Επιρρεπείς σε γαστρεντερίτιδα ακόμα και ηπατίτιδα είναι οι κάτοικοι στις πληγείσες περιοχές από την κακοκαιρία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επιρρεπείς σε γαστρεντερίτιδα ακόμα και ηπατίτιδα είναι οι κάτοικοι στις πληγείσες περιοχές από την κακοκαιρία Daniel εξαιτίας της επαφής τους με τα λασπόνερα, σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γκίκα Μαγιορκίνη.

Μιλώντας στην εκπομπή «Χαμογέλα και Πάλι» αναφέρθηκε στους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι πλημμυροπαθείς.

«Οι κάτοικοι εκεί θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί γιατί κυρίως φόβος που έχουμε τώρα είναι οι γαστρεντερίτιδες. Επίσης, από κάποια νερά που μπορεί να έχουν έρθει σε επαφή με αποχετεύσεις ο φόβος είναι οι ηπατίτιδες. Βέβαια, για τη ηπατίτιδα Α οι περισσότεροι έχουν κάνει το εμβόλιο. Για την ηπατίτιδα Ε δεν υπάρχει εμβόλιο.

Δεν υπάρχουν βέβαια κρούσματα προς το παρόν. Τα εξανθήματα μπορεί να οφείλονται σε χημικά που μπορεί να είχε το νερό και σε δερματικά εξανθήματα από μολύνσεις, όπως στρεπτόκοκκο», είπε.

Ο κ. Μαγιορκίνσης εφίστησε την προσοχή των κατοίκων στο νερό τονίζοντας ότι δεν θα πρέπει να το καταναλώσουν αν μυρίζει.

Σε ερώτηση αν υπάρχει πιθανότητα να επιμολυνθεί η τροφική αλυσίδα, ο κ. Μαγιορκίνης είπε πως κάτι τέτοιο είναι δύσκολο να συμβεί γιατί γίνονται έλεγχοι, εκτός και εάν υπάρχουν επιτήδειοι που θέλουν να διοχετεύσουν επικίνδυνα προϊόντα στην αγορά.

«Πρέπει να προσέχουμε από πού αγοράζουμε τι. Τα λαχανικά μπορούμε να τα δούμε για παράδειγμα. Τα ζώα θα ελεγχθούν πριν διοχετευτούν στην αγορά. Δεν φοβόμαστε κάποιο εξωτικό μικρόβιο. Εάν τα νερά έχουν τοξικά μέσα, τότε μπορεί να χρειαστεί χρόνια αλλά τα βιολογικά, εάν φύγει το νερό μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, νεκρώνεται. Το πρόβλημα μπορεί να υπάρξει σε κάποια πηγάδια» επεσήμανε ο κ. Μαγιορκίνης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ