Ουκρανικό μη επανδρωμένο σκάφος χτύπησε ρωσική κορβέτα στη Μαύρη Θάλασσα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Την Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου, ένα μη επανδρωμένο σκάφος του ουκρανικού πολεμικού ναυτικού επιτέθηκε και χτύπησε τη ρωσική κορβέτα ‘Samum’.

Σύμφωνα με τις πηγές του ουκρανικού στρατού, το θαλάσσιο drone του SBU «Morsʹkyy Malyuk» χτύπησε το πυραυλικό πλοίο «Samum» κοντά στην είσοδο του κόλπου της Σεβαστούπολης.

Το «Malyuk» χτύπησε στο πίσω δεξιό μέρος του πλοίου, προκαλώντας σημαντικές ζημιές, με αποτέλεσμα το πλοίο να χάσει ταχύτητα.

Πηγές υποστηρίζουν ότι οι Ρώσοι αναγκάστηκαν να ρυμουλκήσουν το «Samum» για επισκευές «με μεγάλη επένδυση στην πρύμνη και ρολό στη δεξιά πλευρά».

Για αυτήν την επίθεση, η Υπηρεσία Ασφάλειας της Ουκρανίας -SBU χρησιμοποίησε ένα πειραματικό μοντέλο θαλάσσιου drone, το οποίο είναι ικανό να λειτουργεί σε καταιγίδα, κρύβεται από την ανίχνευση πίσω από υψηλά κύματα. Κατά την ειδική επιχείρηση το ύψος των κυμάτων έφταναν τα 1,5 – 2 μ.

Εξάλλου, στις 14 Σεπτεμβρίου, το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας ανέφερε την προσπάθεια των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας να επιτεθούν στην κορβέτα Samum με ένα μη επανδρωμένο σκάφος στις 14 Σεπτεμβρίου. Οι Ρώσοι είπαν ότι η επίθεση ήταν «ανεπιτυχής».

Τον Αύγουστο, ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας,  Βασίλ Μαλιούκ, δήλωσε ότι η παραγωγή θαλάσσιων επιφανειακών drones, τα οποία η Ουκρανία χρησιμοποίησε επιτυχώς για να επιτεθεί στη γέφυρα της Κριμαίας και σε ρωσικά πλοία, κατασκευάστηκε στο έδαφος της χώρας σε ένα από τα υπόγεια εργοστάσια.

Τα θαλάσσια drones που κατέστρεψαν τη γέφυρα της Κριμαίας τον Ιούλιο του 2023 ονομάστηκαν «Morsʹkyy Malyuk», γράφει η ουκρανική Pravda.

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ