Κυριακή, 24 Σεπτεμβρίου, 2023

Ερνστ Γκόμπριχ – Ο μεγαλύτερος θεωρητικός της ιστορίας της τέχνης

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Ερνστ Γκόμπριχ (30 Μαρτίου 1909 – 3 Νοεμβρίου 2001), ήταν Aυστριακός ιστορικός τέχνης, ο οποίος πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής και δραστηριότητάς του στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Φωτογραφία: By Verhoeff, Bert / Anefo – cropped from: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Prins_Bernhard_reikt_Erasmusprijs_uit_in_Van_Goghmuseum_aan_Sir_Ernst_Gombrich_en_jhr._W._Sandberg;_Sandberg,_Prins_Bernhard.jpg, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=62966784

Εξέτασε την ανάπτυξη της τέχνης από την Προϊστορική τέχνη ως το μοντερνισμό και θεωρείται ο μεγαλύτερος θεωρητικός της ιστορίας της τέχνης.

Γεννήθηκε στη Βιέννη, σε μια αφομοιωμένη οικογένεια εβραϊκής προέλευσης, η οποία ήταν μέρος ενός περίπλοκου κοινωνικού και μουσικού περιβάλλοντος. Ο πατέρας του ήταν δικηγόρος και πρώην συμμαθητής του Χούγκο φον Χόφμανσταλ, ενώ η μητέρα του ήταν πιανίστρια και πρώην μαθήτρια του Άντον Μπρούκνερ (γνωριζε επίσης προσωπικά τον Άρνολντ Σένμπεργκ, τον Γκούσταβ Μάλερ και τον Γιοχάνες Μπραμς).

Ο Γκόμπριχ εκπαιδεύτηκε στο Γυμνάσιο Theresianum στη Βιέννη και μετά τις σπουδές του στo Πανεπιστήμιο της Βιέννης ξεκίνησε την ακαδημαϊκή και ερευνητική σταδιοδρομία του το 1936 ως ερευνητικός βοηθός στο Ιδρυμα Warburg, (ερευνητικό κέντρο για θέματα τέχνης του Πανεπιστημίου του Λονδίνου). Από το 1956 ως το 1975, ο Γκόμπριχ ήταν διευθυντής του ιδρύματος.

Το πρώτο βιβλίο του Γκόμπριχ ήταν το Eine kurze Weltgeschichte für junge Leser (Μικρή ιστορία του κόσμου, το μόνο βιβλίο που δεν έγραψε στα αγγλικά), που δημοσιεύθηκε στη Γερμανία το 1936. Υπήρξε πολύ δημοφιλές και μεταφράστηκε σε διάφορες γλώσσες, αλλά δεν ήταν διαθέσιμο στα αγγλικά έως το 2005, όταν δημοσιεύτηκε μια μετάφραση μιας αναθεωρημένης έκδοσης.

Το Χρονικό της Τέχνης, που δημοσιεύτηκε πρώτα το 1950 (σήμερα στην 16η έκδοσή του) θεωρείται ευρέως ως ένα δημιουργικό έργο κριτικής και μια από τις πιο προσιτές εισαγωγές στη τέχνη και στο design. Αρχικά προορισμένο για αναγνώστες νεαρής ηλικίας, έχει πωληθεί σε εκατομμύρια αντίτυπα και έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από 30 γλώσσες.

Έργα

Μικρή ιστορία του κόσμου (στα ελληνικά από τις εκδόσεις Πατάκη, 2007)
Το Χρονικό της Τέχνης (στα ελληνικά από τις εκδόσεις του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τραπέζης, 1994)
Τέχνη και ψευδαίσθηση (στα ελληνικά, με τον τίτλο: , από τις εκδόσεις Νεφέλη, μτφ. Ανδρέας Παππάς)

wikipedia

ΔΗΜΟΦΙΛΗ