουν αποχετευτικό δίκτυο!!!

Και δεν έχουν ψηφιακή εντολή… να κάνουν κλικ και να φύγουν τα νερά !!! 

Θα τρίζουν τα κόκαλα του Σακαφλιά.

Η οικογενειοκρατία της μεταπολίτευσης αποτεφρώθηκε στη Δαδιά και η στάχτη της σκορπίστηκε στην πλημμυρισμένη Θεσσαλία… 

Και όμως, δεν παραιτούνται και δεν αφήνουν την κουτάλα !

Ούτε οι μαφιόζοι δεν αισθάνονται τέτοια εξάρτηση, από την ΕΞΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΦΑΜΙΛΙΑΣ …

Ίσως να ήρθε η ώρα που θα κλείσει ο παλαιοκομματικός κύκλος της μετριοκρατείας και της ημετεροκρατείας οριστικά.

Το πολίτευμα παραμένει μακριά από τη Δημοκρατία, η κομματοκρατία ανακυκλώνεται, και η κοινωνία δείχνει ανήμπορη να επέμβει και να συγκρουσθεί με την ΝΤΑΒΑΤΖΙΔΟΚΡΑΤΙΑ .

Το κράτος επί Μητσοτάκη -Τσίπρα έχει στείλει άπειρες φορές και άμεσα, ελικόπτερα του πολεμικού ναυτικού super pumaπαντός καιρού για παραλαβές λαθρομεταναστών.

Τώρα όμως, οι εγκλωβισμένοι Έλληνες πλημμυρισμένων περιοχών σε σκεπές σπιτιών, ικέτευαν για ελικόπτερα και από την πρώτη στιγμή διαπορούσαν γιατί δεν πέταξαν τα ελικόπτερα για διάσωση. Μήπως τα super puma δεν είναι παντός καιρού ;

Δεν κατασκευάστηκαν ειδικά για να πετάνε σε αντίξοες συνθήκες με αυτά, δεν κάνουν διάσωση στη θάλασσα με μποφόρ και καταιγίδες;

Από τα συνολικά 12 ελικόπτερα Super Puma, αληθεύει πως ήταν διαθέσιμα μόνο τα 2;

Επί χρόνια από το βήμα της Βουλής, έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις προκειμένου να αντιμετωπίζουμε ως Πολιτεία με επάρκεια, τις οβιδιακές μεταμορφώσεις των καιρικών συνθηκών και των ακραίων φαινομένων.

«Φωνή βοώντος εν τη ερήμω»

Με αποτέλεσμα ανήμποροι και απροετοίμαστοι να στρέφουμε τα μάτια μας προς τον ουρανό και να παρακαλούμε ο Θεός να μας λυπηθεί .

Επί Κώστα Καραμανλή μιλούσαμε για την επανίδρυση του κράτους και δεν τα καταφέραμε. Σήμερα προβάλλει όσο ποτέ άλλοτε αυτή η αναγκαιότητα, το κράτος οφείλει να αναδιοργανωθεί και να αλλάξει κανόνες και περπατησιά. Η δύναμη της αδράνειας νίκησε και τα πετεινάρια του Χάρβαρντ.

Ό,τι σώθηκε στη Θεσσαλία, σώθηκε χάρη στην αυτοοργάνωση των κατοίκων.

Ας ξεκινήσουμε επιτέλους με την δημιουργία Σώματος Πολιτικής Προστασίας, γιατί μπροστά μας είναι τα δύσκολα και αν δεν αλλάξουμε, θα κλάψουμε πικρά!

Πυρκαγιές, πλημμύρες και Γεραπετρίτης στην Άγκυρα για συμβιβασμό με την Τουρκία 

ή γεωπολιτική γενοκτονία;.

Μετά τις 25 Ιούνη έχουν καταστραφεί:

Νότια Ρόδος
Νομός Έβρου
Νομός Μαγνησίας
Νομός Καρδίτσας
Δερβενοχώρια κ Πάρνηθα

Πού… «χάθηκαν» οι… ΜΚΟ;;

Όπως και στις πυρκαγιές, έτσι και τώρα στις πλημμύρες, «άφαντες» είναι οι… «ανθρωπιστικές» ΜΚΟ, οι οποίες φαίνεται ενδιαφέρονται ΜΟΝΟ για τους παράνομους μετανάστες…

Για τους γηγενείς υπάρχει μόνο ο Στρατός!

Μέσα σε 2 μήνες τέτοια καταστροφή φυσικού περιβάλλοντος, υποδομών, ιδιωτικών περιουσιών, εικόνας της χώρας δεν έχει υπάρξει ποτέ!

Η καταστροφή αυτή θα φέρει πτώση της παραγωγής (του ΑΕΠ) & φτώχεια. Θα εκτινάξει το ποσοστό του χρέους. Οι υποδομές, δρόμοι, γέφυρες κλπ χρειάζονται κεφάλαια που δεν τα έχουμε, να δανειστούμε πια δεν μπορούμε από τις αγορές – ήδη ο Μητσοτάκης  έφτασε το χρεος από τα 250 στα 410 δις!

Άρα; Ο Μητσοτάκης εξήγγειλε την ανάγκη των ίδιων μέτρων που ο ίδιος είχε εξαγγείλει και πάλι, στην καταστροφή του 2020 με τον «Ιανό» και τα οποία τελικώς δεν έγιναν, αν και ιδιώτες πήραν πολλά εκατομμύρια !!!

Η αποκατάσταση των ζημιών εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε εξωπραγματικά ύψη, με τους αισιόδοξους να την κοστολογούν σε περίπου 2 δισ. ευρώ και τους να απαισιόδοξους να ανεβάζουν τον πήχη μέχρι και τα 5 δισεκατομμύρια!

Ο Πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να ασχοληθεί με το πως θα μοιράσει εργολαβίες στις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες. Για την ιστορία να πούμε, ότι το κόστος αποκατάστασης των ζημιών που είχε προκαλέσει ο «Ιανός» τον Σεπτέμβριο του 2020, είχε ανέλθει σε περίπου 800 εκατ. ευρώ. 

Ο «θίασος» του υπουργικού συμβούλιου αισίως έφθασε τους ..63 ! Δηλαδή έχουμε το πολυπληθέστερο στην ΕΕ, άθροισμα άχρηστων που περνάνε απαρατήρητοι.

Το μόνον σίγουρο είναι πως μας συνέβησαν τα τρία κακά της μοίρας μας και εμείς τα παρακολουθούμε αμέτοχοι και ανίκανοι να αντιδράσουμε, αφού καμιά εξουσία δεν διαθέτουμε.

Βοήθειά μας!

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα ieidiseis.gr, στις πρώτες συσκέψεις για την κακοκαιρία στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στις οποίες συμμετείχε και ο κ. Μητσοτάκης, έγινε συγκεκριμένη συζήτηση για την Καρδίτσα, υπήρξε έγκαιρη ενημέρωση για την ένταση του φαινομένου, την ποσότητα του νερού που θα έπεφτε και τον κίνδυνο πλημμύρας, καθώς και εισηγήσεις για εκκένωση συγκεκριμένων περιοχών. Ωστόσο αυτές αγνοήθηκαν

Τα ερωτήματα είναι αμείλικτα:

Υλοποιήθηκε το εντυπωσιακό σχέδιο έργων που εμφάνισε ο Μητσοτάκης το Σεπτέμβρη του 2020 για την αποκατάσταση των ζημιών από τις καταστροφικές πλημύρες και για την πρόληψη νέων καταστροφών;
Μετά τις πλημμύρες του «Ιανού» διατέθηκε το 1 δισεκατομμύριο ευρώ για τα έργα του σχεδίου, εκ των οποίων 400 εκατομμύρια για αντιπλημμυρικά ;              
Ποια από αυτά τα έργα έγιναν; Από το 1δις € πόσα απορροφήθηκαν  και τι απέγιναν τα υπόλοιπα  χρήματα; Έγινε η περιλάλητη και πολυδιαφημισμένη αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας όπως ακριβώς έλεγε ο εκ μεταγραφής υπουργός  Στυλιανίδης τον Δεκέμβριο του 2022, όταν δήλωνε ότι είχε βρει 2,2 δισεκατομμύρια για την Πολιτική Προστασία; Που διατέθηκαν αυτά τα 2,2 δις €;

Ισχύει, ότι η κυβέρνηση γνώριζε νωρίτερα για το μέγεθος της κακοκαιρίας;

Γιατί οι κάτοικοι της Καρδίτσας δεν είχαν προειδοποιηθεί για το κακό που ερχόταν και δεν είχαν λάβει οδηγίες διαφυγής από τις Αρχές και το “θαυματουργό” 112 και ακόμα γιατί δεν πέταξαν από την πρώτη στιγμή  τα ελικόπτερα για διάσωση;
Ισχύει ότι υπήρξαν εισηγήσεις για εκκένωση συγκεκριμένων περιοχών, αλλά η απάντηση ήταν «Δεν μπορούμε να εκκενώσουμε την Θεσσαλία»;
Με λίγα λόγια, ισχύει ότι ήξερε η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός τα πάντα και όμως άφησαν ανοχύρωτη μετά τον «Ιανό» τη Θεσσαλία στο έλεος της κακοκαιρίας;
Το ανίκανο επιτελικό κράτος του Κυριάκου Μητσοτάκη παραμένει ίδιο και απαράλλακτο που δεν μπορεί να αποτρέψει το καλοκαίρι τις φονικές πυρκαγιές και το χειμώνα τις φονικές πλημμύρες …

Ίδια και απαράλλαχτη και η δικαιολογία : «Για όλα φταίει η κλιματική αλλαγή»

Μήπως όμως κύριοι της Κυβέρνησης, δεν φταίει μόνο ο κακός καιρός, αλλά… ο κακός σας ο καιρός;

ΔΗΜΟΦΙΛΗ