Εμπλοκή και της ΕΥΠ στις έρευνες για τα αίτια του τροχαίου που κόστισε τη ζωη σε πέντε Έλληνες στη Λιβυη

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ισχυρό παραμένει το σοκ του τραγικού τροχαίου δυστυχήματος που συνέβη χθες το μεσημέρι στη Βεγγάζη, στο οποίο έχασαν τη ζωή τους πέντε μέλη της ανθρωπιστικής αποστολής στη Λιβύη, με τα ερωτήματα που έχουν προκύψει γύρω από τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη, να είναι πολλά και αναπάντητα.

Οι ελληνικές Αρχές έχουν δώσει μεν μία πρώτη εικόνα για το πολύνεκρο τροχαίο, ωστόσο μια «καθαρότερη» εικόνα θα έχουμε, ενδεχομένως, μόνο όταν ολοκληρωθούν οι έρευνες των λιβυκών Αρχών. Στο μεταξύ, έχουν ήδη ξεκινήσει οι καταθέσεις αναφορικά με την ανείπωτη αυτή τραγωδία, οι οποίες, σύμφωνα με τις ελληνικές Αρχές, γίνονται από αυτόπτες μάρτυρες του θανατηφόρου τροχαίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το κεντρικό δελτίο του OPEN, ένας εκ των τραυματιών ανέφερε ότι ένα από τα δύο στρατιωτικά οχήματα που τούς συνόδευαν κάποια στιγμή αύξησε ταχύτητα, το έχασαν από το οπτικό τους πεδίο και λίγα λεπτά αργότερα έγινε η σύγκρουση. Ωστόσο, από άλλους τραυματίες που ερωτήθηκαν αυτό δεν επιβεβαιώνεται ακόμη.

Από την πλευρά τους, ανώτατες στρατιωτικές πηγές λένε ότι είχε γίνει εκτίμηση του περιβάλλοντος ασφαλείας από τις διπλωματικές Αρχές που βρίσκονται στη Βεγγάζη και οι λιβυκές Αρχές είχαν εγγυηθεί την ασφάλεια της ελληνικής αποστολής.

Όταν προσγειώθηκε το αεροσκάφος και αποβιβάστηκαν τα μέλη της αποστολής, συνοδεύτηκαν από δύο στρατιωτικά οχήματα που επέβαιναν ένοπλοι -οι οποίοι είχαν σταλεί από τον στρατάρχη Χαφτάρ, ο οποίος είχε εγγυηθεί την ασφάλεια της αποστολής. Οι ίδιες στρατιωτικές πηγές λένε πως η σύγκρουση με το αγροτικό όχημα έγινε στην περιοχή Ναράουα, πάνω σε στροφή, από την αριστερή πλευρά και στο ύψος του οδηγού.

Την ίδια ώρα, οι 13 πολυτραυματίες και πολυκαταγματίες που ανασύρθηκαν ζωντανοί από το λεωφορείο, επέστρεψαν στην Ελλάδα και νοσηλεύονται σε στρατιωτικά νοσοκομεία της χώρας, ενώ ένας τραυματίας έχει παραμείνει στη Βεγγάζη, καθώς λόγω της κατάστασής του δεν έχει καταστεί ακόμη δυνατόν να επιστρέψει. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, κανενός η ζωή δεν διατρέχει κίνδυνο, ωστόσο, όλοι τους φέρουν πολύ βαριά κατάγματα και κάποιοι από αυτούς υποβλήθηκαν σήμερα σε χειρουργικές επεμβάσεις.

Μέχρι στιγμής, το σενάριο αποστολής κλιμακίου από την Ελλάδα στη Λιβύη δεν εξετάζεται, γιατί, όπως μεταφέρουν κυβερνητικές πηγές, όλα συγκλίνουν στο ότι πρόκειται για τροχαίο. Υπάρχει, ωστόσο, ένα σενάριο που λέει πως μπορεί κάποιο από τα τζιπ να κουβαλούσε μεγάλες ποσότητες καυσίμων και ίσως για αυτόν τον λόγο να προκλήθηκε η μεγάλη φωτιά.

Λόγοι εθνικής ασφάλειας επιβάλλουν την εμπλοκή της ΕΥΠ στις έρευνες

Στην έρευνα για να διερευνηθούν τα αίτια που οδήγησαν στο τραγικό τροχαίο δυστύχημα στη Λιβύη, το οποίο στοίχισε τη ζωή σε τρία στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων -ένα μέλος του ΕΤΑ, μία νοσηλεύτρια της Πολεμικής Αεροπορίας και μία νοσηλεύτρια του Πολεμικού Ναυτικού- και σε δύο διερμηνείς, έχει εμπλακεί επίσημα και η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ).

Σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, η ΕΥΠ εμπλέκεται στις έρευνες για το θανατηφόρο τροχαίο στη Λιβύη καθώς συντρέχουν λόγοι εθνικής ασφάλειας. Είναι υποχρεωμένη από τον ρόλο της να διαπιστώσει αν πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση, δολιοφθορά ή για κάποιου είδους επίθεση.

Οι εικόνες από τον τόπο του δυστυχήματος δείχνουν ένα ολοσχερώς καμένο λεωφορείο, στο οποίο επέβαινε η ελληνική αποστολή, όπου μία απλή σύγκρουση με άλλο όχημα θα ήταν δύσκολο να έχει αυτό το αποτέλεσμα. Ωστόσο, σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, η ΕΥΠ έχει πληροφορίες από πηγές στη Λιβύη, οι οποίες αναφέρουν πως το όχημα τύπου τζιπ που συγκρούστηκε με το λεωφορείο της ελληνικής αποστολής είχε «πειραγμένο» ντεπόζιτο, το οποίο χωρούσε 200 λίτρα καυσίμων.

Γι’ αυτόν τον λόγο τυλίχθηκε στις φλόγες τόσο το μεγάλο λεωφορείο, όσο και το τζιπ που επέβαινε η οικογένεια από τη Λιβύη. Η έρευνα της ΕΥΠ θα ολοκληρωθεί όταν εξακριβωθούν και τα στοιχεία των ατόμων που επέβαιναν στο τζιπ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ