Μυστηριώδης συνάντηση υψηλού επιπέδου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας στη Μάλτα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν και ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι συναντήθηκαν στη Μάλτα. Δεν δόθηκαν λεπτομέρειες για το περιεχόμενο της συνάντησης από τις δύο χώρες.

Οι ΗΠΑ και η Κίνα πραγματοποίησαν συνάντηση υψηλού επιπέδου σε μια περίοδο που προσπαθούν να σταθεροποιήσουν τις προβληματικές σχέσεις.

Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στον Τύπο ότι ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν και ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι συναντήθηκαν στη Μάλτα , αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες για το περιεχόμενο της συνάντησης.

Η συνάντηση μεταξύ Σάλιβαν και Γουάνγκ καταγράφηκε ως η τελευταία σε μια σειρά συναντήσεων υψηλού επιπέδου που θα μπορούσαν να ανοίξουν το δρόμο για τη συνάντηση μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί αργότερα φέτος.

Ο Σάλιβαν συναντήθηκε για τελευταία φορά με τον Γουάνγκ στη Βιέννη, την πρωτεύουσα της Αυστρίας, τον περασμένο Μάιο.

Θεωρείται ότι η πιο κοντινή σύνοδος κορυφής όπου θα συναντηθούν ο Σι και ο Μπάιντεν είναι η Σύνοδος Κορυφής Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC), η οποία θα διεξαχθεί στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνια των ΗΠΑ τον Νοέμβριο.

Ο Μπάιντεν και ο Σι συναντήθηκαν για τελευταία φορά στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των Ηγετών της G20 που πραγματοποιήθηκε στο νησί Μπαλί της Ινδονησίας το 2022.

Σύμφωνα με την Malta Today, με ανάρτηση σχετικά με τη συνάντηση στο Twitter, ο πρωθυπουργός της Μάλτας Ρόμπερτ Αμπέλα είπε ότι μίλησε επίσης με τον Τζέικ Σάλιβαν.

«Υπογράμμισα τη σημασία της παγκόσμιας ειρήνης ως θεμελιώδους προϋπόθεσης για την ποιότητα ζωής του λαού μας. Όταν κληθεί όπως αυτές τις προηγούμενες μέρες, η χώρα μας θα συνεχίσει να δίνει το μέρος της», έγραψε ο Αμπέλα.

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ