Ανησυχούν έντονα οι επιστήμονες για την εξάπλωση του Κορωνοϊου στην χώρα μας τον χειμώνα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δεν έχουν τέλος οι συνταγογραφήσεις αντιικών φαρμάκων, σε ασθενείς που έχουν κορωνοϊό, σύμφωνα με τον Καθηγητή Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου της Κρήτης και Διευθυντή, της Πνευμονολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ, Νίκο Τζανάκη.

Όπως εξηγεί ο ίδιος, περισσότερα από 400 με 500 σκευάσματα αντιιικών φαρμάκων συνταγογραφούνται καθημερινά το τελευταίο διάστημα, που βοηθούν τους ασθενείς με χρόνια νοσήματα και παράλληλη νόσηση από κορωνοϊό, να αποφεύγουν την εισαγωγή σε νοσοκομείο λόγω επιπλοκών.

Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη ο κορωνοϊός στην Ελλάδα παρουσιάζει πρώιμη αύξηση. Και πλήττει, όπως πάντα, τους περισσότερο ευάλωτους: τους καρδιοπαθείς και τους πνευμονοπαθείς ηλικιωμένους. «Υπάρχει έξαρση πολύ σημαντική. Γράφονται περίπου 400 με 500 συνταγές αντιιικών την ημέρα. Για να γράφονται τόσες, σημαίνει ότι προσβάλλονται πάρα πολλά άτομα μεγάλης ηλικίας με προβλήματα υγείας και συνοδά νοσήματα», τονίζει ο ίδιος μιλώντας στο iatropedia.gr.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός πως τον Αύγουστο -σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία- οι συνταγογραφήσεις των αντιιικών δεν ξεπερνούσαν τις 250 ημερησίως. «Τα νέα δεν είναι καλά για τον χειμώνα», σχολιάζει ο κ. Τζανάκης και εξηγεί: «Εάν τώρα που είναι αρχές φθινοπώρου έχουμε σημαντικό αριθμό εισαγωγών, θα έχουμε προβλήματα τον χειμώνα. Γιατί δεν θα έχουμε μόνο τον κορονοϊό, αλλά θα έχουμε και τη γρίπη και τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό RSV. Δεν αποκλείεται, λοιπόν, να πιεστούν τα νοσοκομεία».

Νέα παραλλαγή Pirola

Ωστόσο, η νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού Pirola,δεν ανησυχεί ιδιαίτερα τους επιστήμονες. Στην χώρα μας, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ εντοπίστηκαν πέντε κρούσματα.

«Παρ’ όλο που έχει 30 μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη – ακίδα, από τα πρώτα report φαίνεται ότι δεν υπάρχει ανησυχία αυξημένης παθογονικότητας. Παρ’ όλα αυτά θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε αν θα επικρατήσει, γιατί και οι υπόλοιπες και οι Kreken και η Eris είναι πολύ μεταδοτικές και προς το παρόν καλά κρατούν», υπογραμμίζει ο κ. Τζανάκης.

Όπως προκύπτει από την έκθεση του ΕΟΔΥ σχετικά με τις ιογενείς λοιμώξεις που δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη, υπάρχει αύξηση της θετικότητας στην Ελλάδα. Ωστόσο, αυτό δεν αποδεικνύεται πλέον μέσω της καταγραφής των κρουσμάτων, αλλά κυρίως μέσω των αυξημένων νοσηλειών και θανάτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ημερήσιες εισαγωγές σε νοσοκομεία ξεπερνούν πλέον τις 100, ενώ την τελευταία εβδομάδα κατέληξαν στον θάνατο 39 ασθενείς.

«Δεν είναι λίγες οι 100 εισαγωγές»

«Δεν είναι λίγες οι 100 εισαγωγές. Είναι αρκετές. Και είναι εισαγωγές συνδεόμενες ΜΕ κορωνοϊό, δεν είναι ΑΠΟ τον κορωνοϊό. Είναι υπερήλικες ή βαριά πάσχοντες με υποκείμενα, δηλαδή “οριακοί” άρρωστοι από πλευράς ισορροπίας της υγείας τους, οι οποίοι με το παραμικρό και με οποιαδήποτε ίωση -πόσο μάλλον με τον κορωνοϊό- παροξύνονται και καταλήγουν στο νοσοκομείο για υποστηρικτική αγωγή κλπ. Δεν είναι λίγοι ούτε οι 39 άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους. Είχαμε “πέσει” σε πολύ χαμηλούς αριθμούς τον Ιούνιο, κάτω και από 10 κάποια στιγμή», τονίζει ο Νίκος Τζανάκης και συμπληρώνει:

«Υπάρχει πράγματι ο κίνδυνος επιβάρυνσης των συστημάτων Υγείας, διότι θα έχουμε τρεις ιώσεις αναπνευστικές πολύ σοβαρές, που στα ηλικιωμένα άτομα με συννοσηρότητες προκαλούν προβλήματα. Επίσης, οι ιώσεις αυτές προκαλούν συχνά επιγενείς λοιμώξεις με κοινά μικρόβια -πνευμονίες και αναπνευστικές λοιμώξεις- οι οποίες μπορεί να είναι επικίνδυνες ακόμη και για την ίδια τη ζωή των ηλικιωμένων. Κάνουν τις λεγόμενες super infections, δηλαδή τις υπέρ – λοιμώξεις. Αυτό δεν είναι καλό νέο ειδικά για τον χειμώνα».

Ο ίδιος κατέληξε λέγοντας πως οι πολίτες συγχρωτίζονται σε καταλύματα πάρα πολλοί μαζί, κι όλο αυτό -με δεδομένη και την κούραση και των υπόλοιπων άσχημων υγειονομικών συνθηκών που δεν τους αφήνουν να κρατήσουν συνθήκες υγιεινής και ατομικές και μεταξύ τους- δημιουργούν τις συνθήκες και τις προϋποθέσεις να υπάρχει τέτοια αύξηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ