Καμπανάκι για τον ουρανοξύστη στο Ελληνικό και τον κίνδυνο που διατρέχει από σεισμούς

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε  ανάρτησή του στο Facebook, ο σεισμολόγος, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, εξέφρασε την ανησυχία του, για τον κίνδυνο από σεισμούς που διατρέχει ο ουρανοξύστης ύψους 205 μέτρων,  στο Ελληνικό:

Ο σεισμικός κίνδυνος για τον ουρανοξύστη στο Ελληνικό.
Ουρανοξύστης ύψους 205 μ ήδη κατασκευάζεται στο Ελληνικό! Απορώ ποιός έδωσε άδεια και τι θα κερδίσει η κοινωνία. Και με αφήνει έκπληκτο η δήλωση εκπροσώπου της κατασευάστριας εταιρίας ότι λαμβάνουν υπόψη την τοπική σεισμικότητα, η οποία στο Ελληνικό είναι χαμηλή.
Δεν είδα να αναφέρεται ότι ο μεγάλος κίνδυνος, για τέτοια πολώροφα κτίρια, προέρχεται από τους σεισμούς ενδιάμεσου βάθους (δηλαδη περίπου από 35 χλμ. έως 80 χμλ) που γίνονται στο ελληνικό σεισμικό τόξο με μεγέθη μεγαλύτερα του 7. Τέτοια κτίρια απειλούνται από τα σεισμικά κύματα περιόδου ενός δευτερόλεπτου γιατί και η ιδιοπερίοδος ταλάντωσης αυτών των κτιρίων είναι ίδια. Οπότε παραμονεύει ο κίνδυνος του συντονισμού.
Οι σεισμοί αυτού του τύπου είναι σπάνιοι αλλά υπαρκτοί. Και η πρόσφατη πλημμύρα στη Θεσσαλία ήταν πολύ σπάνια. Αλλά συνέβη.
Ελπίζω ότι στον αντισεισμικό σχεδιασμό του ουρανοξύστη τελικά οι κατασκευαστές θα λάβουν υπόψη τους μεγάλους σεισμούς ενδιαμέσου βάθους του ελληνικού τόξου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ