Ο Μετ-Αστεριστης

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πολύς λόγος γίνεται για τον νεοεισελθόντα στο πολιτικό γίγνεσθαι κ. Κασσελάκη και για την εν γένει παρουσία του που μονοπωλεί την τρέχουσα επικαιρότητα. Υποκριτής golden boy που ευτελίζει την αριστερά οι μεν, το νέο, το φρέσκο και το σύγχρονο που μεταλλάσσεται στις κοσμογονικές αλλαγές της εποχής και είναι το πρόσωπο της αριστεράς οι δε.

Δε γνωρίζω αν είναι ο Κασσελάκης το μάννα εξ ουρανού που αναμένουν πολλοί μεσιανιστές, αυτό που αντιλαμβάνομαι είναι η επικαιροποίηση των σύνθετων κοινωνικοοικονομικών αλλαγών που ρυθμίζουν τη συνοχή και επιβίωση των κοινωνιών και ως αναπόφευκτο κακό η πολιτική επηρεάζεται από αυτές.

Η ραγδαία είσοδος της τεχνολογίας στις ζωές μας και ο τρόπος που χρησιμοποιείται για την εκπαίδευση, την ενημέρωση και τη ψυχαγωγία, έχει αλλοτριώσει τη μαζικότητα, τις συλλογικότητες και τον πύρινο αυθορμητισμό που διαχωρίζει τον άνθρωπο από μια μηχανή. Οι άλλοτε κοινωνικές διεκδικήσεις διαμέσου των κινηματικών διαδηλώσεων, πλέον περιχαρακώνονται στο πληκτρολόγιο και την εκτόνωση των φωνητικών χορδών αντικατέστησε ο εικονικός ταξικός εχθρός.

Έτσι, λοιπόν, οι λέξεις έχουν χάσει το νόημα, οι ιδέες τη σημειολογία τους και το αποτύπωμα των καιρών αποτιμάται σε μια φτιαχτή εικόνα άνευ ουσίας και εννοιών. Πολιτικά πρόσωπα αναδεικνύονται στον πολιτικό στίβο εν μια νυκτί με τη βοήθεια των social media και την αυτοπροβολή τους σε ό,τι και αν κάνουν στη ζωή τους. Δε μας ενδιαφέρει η πολιτική θέση και η κρυσταλλωμένη κοσμοθεωρία, αλλά το όμορφο image που συνάδει με τους καιρούς. Ό,τι είναι πιασάρικο, αυτό μετράει, σε τι αποσκοπεί περνά απαρατήρητο.

Αυτή η τάση διάβρωσε πλέον και την αριστερά, το τελευταίο προκεχωρημένο φυλάκιο της ανθρώπινης επαναστατικότητας κατά τα λεγόμενα τους. Ως άλλος Χολυγουντιανός αστέρας με ορισμένα βίντεο του αναρτημένα, με ένα βιογραφικό παραμύθι για να βαυκαλίζονται από τη wall street μέχρι τις παρυφές της επαναστατικής κατήχησης και με μια συντροφική ομάδα να τον στηρίζει ξαφνικά, θα καταλάβει ίσως τα ηνία της αξιωματικής αντιπολίτευσης και κανείς δε θα έχει συνειδητοποιήσει τι μέλλει γενέσθαι.

Ο ρόλος που θα διαδραματίσει ο Κασσελάκης θα μας απασχολήσει στο μέλλον αν αναδειχθεί αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης. Το βέβαιο είναι ότι μόνο ήρεμα δε θα είναι τα νερά στα συντροφικά πηγαδάκια, άλλωστε η ιστορία είναι γεμάτη από αλληλοσυντροφικά πολιτικά μαχαιρώματα. Πρωτοκλασάτα και προβεβλημένα στελέχη στηρίζουν αναφανδόν την εκλογή του ενώ άλλα που τάσσονταν υπέρ της κα. Αχτσιόγλου τώρα έκαναν κυβίστηση ολυμπιακών διαστάσεων για να εξασφαλίσουν ευνοϊκή θέση στον εν δυνάμει αρχηγό. Τόση είναι η ακεραιότητα και η ηθική τους. Όπως είπε και ο Τσώρτσιλ, οι εχθροί μου είναι εντός κόμματος και οι αντίπαλοί μου εκτός.

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι τάσεις και ταμπέλες αριστερές και δεξιές δεν υφίστανται. Ο έντονος πραγματισμός, η διάχυτη ανασφάλεια και η αστραπιαία εξέλιξη των συνθηκών, συνηγορούν στην ανάδυση προσωπικοτήτων άγνωστων με τα μέχρι πρότινος κοινά. Κάπως έτσι τελικώς από-πολιτικοποιούνται οι μάζες.

Αναστάσιος Β Κακαράντζας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ