Ουδείς πρωθυπουργός δικαιούται να εγκαταλείψει την Κύπρο στο «σπιτι τηςΤουρκίας»

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Με την ευκαιρία της συνάντησης, σήμερα 20/9/2023, του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Ισλαμιστή Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας, στην ΝΥ, στο «Σπίτι της Τουρκίας»

Ο Πρωθυπουργός σήμερα, 20/9/2023, στο «Σπίτι της Τουρκίας», έρχεται αντιμέτωπος με τους τούρκο-ισλαμικούς σχεδιασμούς της ισλαμικής κυβέρνησης της Άγκυρας.

Ο Πρωθυπουργός δήλωσε προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν θα τεθούν στο τραπέζι θέματα ελληνικής κυριαρχίας.

Ωφείλουμε να γνωρίζουμε ότι σε περίπτωση μειώσεως του ελληνικού θαλασσίου χώρου στο Αιγαίο και την ΝΑ Μεσόγειο παραμονεύει ο κίνδυνος της «Φινλανδοποιήσεως» της Ελλάδος (Μάζης 2011) εν σχέσει προς την Τουρκία. Δηλαδή, πολιτικός κ διπλωματικός έλεγχος και κανένα βήμα χωρίς την έγκριση της Άγκυρας.

Οι διεθνείς ενεργειακές ισορροπίες ευνοούν την Ελλάδα, καθώς η Δύση είναι επιφυλακτική για την ουσιαστική της εξάρτηση από τα ρωσικά, ιρανικά και αραβο-ισλαμικά ενεργειακά αποθέματα που θα διακινούνται μέσω Τουρκίας.

Η επιφυλακτικότητα αυτή εκφράστηκε στην τελευταία Σύνοδο των G20, στην Ινδία, παρούσης της Τουρκίας, η οποία δια του Προέδρου της δήλωσε (εκνευρισμένα) σε δημοσιογράφους, με την λήξη της Συνόδου, ότι «δεν νοείται ενεργειακός δρόμος που να μη περνά από την Τουρκία!!!».

Δυστυχώς για αυτόν όλοι οι προτεινόμενοι ενεργειακοί δρόμοι παιρνούν από χώρες που τις θεωρεί (με λόγια κ με πράξεις) εχθρικές, (Ίδετε χάρτη) το Ισραήλ, η Κύπρος κ η Ελλάδα.

​Η Τελευταία προσπαθεί να δείξει, λεκτικά έστω, τις φιλικές του διαθέσεις έναντι των χωρών αυτών (πλην Κύπρου που την τεμάχισε στο βήμα του ΟΗΕ).

Σε αυτά τα πλαίσια ο Πρωθυπουργός θα του δώσει την ευκαιρία να παρουσιάσει τις προθέσεις του για την Ελλάδα και την Δύση. Θα είναι ολέθριο λάθος να μείνει η Κύπρος εκτός! Γιατί, ελληνική κυριαρχία, βάσει της UNCLOS 1982, στα πλαίσια του ΔΔ, στο Αιγαίο κ την ΝΑ Μεσόγειο δεν νοείται. Και αυτήν την παραδοχή, δεν έχει την πολυτέλεια να την παραβεί κανένας Έλληνας Πρωθυπουργός!

IMG 3713

Ζηκόπουλος Ευστράτιος

Msc Γεωπολιτικής στο ΕΚΠΑ,

Υπ. Δρ Γεωπολιτικής ΕΚΠΑ

Αθήνα, 20/9/2023

ΔΗΜΟΦΙΛΗ