Το φάντασμα της Μπακνανά

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η περιοχή Κυνοσάργους στον Νέο Κόσμο είναι το ένα από επτά κοινοτικά διαμερίσματα του δήμου Αθηνών, βρίσκεται εκτός του ιστορικού κέντρου και μπορούμε άνετα να την χαρακτηρίσουμε στα δημοτικά πλαίσια πάντα σαν παραμεθόριο, ως τέτοια λοιπόν δεν απολαμβάνει την φροντίδα των δημοτικών αρχόντων της πόλης μας, που δίνουν βάρος στο κέντρο. Βεβαία δεν πρέπει να έχουμε παράπονο, μια και απολαμβάνουμε πλήρη απουσία εγγύτητας και διαλόγου του Δήμου με τους κατοίκους, προβλήματα με την καθαριότητα και την οργάνωση των σχολικών κτιρίων, κανένα προγραμματισμό για ανάπλαση των γειτονιών και η κοινωνική πρόνοια σε στάδιο εξαφάνισης εξαιτίας της δαιδαλώδους γραφειοκρατίας, αφού για να πάρει αυτό που δικαιούται ο κάθε πολίτης, ταλαιπωρείται αφόρητα. Παράλληλα με όλα αυτά υπάρχουν περιοχές που μπορούν και πρέπει να αξιοποιηθούν και όμως παραμένουν ανεκμετάλλευτες.

Τρανό παράδειγμα η περίπτωση του ακινήτου και εγκαταλελειμμένου πλέον κτιρίου και αποθήκης που βρίσκεται στο 2ο διαμέρισμα και περικλείεται από τις οδούς Μπακνανά – Δάβαρη– Σαράντη.

Είναι η αποθήκη ξυλείας που στο παρελθόν είχαν ξεκινήσει διαδικασίες απαλλοτρίωσης (επί δημαρχίας Μπέη), μάλιστα είχαν τοποθετηθεί και οι ανάλογες ταμπέλες, έκτοτε όμως “ακρα του τάφου σιώπη”, μέχρι που απείλησε όλη την γειτονιά, δημιουργώντας τεράστιο πρόβλημα και μόλυνση του αέρα από την φωτιά και τους καπνούς που είχαν πνίξει όλη την περιοχή από την πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει στο εσωτερικό του.

Σήμερα δεν είναι τίποτε άλλο από ένα άδειο κουφάρι, που οι μονοί κάτοικοι του είναι τα τρωκτικά, τα οποία συχνά – πυκνά γίνονται ανεπιθύμητοι επισκέπτες στα σπίτια των πολιτών.

Κι όμως αν υπήρχε η κατάλληλη βούληση από την δημοτική αρχή, αυτό το σημερινό φάντασμα της Μπανάνα, κάλλιστα μπορούσε να γίνει κόσμημα, που να το απολαμβάνει όλη η γειτονιά και να έχει και οικονομικό όφελος και ο δήμος της Αθήνας. Πως μπορεί να γίνει αυτό;

Ο Νέος Κόσμος έχει αθλητικούς συλλόγους όπως το ¨ΘΡΙΑΜΒΟ, ΠΡΩΤΕΑ, ΠΗΓΑΣΟ¨ οι οποίοι χρειάζονται το δικό τους σπίτι. Στο ακίνητο του “Στασινόπουλου” μπορεί να δημιουργηθεί ένα κλειστό γήπεδο μπάσκετ και όχι μόνο, μια και ο δήμος θα μπορεί να το χρησιμοποιεί για συναυλίες, εκθέσεις και άλλου είδους εκδηλώσεις, που θα του αποφέρουν οικονομικό όφελος, και θα αναβαθμίσουν και πολιτιστικά – αθλητικα αυτό το μέρος του Νέου Κόσμου. Επίσης δίνεται η δυνατότητα δημιουργίας πλατείας με χώρους πρασίνου και ενός δημοτικού αναψυκτηρίου, το οποίο είναι βέβαιο ότι θα γίνει τόπος συνάντησης και ανακούφισης των πολιτών.

image
Ο Γιώργος Βενετσάνος

Αν σε όλα τα παραπάνω συνδυαστούν και υδάτινα στοιχεία στην πλατεία που θα δημιουργηθεί, τότε θα υπάρχει ακόμη ένα πλεονέκτημα, η δημιουργία τοπικού μικροκλίματος με όλα τα θετικά του. Παράλληλα με αυτά, υπάρχει εντός του και ένα οίκημα το οποίο εφόσον διαμορφωθεί κατάλληλα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως χώρος μνήμης, με εκθεσιακό υλικό για τους ιδρυτές αυτής της γειτονιάς, πρόσφυγες Έλληνες και Αρμένιους της Μικράς Ασίας.

Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται η υγειονομική εξυγίανση της περιοχής, ανοίγει το μέρος για τους πολίτες, δίνετε μια νέα δυναμική στην γειτονιά.

Επιτέλους να δώσουμε λύση σε αυτή την εστία μόλυνσης και να αναβαθμίσουμε την ποιότητα της ζωής την δική μας και των παιδιών μας.

Βενετσάνος Γιώργος
Υποψήφιος στο 2ο Κοινοτικό Διαμέρισμα Αθήνας
Με το συνδυασμό “Ανοιχτή Πόλη” του Κώστα Ζαχαριάδη

ΔΗΜΟΦΙΛΗ