Τεράστια αύξηση αύξηση των ενοικίων τον τελευταίο χρόνο κοντά στους σταθμούς της γραμμής 4 του ΜΕΤΡΟ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δεν έχει τέλος το ράλι των αυξήσεων στις τιμές στα ακίνητα και μάλιστα με την επίσημη βούλα της Τράπεζας της Ελλάδας καταγράφοντας άνοδο κατά 13,9% πανελλαδικά για το β’ τρίμηνο του 2023.

Μάλιστα, στην Αθήνα οι αυξήσεις είναι ακόμη υψηλότερες με τις περιοχές κοντά στη νέα Γραμμή 4 του μετρό να βρίσκονται στο επικεντρο του ενδιαφέροντος. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι αυτή την στιγμή και με βάση τις τιμές που ζητούνται στις αγγελίες, η άνοδος των ενοικίων σε έξι δημοφιλείς περιοχές της νέας Γραμμής 4 κυμαίνεται από 7% έως 20%, με τους ιδιοκτήτες να προεξοφλούν ως ένα βαθμό και τη μελλοντική υπεραξία από το μετρό. Πρόκειται για τα Ιλίσια, Εξάρχεια- Νεάπολη, Γουδή, Ζωγράφου, Κυψέλη και Γαλάτσι.

Η υψηλότερη τιμή

Με βάση τα στοιχεία που συγκέντρωσε το δίκτυο του Spitogatos για τις ενοικιάσεις κατοικιών σε αυτές τις περιοχές στην Αθήνα, σε απόλυτα νούμερα, η υψηλότερη μέση τιμή ενοικίου καταγράφεται στα Ιλίσια. Εκεί η μέση ζητούμενη τιμή διαμορφώνεται στα 11,2 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο έχοντας σημειώσει σε διάστημα ενός έτους, από το β’ τρίμηνο του 2022, διψήφιο ποσοστό αύξησης κατά 12%.

Ωστόσο, στην περιοχή δε λείπουν και οι… υπερβολές με ζητούμενες τιμές στις αγγελίες ακόμη και πάνω από τα 20 ευρώ ανά τ.μ. για σπίτια προηγούμενων δεκαετιών που έχουν ανακαινιστεί όμως πρόσφατα και μπορεί να διατίθενται και επιπλωμένα. Το μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης, κατά 20% τον τελευταίο χρόνοσημειώνεται στου Γουδή, με αρκετά από τα προσφερόμενα σπίτια να προσφέρονται πλήρως επιπλωμένα.

Η μέση τιμή στην ευρύτερη περιοχή είναι οριακά πάνω από τα 10 ευρώ ανά τ.μ. και συγκεκριμένα στα 10,2 ευρω ανά τ.μ., ενώ αντίστοιχες, στα 10 ευρώ ανά τ.μ., είναι και οι μέσες ζητούμενες τιμές στα Εξάρχεια και τη Νεάπολη όπου επίσης παρατηρείται διψήφιο ποσοστό αύξησης στη διάρκεια του τελευταίου έτους κατά 14%.

Σε μία από τις περιοχές όπου επικεντρώνεται μεγάλο ενδιαφέρον αυτή την περίοδο λόγω της αναζήτησης φοιτητικής στέγης, στου Ζωγράφου, οι τιμές διαμορφώνονται στα 9,2 ευρώ ανά τ.μ., ενώ σαφώς πιο οικονομικές είναι οι περιοχές της Κυψέλης και του Γαλατσίου, που έχουν παρουσιάσει αμφότερες, μονοψήφια ποσοστά αύξησης.

katoikies grammi4

Ενδεικτικά, στην Κυψέλη με άνοδο των τιμών κατά 6% φέτος έναντι του 2022, η μέση ζητούμενη τιμή είναι στα 8 ευρώ ανά τ.μ. και στο Γαλάτσι αντίστοιχα, στα 7,9 ευρώ ανά τ.μ. με τις τιμές να πέφτουν στα 5 – 5,5 ευρώ ανά τ.μ. όταν πρόκειται για μεγάλα διαμερίσματα που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες μιας οικογένειας. Για παράδειγμα στην Ανω Κυψέλη, στα πέριξ της Ευελπίδων διαμέρισμα 178 τ.μ., 2ου ορόφου, ανακαινισμένο το 2019 νοικιάζεται με 900 ευρώ το μήνα ή αλλιώς στα 5 ευρώ ανά τ.μ..

Παρόλ’ αυτά, οι τιμές… εκτοξεύονται και στην περίπτωση της Κυψέλης σε επίπεδα άνω των 20 ευρώ ανά τ.μ. όταν πρόκειται ακόμη και για γκαρσονιέρες των 25 τ.μ. που προσφέρονται όμως ανακαινισμένες και σύγχρονα επιπλωμένες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ