Πληρώνουμε το ρευμα πανάκριβο για να επενδύει η ΔΕΗ δισεκατομμύρια στα Σκοπια

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το υπουργικό συμβούλιο των Σκοπίων, σε συνεδρίαση του αποφάσισε να κατακυρώσει υπέρ της κοινοπραξίας ΔΕΗ – Archirodon την κατασκευή και εκμετάλλευση του μεγάλου υδροηλεκτρικού έργου Cebren, αξίας ενός δις  ευρώ, σε σύμπραξη με το σκοπιανό δημόσιο.

Το έργο θα έχει εγκατεστημένη ισχύ 333-458 MW, για ετήσια παραγωγή 1000-1200 GWh ηλεκτρικής ενέργειας και σχεδιάζεται να υλοποιηθεί στη βάση σύμπραξης δημόσιου-ιδιωτικού τομέα, όπου η κρατική επιχείρηση ηλεκτρισμού των Σκοπίων (ESM) θα είναι ο δημόσιος εταίρος στο έργο και θα κατέχει ποσοστό 33%.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της σκοπιανής κυβέρνησης, η αξία της επένδυσης ανέρχεται σε περίπου σε ένα δις ευρώ.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από τα Σκόπια, η κοινοπραξία ΔΕΗ – Archirodon πρέπει εντός διαστήματος τριών μηνών να συμπράξει συμφωνία με την ESM και μετά την ολοκλήρωση της μελέτης και την εξασφάλιση των απαραίτητων αδειών θα πρέπει να ξεκινήσει η κατασκευή του έργου, η οποία αναμένεται να διαρκέσει επτά χρόνια.

Η κοινοπραξία ΔΕΗ – Archirodon ήταν η μοναδική, η οποία είχε υποβάλλει ολοκληρωμένη προσφορά για το μεγάλο υδροηλεκτρικό έργο Cebren, στον τελευταίο διαγωνισμό. Ο διαγωνισμός αφορούσε την παραχώρηση εκμετάλλευσης των υδάτων σχετικά με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από υδροηλεκτρικές μονάδες στον ποταμό Crna Reka (Μαύρος Ποταμός), στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας.

Είχαν προηγηθεί, από το 2006, 13 δημοπρασίες για την κατασκευή και εκμετάλλευση του μεγάλου υδροηλεκτρικού έργου Cebren, οι οποίες είχαν αποβεί όλες άγονες για διάφορους λόγους.

Το «έργο» το έχουμε ξαναδεί, με την περιβόητη ανασυγκρότηση της Αλβανίας, όταν επενδύσαμε εκατομμύρια επί εκατομμυρίων και τα αποτελέσματα τα είδαμε! Να μην ξεχνάμε ακόμη πως, την ώρα που τα golden boys της ΔΕΗ έχουν τρελάνει τον ελληνικό λαό στις αυξήσεις, αποφασίζουν για τέτοιες επενδύσεις σε μια χώρα που επιμένει να αυτοαποκαλείται «Μακεδονία»!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ