Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εταίρος στην παραγωγή μαχητικών αεροσκαφών νέας γενιάς

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα επιβεβαίωσαν επίσημα την πρόθεσή τους να συμμετάσχουν στην ανάπτυξη του σχεδίου αεροσκαφών KF-21, καθώς εστάλη επίσημη επιστολή στο Γραφείο Εθνικής Ασφάλειας στη Νότια Κορέα.

Η ανακοίνωση αυτή έρχεται στο πλαίσιο της στενής συνεργασίας μεταξύ Νότιας Κορέας και Ινδονησίας στο έργο ανάπτυξης αεροσκαφών KF-21, καθώς η συνεργασία αυτή θεωρείται συνέχεια των οικονομικών και στρατιωτικών συμφωνιών που συνήφθησαν κατά την επίσκεψη του Προέδρου Γιον Σουκ-Γιολ στα Εμιράτα, αρχές του τρέχοντος έτους.

Σύμφωνα με κορεατικά μέσα ενημέρωσης, το Προεδρικό Γραφείο της Κορέας και το Υπουργείο Εξωτερικών ανέφεραν την Πέμπτη, 14 Σεπτεμβρίου, ότι η «Tawazon» είχε στείλει επιστολή στο Γραφείο Εθνικής Ασφάλειας της Νότιας Κορέας εκ μέρους του Γενικού Γραμματέα στις 4 Σεπτεμβρίου 2023. Η επιστολή περιλαμβάνει πρόταση συνεργασίας στο έργο «KF-21» με τη Νότια Κορέα.

Οι πληροφορίες ανέφεραν ότι τα ΗΑΕ έχουν εκφράσει την προθυμία τους να πληρώσουν τα χρέη της Ινδονησίας που σχετίζονται με το έργο, γεγονός που ενισχύει τις πιθανότητες επιτάχυνσης της προόδου του έργου.

Όσον αφορά την κατανομή του κόστους του έργου, η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας αναλαμβάνει το 60% της χρηματοδότησης, ενώ το υπόλοιπο κατανέμεται εξίσου μεταξύ της Ινδονησίας και της Κορεάτικης Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας (KAΒ) με 20% έκαστη.

Παρόλα αυτά, είναι αξιοσημείωτο ότι η Ινδονησία έχει πληρώσει μόνο το 17% του μεριδίου της μέχρι στιγμής.

Αντίστοιχα, το αεροσκάφος KF-21 θα γίνει υποψήφιο για αντικατάσταση των αεροσκαφών F-16 των ΗΑΕ, επιπλέον των 80 αεροσκαφών Rafale που έχουν ήδη παραγγελθεί.

Το μαχητικό αεροσκάφος KF-21

Το μαχητικό έργο KF-21 ξεκίνησε το 2015, με κόστος 7,09 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ. Το αεροπλάνο αναπτύχθηκε χρησιμοποιώντας τοπική τεχνολογία και παρόλο που περίπου το 65% των εξαρτημάτων του παράγονται τοπικά, ο κινητήρας, που θεωρείται ένα από τα κύρια μέρη του αεροπλάνου, θα εισαχθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς το αεροπλάνο χρησιμοποιεί δύο κινητήρες που παράγονται από την General Electric.

Το KF-21 ανήκει στην κατηγορία των μεσαίων και ισχυρών μαχητικών αεροσκαφών και έχει κάποιες δυνατότητες να κρύβεται από τα ραντάρ όπως τα αεροσκάφη πέμπτης γενιάς, και αυτό το κάνει κοντά στο να είναι αεροσκάφος stealth.

Το KF-21 είναι το πρώτο μαχητικό του είδους του που κατασκευάστηκε σε ασιατική χώρα. Αναπτύχθηκε ως μια μεταβατική λύση και θα μπορούσε επίσης να αναπτυχθεί στο μέλλον για να γίνει πιο κρυφό στα επόμενα σχέδια. Το KF-21 είναι ένας σοβαρός ανταγωνιστής μαχητικών όπως τα F-16, F-18, Gripen F-39 και άλλα σύγχρονα μαχητικά.

Από την άλλη, το KF-21 μπορεί να μην ξεπερνά τα αμερικανικά F-35 ή F-22, αλλά μπορεί να ξεπεράσει τα Eurofighter Typhoon και Rafale, χάρη στις τροποποιήσεις πέμπτης γενιάς που έχουν γίνει.

Το μαχητικό διακρίνεται για τις υψηλές του ικανότητες σε ελιγμούς και αερομαχίες, διαθέτει επίσης προηγμένες τεχνολογίες όπως ανιχνευτή υπέρυθρων στόχων και ηλεκτρονικό ραντάρ που χρησιμοποιεί προηγμένη τεχνολογία «ISA», η οποία αναπτύχθηκε από την τοπική εταιρεία συστημάτων «Hanwha», η οποία το καθιστά ικανό να κρύβεται από τα ραντάρ. Το αεροπλάνο είναι επίσης εξοπλισμένο με αυτόματο σύστημα αποφυγής σύγκρουσης.

Το KF-21 αναμένεται να φέρει πυραύλους κρουζ, κατευθυνόμενες βόμβες ακριβείας και πυραύλους αέρος-αέρος μεγάλου βεληνεκούς και θα είναι διαλειτουργικό με αμερικανικούς και ευρωπαϊκούς πυραύλους, όπως οι AIM-9 Sidewinder και AIM. -120 Amram ” και “Metur”.

Τον περασμένο Ιανουάριο, η Νότια Κορέα πέτυχε ένα σημαντικό επίτευγμα αφού το αεροπλάνο KF-21 έσπασε το φράγμα του ήχου, και έγινε η όγδοη χώρα στον κόσμο που παρήγαγε υπερηχητικό μαχητικό.

 Σήμερα, η Νότια Κορέα δοκίμασε με επιτυχία δύο πρωτότυπα του τοπικού της μαχητικού KF-21 και η δοκιμή περιελάμβανε την εκτόξευση του πυραύλου αέρος-αέρος μεσαίου βεληνεκούς Metor. Το επίτευγμα αυτό θεωρείται ενίσχυση της θέσης της Σεούλ στην περιοχή και απειλή για τις γειτονικές χώρες, ενώ αποτελεί επίσης εξαιρετικό επίτευγμα για την αμυντική βιομηχανία της Κορέας.

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ