ΕΚΤ: Σε ιστορικά υψηλά επίπεδα η νέα αύξηση επιτοκίων

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Την αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης αποφάσισε σήμερα Πέμπτη 14/9 η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, νούμερο που αποτελεί και ιστορικό ρεκόρ μετά το 2001, σε μια απέλπιδα προσπάθεια της να «ρίξει» τις τιμές για τους καταναλωτές.

Η απόφαση της ΕΚΤ να αυξήσει το επιτόκιο καταθέσεων για 10η συνεχή φορά, ήρθε σε μια στιγμή όπου οι αξιωματούχοι, σύμφωνα με τους «Financial Times», εξέφρασαν εκ νέου τις δυσοίωνες προβλέψεις τους για την ανάπτυξη της οικονομίας της ευρωζώνης. Στο μεταξύ, μετά την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη το ευρώ υποχώρησε κατά 0,24% έναντι του δολαρίου στα 1,07 δολάρια, ενώ κατά 0,04 ποσοστιαίες μονάδες στο 3,13% υποχώρησαν και οι αποδόσεις των ευαίσθητων στα επιτόκια διετών γερμανικών Bunds, που θεωρούνται σημείο αναφοράς για την ευρωζώνη.

Πολλοί οικονομολόγοι προβλέπουν ότι οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες πλησιάζουν στο τέλος των αυξήσεων των επιτοκίων τους, καθώς ο πληθωρισμός μειώνεται και η ανάπτυξη επιβραδύνεται, υπό την πίεση του υψηλότερου κόστους δανεισμού.

Η απόφαση της ΕΚΤ ήταν η πιο σημαντική για περισσότερο από ένα χρόνο, με τα πιο μετριοπαθή μέλη του διοικητικού συμβουλίου να επισημαίνουν ενδείξεις ασθενέστερης ανάπτυξης, επιβράδυνσης του τραπεζικού δανεισμού, «παγώματος» της αγοράς εργασίας και πτώσης του πληθωρισμού για να επιχειρηματολογήσουν υπέρ μιας παύσης. Αλλά οι άλλοι ανησυχούσαν ότι ο πληθωρισμός ήταν ακόμη πολύ υψηλός.

Η σημερινή απόφαση οδηγεί το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ πάνω από το προηγούμενο υψηλό ρεκόρ του 2001, όταν οι ρυθμιστές των επιτοκίων αύξησαν το κόστος δανεισμού, προκειμένου να ενισχύσουν την αξία του νεοεισαχθέντος ευρώ. Σημειώνεται πως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και η Τράπεζα της Αγγλίας θα συνεδριάσουν την ερχόμενη εβδομάδα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ