Απειλες Ζελενσκι σε Πολωνία, Σλοβακία και Ουγγαρία επειδή θα επιβάλλουν μονομερώς απαγορεύσεις σε ουκρανικά προϊόντα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαιρέτισε την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να μην παρατείνει την απαγόρευση εισαγωγής ουκρανικών σιτηρών και την χαρακτήρισε παράδειγμα πραγματική ενότητας και εμπιστοσύνης.

Καθώς η Πολωνία, η Σλοβακία και η Ουγγαρία ανακοίνωσαν αμέσως ότι θα επιβάλλουν μονομερώς απαγορεύσεις, ο Ζελένσκι διαβεβαίωσε ότι αν χώρες που συνορεύουν με την Ουκρανία παραβιάσουν την ευρωπαϊκή νομοθεσία, το Κίεβο «θα απαντήσει πολιτισμένα».

«Είναι σημαντικό τώρα η ευρωπαϊκή ενότητα να λειτουργήσει και σε διμερές επίπεδο. Έτσι ώστε οι γείτονες να στηρίξουν την Ουκρανία σε αυτόν τον πόλεμο», ανέφερε σε ανάρτησή του στην εφαρμογή Telegram, μετά τις συνομιλίες που είχε με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Λίγο νωρίτερα, η Ουγγαρία ανακοίνωσε ότι όχι μόνο θα παρατείνει το εμπάργκο, αλλά θα το επεκτείνει και σε άλλα προϊόντα, πέραν των σιτηρών. «Η Ουγγαρία θα κλείσει τα σύνορά της σε 24 (από 4 μέχρι τώρα) ουκρανικά προϊόντα ώστε να προστατευθούν τα συμφέροντα των αγροτών της», έγραψε στο Facebook ο υπουργός Γεωργίας Ίστβαν Νάγκι.

Στα τέλη Απριλίου οι Βρυξέλλες κατέληξαν σε συμφωνία με πέντε χώρες, την Πολωνία, την Ουγγαρία, τη Σλοβακία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία και τους επιτράπηκε να απαγορεύουν την εισαγωγή τεσσάρων ουκρανικών προϊόντων, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα εμποδίζουν τη διαμετακόμισή τους προς άλλες χώρες.

Το πρωί, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, που διατηρεί τεταμένες σχέσεις με το Κίεβο, υποστήριξε ότι η χώρα του «εξαπατήθηκε». «Σε τελική ανάλυση, εμείς βγάζουμε τα σιτηρά από την Ουκρανία αλλά αυτά δεν φτάνουν στην Αφρική (…) Τα φτωχά παιδιά της Αφρικής δεν μπορούν να πάρουν ούτε ένα κιλό ψωμί. Είναι απάτη!» είπε σε ραδιοφωνική συνέντευξή του ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο κατήγγειλε μια «προπαγάνδα ψεμάτων από τις Βρυξέλλες και το Κίεβο».

Την απόφαση να παρατείνουν μονομερώς το εμπάργκο έλαβαν επίσης η Πολωνία και η Σλοβακία. «Δεν συμφωνούμε με την απόφαση της Κομισιόν και για το συμφέρον των Πολωνών αγροτών και καταναλωτών λαμβάνουμε εθνικά μέτρα», είπε ο εκπρόσωπος της πολωνικής κυβέρνησης Πιοτρ Μίλερ, μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο PAP.

Η Σλοβακία θα συνεχίσει επίσης να απαγορεύει τις εισαγωγές ουκρανικών προϊόντων και μετά τα μεσάνυχτα απόψε, μετέδωσε το τοπικό κανάλι TV Markiza, επικαλούμενο τον υπουργό Γεωργίας Γιόζεφ Μπίρες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ