Έλληνες νομικοί που ήρθαν στην Αλβανία: «Η φυλάκιση Μπελέρη είναι αυθαίρετη» (Αλβανικό Δημοσίευμα)

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Να συνοδεύεται από την αστυνομία και να ορκιστεί δήμαρχος Χιμάρας». Αυτό ήταν το μήνυμα των Ελλήνων νομικών σήμερα για την υπόθεση του Φρέντη Μπελέρη.

Με σκληρή γλώσσα, με στόχο τον Πρωθυπουργό Ράμα, ο πρόεδρος της Συνέλευσης των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, Δημήτρης Βερβεσός, και ο Πρόεδρος των Δικηγόρων

Χωρίς Σύνορα, Πάτρικ Χένι, απευθύνθηκαν στον Πρωθυπουργό Ράμα λέγοντας ότι ο Μπελέρης θα πρέπει να ορκιστεί κρίνοντας ότι μια τέτοια ποινή εναντίον τους είναι υπερβολική.

Οι Έλληνες δικηγόροι δήλωσαν ότι παραβιάζεται η σύμβαση για τα ανθρώπινα δικαιώματα και ότι το μέτρο είναι αυθαίρετο. Σύμφωνα με αυτούς, το μέτρο αποσκοπεί στην αποτροπή της άσκησης της λαϊκής εντολής.

«Ο Αλβανός πρωθυπουργός πρέπει να δώσει την απαραίτητη εξουσιοδότηση στους υφισταμένους του, δηλαδή στον Διευθυντή του Ιδρύματος Εκτέλεσης Ποινικών Ποινών των φυλακών Δυρραχίου ή της Γενικής Διεύθυνσης Φυλακών, επιτρέποντάς τους να διευκολύνουν τη μεταφορά του Μπελέρη στη Χειμάρρα, συνοδευόμενοι από αστυνομικούς , προκειμένου να ορκιστεί», ανέφεραν οι δικηγόροι.

Ολόκληρη η δήλωση:

Στην υπόθεση Μπελέρη, έχουμε επανειλημμένες παραβιάσεις του Άρθρου 3 του Πρωτοκόλλου αριθ. 1 που ισχύει τόσο για τις εθνικές όσο και για τις τοπικές εκλογές.

Πιο συγκεκριμένα, το δικαίωμα στις ελεύθερες εκλογές συνιστά θεμελιώδη αρχή και είναι ουσιαστικό για τη θέσπιση και τη διατήρηση των θεμελίων μιας αληθινής δημοκρατίας που διέπεται από το κράτος δικαίου.

Το  Άρθρο 3 του Πρωτοκόλλου αριθ. 1 δίνει σε ένα άτομο το δικαίωμα να είναι υποψήφιος στις εκλογές και, εάν εκλεγεί, το δικαίωμα να ασκήσει αποτελεσματικά την εντολή του.

Στην περίπτωση του Μπελέρη, το δικαίωμα να ασκήσει αποτελεσματικά την εντολή του παραβιάστηκε λόγω του μέτρου της κράτησης.

 Η δουλειά ενός εκλεγμένου αντιπροσώπου είναι να εκπροσωπεί το εκλογικό του σώμα, να εφιστά την προσοχή στις ανησυχίες του και να προστατεύει τα συμφέροντά του. Ακόμη περισσότερο, αυτό ισχύει, εάν οι κατηγορίες είναι εναντίον αυτού του εκπροσώπου.

Το μέτρο κράτησης που επιβλήθηκε στον Μπελέρη τόσο από το Πρωτοδικείο της Αυλώνας όσο και από τα δικαστήρια του Ειδικού Δικαστηρίου Τιράνων είναι εξαιρετικά αυστηρό, αν όχι αυθαίρετο, διότι το επίμαχο μέτρο αποσκοπεί να εμποδίσει τον προσφεύγοντα να ασκήσει την εντολή του ως προέδρου εκλεγμένου στη Χειμάρρα.

Η αλβανική κυβέρνηση υποχρεούται να εξετάσει λιγότερο σκληρά μέτρα για την προστασία του δικαιώματος του Μπελέρη να ασκεί τα καθήκοντά του ως εκλεγμένος δήμαρχος του Δήμου Χειμάρρας. Κατά συνέπεια, υπάρχει παραβίαση του άρθρου 3 του Πρωτοκόλλου αριθ. 1.

Β. Παραβίαση του άρθρου 10 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Η απαγόρευση του Μπελέρη, καθώς και η αυθαίρετη άρνηση των αλβανικών δικαστηρίων να του επιτρέψουν να συμμετάσχει στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και να ασκήσει τα καθήκοντά του, παραβιάζει το δικαίωμά του στην πολιτική έκφραση.

Αυτό συμβαίνει γιατί του στερεί τη δυνατότητα να εκπροσωπεί αποτελεσματικά τους ψηφοφόρους του και έρχεται σε αντίθεση με την ακεραιότητα και την αποτελεσματικότητα της εκλογικής διαδικασίας της 14ης Μαΐου 2023, υπονομεύοντας [τελικά]  τον στόχο του, δηλαδή η ταύτιση και η υλοποίηση της βούλησης του λαού. Ως αποτέλεσμα, υπάρχει παραβίαση του άρθρου 10 της Σύμβασης.

Γ. Παραβίαση του άρθρου 6 § 2 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Τα επανειλημμένα σχόλια και παρατηρήσεις του Πρωθυπουργού, η μονόπλευρη αρνητική του εκτίμηση για την υπόθεση Μπελέρη και η χρήση ωμής και απρόσεκτης γλώσσας επηρεάζουν την κοινή γνώμη για την ενοχή του Μπελέρη και προδικάζουν τη μελλοντική απόφαση του Δικαστηρίου.

 Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού Έντι Ράμα ξεπέρασαν μια απλή διαφωνία με έναν πολιτικό αντίπαλο. Δημιουργείται η εντύπωση ότι ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη σύλληψη και τη συνέχιση της κράτησης του Μπελέρη. Ο Πρωθυπουργός ενσαρκώνει, κατ’ εξοχή, την πολιτική αρχή που είναι υπεύθυνη για την οργάνωση και την εύρυθμη λειτουργία της δικαιοσύνης στην Αλβανία. Θα έπρεπε να ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός για να μην πει τίποτα που θα μπορούσε να δώσει την εντύπωση ότι ήθελε να επηρεάσει την έκβαση της διαδικασίας που εκκρεμούσε ενώπιον του Δικαστηρίου.

Παραβίαση της αρχής της αναλογικότητας

Η αρχή της αναλογικότητας απαιτεί να υπάρχει εύλογη σχέση μεταξύ ενός συγκεκριμένου στόχου που πρέπει να επιτευχθεί και των μέσων που χρησιμοποιούνται για την επίτευξη αυτού του στόχου. Η κράτηση του Μπελέρη για περισσότερους από 4 μήνες για υποτιθέμενη παραβίαση του εκλογικού νόμου ύψους 300 ευρώ είναι σαφώς ένα δυσανάλογο μέτρο. Οποιοσδήποτε περιορισμός δικαιωμάτων που επιβάλλεται σε ένα άτομο πρέπει να εξυπηρετεί θεμιτό σκοπό και να σέβεται την αρχή της αναλογικότητας

Ο Έντι Ράμα να επιτρέψει στον Μπέλερη να ορκιστεί ως εκλεγμένος πρόεδρος

Ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα έχει επανειλημμένα ισχυριστεί ότι «ανεξάρτητες δικαστικές αρχές» εμποδίζουν τον Μπέλερη να βγει από τη φυλακή για να ορκιστεί ως δήμαρχος της Χιμάρας. Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει δικαστική απόφαση που να απαγορεύει στον Μπελέρη να ορκιστεί. Αντίθετα, στην υπ’ αριθμόν 226 απόφαση της 26ης Ιουνίου 2023 του Ειδικού Πρωτοδικείου Διαφθοράς και Οργανωμένου Εγκλήματος, που εξέτασε το αίτημά μου για άδεια ορκωμοσίας ως δήμαρχος, αναφέρεται ρητά ότι:

«Το δικαστήριο διαπιστώνει ότι… δεν είναι η αρμόδια αρχή και ότι στερείται δικαιοδοσίας να αποφασίσει για την έγκριση της άδειας που ζήτησε το υπό έρευνα άτομο».

Αρμόδιες αρχές για τη χορήγηση της άδειας αυτής είναι (α) ο Διευθυντής του Ιδρύματος Εκτέλεσης Ποινικών Ποινών, όπου διαμένει σήμερα και (β) η Γενική Διεύθυνση Φυλακών. Οι οντότητες αυτές είναι απλές διοικητικές μονάδες και όχι «ανεξάρτητες δικαστικές αρχές».

Ο Αλβανός Πρωθυπουργός πρέπει να δώσει την απαραίτητη εξουσιοδότηση στους υφισταμένους του, δηλαδή στον Διευθυντή του Ιδρύματος Εκτέλεσης Ποινικών Ποινών των φυλακών Δυρραχίου ή της Γενικής Διεύθυνσης Φυλακών, επιτρέποντάς τους να διευκολύνουν τη μεταφορά του Μπελέρη στη Χιμάρα, συνοδευόμενοι από αστυνομικούς, προκειμένου να ορκιστεί.

Απορρίφθηκε πάλι αίτημα για αποφυλάκιση

Παρουσία του Έλληνα πρέσβη στα Τίρανα και των δικηγόρων που ήρθαν από την Αθήνα για την υπόθεση αυτή, το Εφετείο απέρριψε το 6ο κατά σειρά αίτημα αποφυλάκισης του Φρέντη Μπελέρη. Η παρουσία του Έλληνα διπλωμάτη και της ομάδας ξένων δικηγόρων στο Δικαστήριο αντιμετωπίστηκε με διαμαρτυρίες Αλβανών πολιτών.

Ο Φρέντη Μπελέρης συνελήφθη  στις εγκαταστάσεις ενός εστιατορίου στη Χειμάρρα, μόλις 2 ημέρες πριν από τις τοπικές εκλογές της 14ης Μαΐου, αφού συνελήφθη με τον συνάδελφό του Παντελή Κοκαβέσι να αγοράζουν ψήφους.

Ο Μπελέρης δεν μπόρεσε να αναλάβει καθήκοντα, καθώς οι δικαστικές αρχές δεν του έδωσαν άδεια να ορκιστεί. Στα θέματα του εμπλέκεται και η ελληνική κυβέρνηση, η οποία χαρακτηρίζει τη σύλληψή του παράνομη και πολιτική.

Shqiptarja

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ