Ράμα: «Εάν ο Μπελέρης είναι ο λόγος η Αλβανία να μην μπει στην ΕΕ το 2030, το έλα να δεις ας γίνει και ας μην μπούμε ποτέ»

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 Συνέντευξη στην εκπομπή Real Story του Sokol Balla παραχώρησε ο Έντι Ράμα στα πλαίσια της ανάληψης των προεδρικών καθηκόντων της Αλβανίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ανάμεσα σε άλλα ο Ράμα αναφέρθηκε και στην υπόθεση Μπελέρη, λέγοντας πως αν αποτελέσει εμπόδιο μέχρι το 2030 για την είσοδο της Αλβανίας στην ΕΕ, τότε ας μην μπουν και ποτέ σε αυτή. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στη ραγδαία αύξηση των τουριστών στην Αλβανία το φετινό καλοκαίρι, λέγοντας πως πρακτικά έχει ισοφαρίσει αναλογικά την Ελλάδα.

Απόσπασμα από τη συνέντευξη:

Δημοσιογράφος: Με την υπόθεση Μπελέρη έχετε εκνευρίσει πολύ τους Έλληνες.

Ράμα: Είμαστε όλοι ίδιοι σε αυτό το σημείο. Έλληνες, Αλβανοί, Ιταλοί, γιατί και οι Αλβανοί θέλουν να πάνε στην Ελλάδα, οι Έλληνες θέλουν επίσης να έρθουν στην Αλβανία, οι Ιταλοί θέλουν να έρθουν στην Αλβανία, οι Αλβανοί θέλουν να πάνε στην Ιταλία, γιατί για εμάς που ζούμε σε αυτό το λεκανοπέδιο, το γρασίδι του γείτονα είναι πάντα καταπράσινο, ενώ το γρασίδι στην αυλή μας είναι προβληματικό. Σε αυτό το σημείο λοιπόν, οι Έλληνες είναι ίδιοι με εμάς, είναι στην ΕΕ, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι διαφορετικοί από εμάς σε όλα τα πράγματα. Απολύτως, το ίδιο είμαστε, mia faca mia razza. Άρα από όλες τις απόψεις δεν υπάρχει τίποτα που να εκπλήσσει, ενώ η Αλβανία ξεπέρασε ουσιαστικά την Ελλάδα όσον αφορά τον τουρισμό, αυτή είναι μια πολύ μεγάλη λέξη που μόνο οι Έλληνες μπορούν να πουν. Λοιπόν, δεν μπορούμε να το πούμε σήμερα γιατί θα ήταν κάτι πολύ προσχηματικό, σε μια εποχή που χρειαζόμαστε ακόμα πολλή δουλειά και αυτό που θέλουμε είναι να είμαστε πρωταθλητές στα Βαλκάνια το 2030. Αλλά εδώ εννοώ ολόκληρη την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, αλλά δεν εννοώ ακόμα την Ελλάδα γιατί για να είμαστε πραγματικά πάνω από την Ελλάδα σε σχέση με τον τουρισμό, θα χρειαστεί πολύ περισσότερος χρόνος και τελικά είναι αλήθεια ότι έχουμε ισοφαρίσει την Ελλάδα στην αναλογία των τουριστών κατά κεφαλήν και αυτό είναι κάτι εξαιρετικό. Αλλά δεν είναι μόνο οι αριθμοί που μιλούν, αλλά και τα αποτελέσματα από αυτούς τους αριθμούς που μας λένε ότι πρέπει να κάνουμε πολύ περισσότερη δουλειά.

Δημοσιογράφος: Οι ευρωπαίοι εκπρόσωποι κήρυξαν το 2030 ως ρεαλιστική ημερομηνία για να γίνει η Αλβανία μέλος της ΕΕ. Υπάρχει όμως πάντα ένα αλλά, η Ελλάδα και η ανησυχία της για το θέμα Μπελέρη.

Ράμα: Μα δεν πιστεύω ότι η ανησυχία της Ελλάδας θα συνεχιστεί μέχρι το 2030 και ότι αυτή η δουλειά θα παραμείνει στον Μπελέρη, αν είναι έτσι, το έλα να δεις ας γίνει και ας μην μπούμε ποτέ στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ναι, δεν πιστεύω ότι αυτό θα παραμείνει εκεί, αυτό είναι ένα θέμα που δεν έχει νόημα. Είχαμε αυτή τη συζήτηση. Η υπόθεση υπόκειται στις νομικές αρχές. Είναι τα όργανα της δικαιοσύνης που θα αποφασίσουν τι θα του συμβεί, δεν είμαστε εμείς. Πιστεύω ότι αν αυτή η δουλειά θα παραμείνει μέχρι τότε, αυτό θα επιβεβαίωνε αυτό που είπα και πριν ότι είμαστε πρακτικά ίδιοι. Πέρα από το χιούμορ, όσον αφορά το 2030, για μένα δεν έχει μεγάλη σημασία αν είμαστε τυπικά ή όχι στην Ε.Ε. Για μένα είναι σημαντικό να γίνουμε μια χώρα με όλες τις παραμέτρους μιας χώρας μέλους της ΕΕ, για εμάς, για τα παιδιά μας, όχι για τις Βρυξέλλες, για το Βερολίνο, για το Παρίσι.

himara.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ