Αλβανία: Τουλάχιστον 600 φυλακισμένοι αποφυλακίζονται με αμνηστία αλλα οχι ο Μπελερης

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συνολικά 600 άτομα έχουν τη δυνατότητα να βγουν από τις φυλακές, ενώ εκατοντάδες άλλοι θα επωφεληθούν από ένα διάλειμμα στη δίκη ή την ποινική έρευνα, χάρη στον νόμο για την «χορήγηση αμνηστίας» που εκπόνησε το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Το σχέδιο αυτού του νόμου, αντίγραφο του οποίου δόθηκε από το A2 CNN, έχει διαβιβαστεί στις Φυλακές, Εισαγγελίες και αρμόδιες ομάδες συμφερόντων και στη συνέχεια θα διαβιβαστεί στη Συνέλευση για έγκριση.

Το προσχέδιο προβλέπει την απαλλαγή από την ποινή φυλάκισης, πρόστιμο ή εναλλακτική, των καταδικασθέντων με τελεσίδικη απόφαση για ήσσονος σημασίας ποινικά αδικήματα, για ποινές που έχουν εκδοθεί έως τις 30 Ιουνίου 2016.

2 62

Έτσι, οι άνδρες που καταδικάζονται σε φυλάκιση έως 3 χρόνια και οι γυναίκες που καταδικάζονται σε φυλάκιση έως και 4 ετών αποκτούν ελευθερία από τη φυλάκιση, ανεξάρτητα από τον χρόνο που απομένει της ποινής τους.

Αποχωρούν από το κελί και οι άνδρες κατάδικοι, μέχρι την έναρξη ισχύος του νόμου, δεν έχουν εκτίσει ποινή κάθειρξης έως 3 έτη και ομοίως οι γυναίκες που δεν έχουν εκτίσει ποινή κάθειρξης έως 4 ετών.

Σύμφωνα με το προσχέδιο, την ελευθερία τους θα απολαμβάνουν ακόμη και γυναίκες κατάδικες που κατά την ημερομηνία έναρξης ισχύος του νόμου είναι ίσες ή άνω των 50 ετών, καθώς και άνδρες ίσο ή άνω των 65 ετών. Αλλά δεν ωφελείται από αμνηστία κάθε κατάδικος που πληροί αυτά τα χρονικά κριτήρια.

Εξαιρείται η περίπτωση του Φρέντη Μπελέρη

3 23

Στο άρθρο 4 του νομοσχεδίου παρατίθενται τα απαγορευτικά κριτήρια, τα οποία αποκλείουν από το ευεργέτημα όλους τους καταδικασθέντες για σοβαρά εγκλήματα, συμπεριλαμβανομένων των φόνων, της τρομοκρατίας ή των σεξουαλικών εγκλημάτων.

Εξαιρούνται επίσης καταδικασθέντες ή υπό διερεύνηση για εκλογικά αδικήματα, για τυχερά παιχνίδια, καθώς και άτομα που έχουν κρυφτεί από τη δικαιοσύνη.

Αφού περάσει από τη Βουλή, όπου απαιτεί 84 ψήφους υπέρ, ο νόμος «χορήγησης αμνηστίας» αναμένεται να αρχίσει να ισχύει 15 ημέρες μετά τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, γράφει το αλβανικό δημοσίευμα.

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ