Βουλγαρία: Παύση εισαγωγής ρωσικού αργού πετρελαίου στην Lukoil

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι Βούλγαροι βουλευτές ενέκριναν σε πρώτη ανάγνωση αλλαγές στον νόμο για τον έλεγχο της εφαρμογής περιοριστικών μέτρων ενόψει των ενεργειών της Ρωσίας που αποσταθεροποιούν την κατάσταση στην Ουκρανία.

Προβλέπουν παραίτηση από το δικαίωμα της Βουλγαρίας να εισάγει ρωσικό αργό πετρέλαιο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2024 και αλλαγή του οργάνου που θα εκλέξει, εάν χρειαστεί, ειδικό διαχειριστή της Lukoil Neftohim.

Τα κείμενα που εγκρίθηκαν ορίζουν ότι εντός 30 ημερών από την έναρξη ισχύος των αλλαγών του νόμου θα ενεργοποιηθεί η ευρωπαϊκή απαγόρευση εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου.

Σε περίπτωση όμως που το Συμβούλιο Ασφαλείας υπό το Υπουργικό Συμβούλιο κρίνει ανεπαρκείς αυτές τις 30 ημέρες, μπορεί να προταθεί νέα προθεσμία στην Εθνοσυνέλευση, αποφάσισαν και οι βουλευτές.

Σύμφωνα με τα κείμενα που εγκρίθηκαν, ο υπουργός Οικονομίας μπορεί να ορίσει ειδικό διευθυντή στο διυλιστήριο «Λουκόιλ» για λογαριασμό του κράτους. Αυτό θα γίνει και πάλι σε περίπτωση που διαπιστωθούν περιστάσεις που απειλούν την εθνική ασφάλεια, τη δημόσια τάξη, την παροχή κρίσιμων πόρων, τη διατάραξη του ανταγωνισμού σε περίπτωση μονοπωλίου ή δεσπόζουσας θέσης, αλλά η διαδικασία θα κινηθεί τώρα από το Συμβούλιο Ασφαλείας στο  Υπουργικό Συμβούλιο. Όταν αυτό γίνει με το επιχείρημα της εθνικής ασφάλειας, θα ενημερωθεί και στον πρόεδρο η πρόταση για ειδικό κυβερνήτη.

Εάν υπάρχει ανάγκη για ειδικό διευθυντή, το Υπουργικό Συμβούλιο θα κινήσει ενώπιον της Βουλής την εκλογή ενός και ο υποψήφιος ή οι υποψήφιοι θα παρουσιάσουν στην οικονομική επιτροπή της Εθνοσυνέλευσης το σχέδιο δράσης τους στο διυλιστήριο. Μετά από αυτό, πρέπει να αναφέρεται σε αυτήν κάθε μήνα.

Dnes

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ