Υπουργός Υγείας της Λιβύης, τα θύματα του τυφώνα Ντάνιελ θα ανέλθουν σε 10.000 και οι αγνοούμενοι τις 100.000

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο υπουργός Υγείας της Λιβύης, Οθμάν Αμπντέλ Τζαλίλ, δήλωσε σήμερα Τρίτη ότι η κατάσταση στη Ντέρνα είναι τρομακτική και ότι εξακολουθούν να υπάρχουν απομονωμένα μέρη και ολόκληρες γειτονιές που έχουν παρασυρθεί και ότι ο αριθμός των

νεκρών λόγω των πλημμυρών θα είναι τρομακτικές, επισημαίνοντας ότι  μέχρι τώρα οι νεκροί έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τους 3000.

Η Διεθνής Ομοσπονδία Ερυθράς Ημισελήνου και Ερυθρού Σταυρού ανέφερε ότι 3 εθελοντές σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων διάσωσης στη Λιβύη.

Από την πλευρά της, η Μετεωρολογική Αρχή της Λιβύης ανέφερε ότι είχε προειδοποιήσει τις αρχές για την καταιγίδα 5 ημέρες πριν συμβεί η καταστροφή, αλλά οι τελευταίες δεν το πήραν στα σοβαρά.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Πολιτικής Αεροπορίας της Λιβύης, σε δήλωσή του, κάλεσε όλες τις χώρες να στείλουν εξειδικευμένες ομάδες διάσωσης, σημειώνοντας ότι τα περισσότερα σπίτια υπέστησαν ζημιές στη Ντέρνα και πλημμύρισαν από νερό.

Οι χείμαρροι και οι πλημμύρες που έπληξαν πόλεις στην ανατολική Λιβύη ως αποτέλεσμα του τυφώνα Ντάνιελ άφησαν καταστροφικές συνέπειες στη χώρα, αφού μετέτρεψαν ορισμένες από αυτές σε ερείπια και κατασπάραξαν ολόκληρες γειτονιές με τους πολίτες τους.

Σε μια συγκλονιστική δήλωση, τα λιβυκά μέσα ενημέρωσης επικαλέστηκαν τον Υπουργό Υγείας που είπε ότι αναμένει ο αριθμός των θυμάτων του τυφώνα να ανέλθει σε 10.000 και οι αγνοούμενοι να φτάσουν περίπου τις 100.000.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Υγείας της Λιβύης στην ορισθείσα από το κοινοβούλιο  κυβέρνηση, Οθμάν Αμπντέλ Τζαλίλ, δήλωσε σε συνέντευξή του στο κανάλι Al-Massar της Λιβύης ότι «ο αριθμός των αγνοουμένων είναι χιλιάδες και αναμένεται ότι ο αριθμός των αγνοουμένων θα αγγίζουν περίπου 100.000 άτομα», τονίζοντας ότι «η κατάσταση στην πόλη της Ντέρνα γίνεται πιο τραγική».

Δεν υπάρχουν τελικές στατιστικές για τον αριθμό των θυμάτων

2 47

Τόνισε ότι «πολλές γειτονιές ήταν απροσπέλαστες», καλώντας «φιλικές χώρες να βοηθήσουν να σωθεί ό,τι έχει απομείνει από τη Ντέρνα στις ορεινές περιοχές».

Τα λιβυκά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι το ηλεκτρικό ρεύμα και το Διαδίκτυο επέστρεψαν σε ορισμένες περιοχές στη Ντέρνα μετά από διακοπή λόγω των πλημμυρών.

Από την πλευρά του, εκπρόσωπος της Λιβυκής Υπηρεσίας Ασθενοφόρων και Έκτακτης Ανάγκης δήλωσε σε συνέντευξή του στα κανάλια Al-Arabiya και Al-Hadath ότι ο αριθμός των νεκρών στις πλημμύρες ξεπέρασε τους 2.500, ενώ υπάρχουν περισσότεροι από 5.000 αγνοούμενοι, προσθέτοντας ότι ο αριθμός των τραυματιών από τις πλημμύρες δεν είναι δυνατός. Και συνέχισε: «Συνεχίζουμε τις επιχειρήσεις για την ανάκτηση πτωμάτων ως αποτέλεσμα των πλημμυρών».

Επιβεβαίωσε επίσης ότι «ολόκληρες περιοχές της Ντέρνα έχουν εξαφανιστεί ως αποτέλεσμα των πλημμυρών… και οι επιχειρήσεις διάσωσης στη Ντέρνα είναι δύσκολες λόγω των κακοτράχαλων δρόμων», προσθέτοντας ότι «υπάρχει πλοίο που μεταφέρει ιατρική βοήθεια από την Τρίπολη στη Ντέρνα».

Με τη σειρά του, ο Ερυθρός Σταυρός είπε ότι ο αριθμός των αγνοουμένων από τις πλημμύρες στη Λιβύη έφτασε τους 10.000 ανθρώπους.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης ανακοίνωσε σήμερα, Τρίτη, ότι η προεδρία της κάλεσε τα μέλη της Βουλής να πραγματοποιήσουν έκτακτη συνεδρίαση την ερχόμενη Πέμπτη σχετικά με τον τυφώνα Ντάνιελ, που έπληξε τη χώρα.

 Το λιβυκό κοινοβούλιο ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι η σύνοδος θα πραγματοποιηθεί στην πόλη της Βεγγάζης προκειμένου «να ληφθούν τα απαραίτητα επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων αυτής της καταστροφής».

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ