Τεράστια παραγωγή, αραβική χώρα έχει αρκετά αποθέματα σιταριού για ένα χρόνο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Ιρακινός πρωθυπουργός, Μουχάμαντ Σία αλ Σουντάνι, δήλωσε ότι το Ιράκ έχει αποθέματα σιταριού επαρκή για ένα χρόνο μετά από μια επιτυχημένη γεωργική περίοδο.

Οι δηλώσεις του έγιναν σε συνέντευξη που μεταδόθηκε τη Δευτέρα το βράδυ.

Το ιρακινό Υπουργείο Γεωργίας ανέφερε ότι το Ιράκ, με πληθυσμό 43 εκατομμυρίων κατοίκων, έχει ανάγκη από 4,5 έως 5 εκατομμύρια τόνους σιταριού ετησίως.

Με άντληση υπόγειων υδάτων

Η τεράστια συγκομιδή το 2023 οφείλεται εν μέρει στη στροφή προς την καλλιέργεια σιταριού σε περιοχές της ερήμου χρησιμοποιώντας υπόγεια ύδατα παρά για τη μείωση των υδάτων των ποταμών του Ιράκ, καθώς η χώρα διέρχεται τη χειρότερη ξηρασία που έχει καταγραφεί στην ιστορία της.

Ο ιρακινός υπουργός Εμπορίου,  Ατέερ αλ Γκουράϊρι, είχε ανακοινώσει ότι η χώρα του πέτυχε αυτάρκεια στην καλλιέργεια σιταριού, με ποσοστό εισπράξεων που ήταν το υψηλότερο στην ιστορία του Ιράκ.

Ο αλ Γκουράϊρι είπε σε μια ομιλία που εκφώνησε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου για το τέλος της περιόδου εμπορίας σιταριού ότι οι ποσότητες της καλλιέργειας σιταριού που διατίθενται στο εμπόριο για το έτος 2023 ανήλθαν σε 5,19 εκατομμύρια τόνους τοπικού σίτου, «το υψηλότερο στην  ιστορία του καλλιέργεια σιταριού στο Ιράκ», τόνισε.

Al Watan News

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ